Προσφέρει ...μόρια αντί για μισθό στους εκπαιδευτικούς

Από τη στιγμή που λεφτά δεν …υπάρχουν για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα σχολεία της χώρας, το Υπουργείο Παιδείας βρήκε έναν νέο τρόπο προσέγγισης των εκπαιδευτικών με σκοπό να βρει λύση. Ποιος είναι αυτός; «αδάπανη παροχή υπηρεσίας» που σε απλά ελληνικά σημαίνει εθελούσια συνεισφορά… Κάτι βέβαια που ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος είναι λίγο δύσκολο να γίνει πραγματικότητα. Όπως τονίζει άλλωστε «Εμείς είπαμε την λέξη αδάπανη παροχή υπηρεσίας και η λέξη αυτή, η λέξη «αδάπανη» εύκολα ερμηνεύεται ως εθελοντισμός. Θα δούμε, αλλά πάντως εκείνο που δεν πρέπει να δούμε είναι να μένουν τα σχολεία χωρίς δασκάλους. Η έννοια του εθελοντή σε έναν χώρο αμειβόμενης εργασίας ηχεί παράδοξα. Είτε ηχεί παράδοξα, είτε δεν ηχεί παράδοξα είναι μία λύση. Εμείς θέλουμε να καλύψουμε τα κενά της επάρκειας».

Τα κενά αυτή τη στιγμή στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι 1100 θέσεις αλλά μπορεί να καλύψει άνετα τις 200 μέσα από μεταθέσεις εκπαιδευτικών που βρίσκονται στα γραφεία πολιτικών και υπουργείων. Για τα υπόλοιπα; Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» μελετά να ζητήσει εθελούσια συνεισφορά από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν εργάζονται ήδη ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, με αντάλλαγμα μια μοριοδότηση που θα τους βοηθήσει να ανέβουν θέσεις στους πίνακες κατάταξης όταν γίνουν προσλήψεις. Η λύση αυτή εξετάζεται από το υπουργείο, καθώς τα κενά στα σχολεία φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν παρά το πάγωμα αιτήσεων συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών μέχρι το τέλος του σχολικού έτους και την ανάκληση αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διάφορους τομείς.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που με ανακοίνωση του βουλευτή και συντονιστή της Επιτροπής Ελέγχου του Κυβερνητικού έργου Παιδείας κ. Τάσου Κουράκη τονίζεται ότι «Το σκηνικό που διαμορφώνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τα τελευταία 24ωρα ξεπερνά κάθε φαντασία. Αποκορύφωμα (μέχρι στιγμής!) είναι οι σκέψεις που δημοσιοποίησε ο υπουργός Παιδείας για εθελοντική εργασία των αδιόριστών εκπαιδευτικών..Στις σκέψεις για μια πολιτική που στους εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων θα προσθέσει άλλη μία, τη 'νεκρή'  ταχύτητα. Αυτή των απλήρωτων εκπαιδευτικών που θα δουλεύουν και θα αμείβονται με υποσχέσεις και μόνο. Είναι άγνωστο σε ποιους εκπαιδευτικούς αναφέρεται ο κύριος  Λοβέρδος. Ίσως σε κάποιους που θα σιτίζονται  από το οικογενειακό τους εισόδημα, ενώ θα δουλεύουν χωρίς αμοιβή. Είναι προφανές ότι η δήλωση του Υπουργού δεν αποτελεί μόνο σκέψη, αλλά συγκεκριμένη κατεύθυνση της κυβέρνησης. Η μέχρι στιγμή μετατροπή της εργασίας σε απασχόληση, οργανώνεται να μετατραπεί σε χόμπι. Και σε όποιον αρέσει!  Για να σοβαρευτούμε λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει σήμερα ευθαρσώς ότι στοχεύοντας πάντα στην μόνιμη εργασία για όλες και όλους, θα καταργήσει κάθε αντεργατική διάταξη και δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε προϋπηρεσία εθελοντικού χαρακτήρα και αν θεσμοθετήσει ο κύριος Λοβέρδος. Απορούμε τι άλλους 'άσους' θα βγάλει ο κύριος Λοβέρδος από το μανίκι του τις επόμενες ημέρες».