Πύρινη λαίλαπα σε Χίο, Μενίδι και Ασπρόπυργο

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα χτύπησε συναγερμός στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας… Φωτιά στη Χίο και μάλιστα λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών ο φόβος για επέκτασή της στο …κόκκινο. Όπερ κι εγένετο αλλά λίγο αργότερα ήρθαν τα νέα κι από την Αττική με φωτιά σε Μενίδι και Ασπρόπυργο με τις δύο τελευταίες τώρα το πρωί να βρίσκονται σε κατάσταση ύφεσης αλλά και πάλι λόγω των καιρικών συνθηκών το πρόβλημα να παραμένει μεγάλο.

Ξεκίνημα από την Χίο, όπου χθες το μεσημέρι βρέθηκε στο «νησί της Μαστίχας» ο  υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης για την αντιμετώπιση των καταστροφών της προηγούμενης πυρκαγιάς και έδωσε υποσχέσεις για άμεση αποκατάσταση των ζημιών τονίζοντας ότι στόχος είναι η αποφυγή των λαθών που έγιναν το 2012 και ακόμη οι μαστιχοπαραγωγοί περιμένουν απαντήσεις. Λίγο όμως μετά τα μεσάνυχτα ξέσπασε φωτιά… Πέρασε από το χωριό Σιδηρούντα – από σημείο που δεν ήταν εύκολα να αντιμετωπιστεί από τους πυροσβέστες και όπως ήταν λογικό εκκενώθηκε - και υπάρχουν έξι τραυματίες, με μια γυναίκα να είναι πολύ σοβαρά αφού σύμφωνα με την διοικήτρια του νοσοκομείου Χίου έχει εγκαύματα στο 70% του σώματός της και έγινε προσπάθεια μέσα στη νύχτα να μεταφερθεί στην Αθήνα. Όλο το βράδυ ήταν κοντά σε τρία χωριά, εκκενώθηκε επίσης κατασκήνωση προσκόπων στον Μάναδρο (όλοι καλά στην υγεία τους) ενώ επιχειρούν όλη τη νύχτα: 28 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 9 πεζοπόρο, 9 ΟΤΑ, 28 εθελοντές, 5 ιδιωτικά βυτιοφόρα και τις πρώτες πρωινές ώρες σηκώθηκαν 4 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος. Να σημειωθεί ότι η περιοχή της Σιδηρούντας και ο Προβατάς είναι από τους ελάχιστους δασικούς πυρήνες πρασίνου που έχουν απομείνει στο νησί. Η φωτιά έχει μετακινηθεί προς τις περιοχές της Χωρής και Μανάγρου και δη στην Ανατολική Χίο…

Αττική

Και περνάμε στην Αττική με πρώτο μέτωπο στο Μενίδι και στη περιοχή Πλάτωνας όπου απείλησε σπίτια. Ξέσπασε στις 3 τη νύχτα και οι κάτοικοι βγήκαν με τα λάστιχα στα χέρια. Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, η φωτιά ξεκίνησε από χαράδρα που οδηγεί στην οδό Πάρνηθος και εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την πλαγιά καίγοντας θάμνους και πουρνάρια. Σύμμαχος της φωτιάς τι άλλο από τους ανέμους με αποτέλεσμα να επεκταθεί… Από τη πρώτη στιγμή βρέθηκαν 52 πυροσβέστες 29 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 οχήματα του δήμου. Πληροφορίες αναφέρουν ζημιές σε ακατοίκητο σπίτι ενώ οι φλόγες πέρασαν από τις αυλές σπιτιών. Το ευχάριστο είναι ότι πριν λίγο υπήρξε ενημέρωση ότι η φωτιά στο Μενίδι βρίσκεται σε ύφεση.

Και τέλος, φωτιά μαίνεται από αργά το βράδυ της Πέμπτης και στον Ασπρόπυργο. Η φωτιά είναι σε πευκόφυτη περιοχή  στο Ρουπάκι Ασπροπύργου Αττικής. Δεν απειλούνται σπίτια και επί τόπου βρίσκονται 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα, και πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων. Επίσης επιχειρούν 2 ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Με πληροφορίες (και φωτό / video) από τον PolitisChios.gr και news.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News