Ραφήνα: Κάηκε όλος ο οικισμός στο Μάτι λέει ο δήμαρχος κος Μπουρνούς

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, έκανε λόγο για 100 σπίτια και 200 οχήματα, τα οποία παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα από τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στον Νέο Βουτζά, τον Άγιο Ανδρέα και το Μάτι.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπουρνούς αναφέρθηκε σε μία εικόνα «ολικής καταστροφής», σημειώνοντας ότι η φωτιά «έχει κατακάψει ολόκληρο τον οικισμό του Ματιού από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι κάτω τη θάλασσα». Επιπλέον, επιβεβαίωσε την ύπαρξη εντολής εκκένωσης των κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα και ανέφερε πως υπάρχουν και λίγοι άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί σε σπίτια.

Όπως ανέφερε, στο Μάτι, «είδα με τα μάτια μου πάνω από 200 οχήματα που καίγονται, πάνω από 100 σπίτια που καίγονται, χωρίς να έχω γυρίσει ολόκληρο τον οικισμό», ενώ υπογράμμισε ότι μεγάλη είναι η καταστροφή και στην πρώτη είσοδο του Νέου Βουτζά. «Είχαμε κι άλλες φωτιές σε αντίθετες κατευθύνσεις που μαρτυρούν ότι υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμούς», συνέχισε, και τόνισε ότι η κατάσταση καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων.

Λίγο αργότερα μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων μίλησε για πλήρη καταστροφή στο Μάτι. Ανέφερε ότι έχουν εκκενωθεί οι κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα σύμφωνα με την εντολή και η φωτιά έχει φτάσει στο Μάτι, όπου έχει καεί ολόκληρος ο οικισμός. «Τα σπίτια που έχουν διασωθεί είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού» είπε και έκανε λόγο για καμένα αυτοκίνητα και δραματική κατάσταση.

«Νύχτα αγίου Βαρθολομαίου παρά το γεγονός ότι δεν είναι νύχτα ακόμη!» είπε ακόμη σημειώνοντας ότι το μέτωπο της φωτιάς είναι πάνω από 10 χλμ και ακούγονται εκρήξεις από τα αυτοκίνητα που έχουν πάρει φωτιά, πρόσθεσε. Υπογράμμισε ότι τα σπίτια που έχουν καεί είναι εκατοντάδες.

#  Εκκενώθηκαν προληπτικά για λόγους ασφαλείας οι παιδικές Κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων, στον 'Αγιο Ανδρέα, μετά από συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Συντονισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου , τα 621 παιδιά, όπως και άλλων κατασκηνώσεων, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία στην παραλία του Αγίου Ανδρέα και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα μετακινηθούν με μέσα του δήμου Αθηναίων στο κέντρο της Αθήνας.

Επίσης στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, από το δήμο Αθηναίων, είναι δυο υδροφόρα οχήματα για την κατάσβεση των πυρκαγιών σε Κινέτα και Πεντέλη. Ο μηχανισμός του δήμου Αθηναίων βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, έως ότου υποχωρήσουν οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ  - Φωτογραφία από ιστοσελίδα irafina.gr