Ρόδος: στάχτη 20.000 στρέμματα

Υπό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στη Νότια Ρόδο, η οποία ξεκίνησε από περιοχή «Ασώματος» της Απολακκιάς το Σάββατο γύρω στις 11:00 και είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων, δάσους, χορτολιβαδικής έκτασης, αλλά και στάβλων, γεωργικών μηχανημάτων, αποθηκών,  κήπων που βρίσκονταν περιμετρικά του χωριού της Απολακκιάς, η οποία όπως και η Ιστριος εκκενώθηκαν προληπτικά, αφού η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα για τους οικισμούς λόγω και των ισχυρών ανέμων.

Οι πυροσβέστες με επίγεια και εναέρια μέσα , η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, μηχανήματα του Δήμου και εθελοντές,  μετά από τιτάνια μάχη κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα στα μέτωπα Απολλακιάς-Ιστρίου-Μονολίθου-Σιαννών, αργά το βράδυ αφού είχαν κοπάσει και οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή.

30 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πλήρωμα  71 πυροσβέστες , 85 άτομα  πεζοπόρο τμήμα , 24 οχήματα του Δήμου και εθελοντές, παρέμειναν στην περιοχή δίνοντας  ολονύκτια μάχη.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα σε εστίες της φωτιάς, ενώ βρίσκονται έτοιμα εάν χρειαστεί 3 ακόμη ελικόπτερα. Στη διάρκεια της ημέρας αναμένονται ακόμη 3 ελικόπτερα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, εκφράζει αισιοδοξία ότι από την στιγμή που δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κανένα μέτωπο, επικρατήσει και η άπνοια η οποία υπάρχει αυτή την ώρα, θα μπορέσει σύντομα να πει ότι η φωτιά βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο.

Σπινθήρας

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Αγαπητό Πάλλα, αλλά και τον Προέδρο της ΔΚ Απολακκιάς κ. Στάθη Διαμαντή, η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρα θεριστικής μηχανής. Κάτι το οποίο παραδέχθηκε στο ανακριτικό της ΠΥ ο γεωργός που θέριζε το χωράφι του.

Στη Ρόδο μεταβαίνει την Τρίτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την πυρκαγιά και να αποφασίσουν τι μέτρα πρέπει να ληφθούν.

 Ήδη, οι αγρότες στην πληγείσα περιοχή έχουν ζητήσει να αποκατασταθεί άμεσα στο αρδευτικό δίκτυο που έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές, αφού σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειες που γλίτωσαν από τη φωτιά και η ζημιά θα γίνει πολύ μεγαλύτερη.

Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι κλιμάκια επιφορτισμένα με την καταγραφή ζημιών θα μεταβούν άμεσα στη Ρόδο προκειμένου να καταγράψουν τις καταστροφές και να κινηθεί στη συνέχεια η διαδικασία των αποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ, σε πρώτη φάση.

Τελευταία ενημέρωση:

14:00 Σε συνεχείς αναζωπυρώσεις επιχειρούν μέχρι αυτή την ώρα 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, αλλά χωρίς αυτό να εμπνέει ανησυχία σύμφωνα με όσα δήλωσαν στην «Δημοκρατική» οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Γ. Πόκκιας και Αγαπητός Πάλλας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στάχτη έγιναν 20.000 περίπου στρέμματα δάσους, χορτολιβαδικής έκτασης και καλλιεργειών.

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατική» - Φωτογραφία: Μ. Μπαλασκάς/Ελληνική Ομάδα Διάσωσης/Κυριαζής Στέφανος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News