Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΡόδος: στάχτη 20.000 στρέμματα

Ρόδος: στάχτη 20.000 στρέμματα

|

Από σπινθήρα θεριστικής μηχανής η φωτιά στη Νότια Ρόδο – Στάχτη έγιναν περίπου 20.000 στρέμματα -Υπό έλεγχο η φωτιά – Στη Ρόδο αύριο (21/06) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Αποστόλου 

Υπό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στη Νότια Ρόδο, η οποία ξεκίνησε από περιοχή «Ασώματος» της Απολακκιάς το Σάββατο γύρω στις 11:00 και είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων, δάσους, χορτολιβαδικής έκτασης, αλλά και στάβλων, γεωργικών μηχανημάτων, αποθηκών,  κήπων που βρίσκονταν περιμετρικά του χωριού της Απολακκιάς, η οποία όπως και η Ιστριος εκκενώθηκαν προληπτικά, αφού η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα για τους οικισμούς λόγω και των ισχυρών ανέμων.

Οι πυροσβέστες με επίγεια και εναέρια μέσα , η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, μηχανήματα του Δήμου και εθελοντές,  μετά από τιτάνια μάχη κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα στα μέτωπα Απολλακιάς-Ιστρίου-Μονολίθου-Σιαννών, αργά το βράδυ αφού είχαν κοπάσει και οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή.

30 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πλήρωμα  71 πυροσβέστες , 85 άτομα  πεζοπόρο τμήμα , 24 οχήματα του Δήμου και εθελοντές, παρέμειναν στην περιοχή δίνοντας  ολονύκτια μάχη.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα σε εστίες της φωτιάς, ενώ βρίσκονται έτοιμα εάν χρειαστεί 3 ακόμη ελικόπτερα. Στη διάρκεια της ημέρας αναμένονται ακόμη 3 ελικόπτερα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, εκφράζει αισιοδοξία ότι από την στιγμή που δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κανένα μέτωπο, επικρατήσει και η άπνοια η οποία υπάρχει αυτή την ώρα, θα μπορέσει σύντομα να πει ότι η φωτιά βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο.

Σπινθήρας

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Αγαπητό Πάλλα, αλλά και τον Προέδρο της ΔΚ Απολακκιάς κ. Στάθη Διαμαντή, η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρα θεριστικής μηχανής. Κάτι το οποίο παραδέχθηκε στο ανακριτικό της ΠΥ ο γεωργός που θέριζε το χωράφι του.

Στη Ρόδο μεταβαίνει την Τρίτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την πυρκαγιά και να αποφασίσουν τι μέτρα πρέπει να ληφθούν.

 Ήδη, οι αγρότες στην πληγείσα περιοχή έχουν ζητήσει να αποκατασταθεί άμεσα στο αρδευτικό δίκτυο που έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές, αφού σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειες που γλίτωσαν από τη φωτιά και η ζημιά θα γίνει πολύ μεγαλύτερη.

Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι κλιμάκια επιφορτισμένα με την καταγραφή ζημιών θα μεταβούν άμεσα στη Ρόδο προκειμένου να καταγράψουν τις καταστροφές και να κινηθεί στη συνέχεια η διαδικασία των αποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ, σε πρώτη φάση.

Τελευταία ενημέρωση:

14:00 Σε συνεχείς αναζωπυρώσεις επιχειρούν μέχρι αυτή την ώρα 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, αλλά χωρίς αυτό να εμπνέει ανησυχία σύμφωνα με όσα δήλωσαν στην «Δημοκρατική» οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Γ. Πόκκιας και Αγαπητός Πάλλας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στάχτη έγιναν 20.000 περίπου στρέμματα δάσους, χορτολιβαδικής έκτασης και καλλιεργειών.

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατική» – Φωτογραφία: Μ. Μπαλασκάς/Ελληνική Ομάδα Διάσωσης/Κυριαζής Στέφανος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν