Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣάμος: "Εκρήξεις" στο Κέντρο Υποδοχής με συλλήψεις και ανάγκη μετακίνησης των μεταναστών...

Σάμος: “Εκρήξεις” στο Κέντρο Υποδοχής με συλλήψεις και ανάγκη μετακίνησης των μεταναστών άμεσα

|

Εντάσεις, καταστροφές και μπόλικη καταστολή σημάδεψαν και τη χθεσινή μέρα στο Κέντρο Υποδοχής της Σάμου, όπου ο πρώτος απολογισμός είναι εκατοντάδες πρόσφυγες που έχασαν και την ελάχιστη στέγη που είχαν – Οκτώ συλλήψεις με σοβαρές κατηγορίες, την ανάγκη αποσυμφόρησης τονίζει ο δήμαρχος του νησιού.

Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν χτες τα επεισόδια στο ΚΥΤ της Σάμου, με φωτιές, δακρυγόνα και πετροπόλεμο. Το πρωί λίγο πριν από τις 11.00 ξέσπασε άλλη μία πυρκαγιά εντός του ΚΥΤ, καταστρέφοντας με τη σειρά της ακόμα περισσότερες σκηνές αλλά και πάνω από δέκα κοντέινερ που στεγάζουν οικογένειες. Μόλις μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 18 Απριλίου, Σάββατο βράδυ, στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ Χίου, αλλεπάλληλες πυρκαγιές ξέσπασαν στη δομή της Σάμου, οι οποίες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οφείλονται σε εμπρησμούς. Ηδη μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες έχουν προσαχθεί 27 άτομα, εκ των οποίων τα 21 συνελήφθησαν. Από τους συλληφθέντες, οι 17 βαρύνονται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα –15 για εμπρησμό και 2 για ληστεία–, ενώ 4 άτομα ακόμα κατηγορούνται για πλημμελήματα.

Την ίδια ώρα οι συγκρούσεις μεταξύ προσφυγικών πληθυσμών διαφορετικής εθνικότητας συνεχίζονταν, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με την αστυνομία, με ομάδες προσφύγων να πετούν πέτρες εναντίον αστυνομικών και πυροσβεστών που προσπαθούσαν να σβήσουν την πυρκαγιά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι και τις πέντε το απόγευμα η Πυροσβεστική προσπαθούσε να ελέγξει τις μικρές πολυάριθμες εστίες που σιγόκαιγαν στο ΚΥΤ, βοηθούμενες και από τις μικρές ή μεγαλύτερες εκρήξεις που ακούγονταν σποραδικά, εξαιτίας της ύπαρξης φιαλιδίων υγραερίου που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες για τις καθημερινές τους ανάγκες. Εκατοντάδες άστεγοι πρόσφυγες, σοκαρισμένοι από το θέαμα του φλεγόμενου ΚΥΤ, είχαν αφεθεί στην άκρη του δρόμου έξω από τις εγκαταστάσεις και έκλαιγαν αγκαλιά με τα παιδιά τους, βλέποντας τα λιγοστά υπάρχοντά τους να γίνονται στάχτη. Ηταν κατά σειρά η τρίτη πράξη ενός ακόμη προσφυγικού δράματος που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής, όταν εμφανίστηκε η πρώτη εστία φωτιάς στον χώρο πίσω από το ιατρείο που έχει στήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

stigmiotupo-2020-04-27-1722-thumb-large.jpg

Καβγάς Αφγανών – Αφρικανών η αφορμή

Αιτία, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο καβγάς που ξέσπασε για άγνωστους λόγους μεταξύ μιας παρέας Αφγανών και Αφρικανών, με τους δεύτερους να επιτίθενται στους πρώτους. Πάνω στον καβγά αναποδογυρίστηκε μια εστία φωτιάς και γρήγορα πήρε διαστάσεις καίγοντας πολλές σκηνές. Αργότερα φούντωσαν κι άλλες εστίες, που μετέτρεψαν το ΚΥΤ σε πύρινη κόλαση.

Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ των προσφύγων αλλά και με την αστυνομία, που τους απαγόρευε να απομακρυνθούν από τη φωτιά! Λίγο μετά τις δέκα, όταν δόθηκε εντολή εκκένωσης, χιλιάδες πρόσφυγες βρέθηκαν στους δρόμους της πόλης αναζητώντας καταφύγιο. Προσωρινή λύση δόθηκε χάρη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που διέθεσαν δεκάδες σκηνές οι οποίες στήθηκαν μέσα σε κοντινό γήπεδο, ενώ μια ομάδα μεταφέρθηκε σε πάρκινγκ όπου και διανυκτέρευσε.

Ο δήμαρχος Σάμου Γεώργιος Στάντζος σε δηλώσεις του επισήμανε ακόμα μια φορά την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης του ΚΥΤ, αλλά και την άμεση ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, στη Σάμο αναμενόταν σήμερα το πρωί ο υπουργός Νότης Μηταράκης. 

«Οσα συμβαίνουν αυτές τις δυο ημέρες στη Σάμο ήταν, δυστυχώς, αναμενόμενα. Οι συνθήκες στις φαβέλες της Σάμου, της Λέσβου, της Χίου, της Λέρου και της Κω προσβάλλουν την ανθρώπινη και εθνική αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση με διάφορα προσχήματα καθυστέρησε την πραγματική και βιώσιμη αποσυμφόρηση των νησιών. Υπάρχει η πληροφορία πως η ένταση και η πυρκαγιά στο ΚΥΤ Σάμου ξεκίνησε μετά τη ματαίωση της υπεσχημένης μεταφοράς 2.000 αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα.

Αλλά, με 7.000 ανθρώπους σε δομή που μπορεί να φιλοξενήσει 640, είναι αδόκιμο να ψάχνουμε ποιος είναι ο λόγος της έντασης. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης, την προστασία των ανθρώπων (αιτούντων άσυλο και ντόπιου πληθυσμού) και την αποσυμφόρηση των νησιών» λέει μεταξύ άλλων το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από στην “Εφημερίδα των Συντακτών” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Νότιο Αιγαίο: Τροποποίηση δρομολογίου “Blue Star Chios” λόγω κακοκαιρίας

Διαμόρφωση δρομολογίων του "Blue Star Chios" το χρονικό διάστημα 28/3-30/3, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Συζήτηση για θέματα νησιωτικότητας

Πρόσκληση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε εκδήλωση του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής

Μήλος: Ανοιγμα στην Ολλανδική αγορά

Ταξίδι εξοικείωσης στη Μήλο για προβολή της στην Ολλανδική αγορά

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;

Κυκλάδες – Κέα: Κατάλυμα προσφέρεται για 2.848 ευρώ τη βραδιά από… 1η Ιουνίου

Απλησίαστες οι Κυκλάδες και το 2024: Κατάλυμα προσφέρεται για 2.848 ευρώ τη βραδιά από… 1η Ιουνίου

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες