Σαντορίνη; 15 λεπτά βροχής και το νησί... παρασύρθηκε

Ηταν μόλις δεκαπέντε λεπτά βροχής… Και ο πρώτος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα και γιατί όχι της Ευρώπης και του κόσμου εάν θέλετε εμφανίστηκε ανοχύρωτος, χωρίς υποδομές, χωρίς λιμάνι και με οδικό δίκτυο σε απαράδεκτη  κατάσταση.

Χθες βράδυ η δυνατή βροχή που διήρκησε μόλις 15 λεπτά κατέστρεψε αυτοκίνητα στο Εμπορείο καθώς ο χείμαρρος τα παρέσυρε για εκατοντάδες μέτρα , πλημμύρισε σπίτια , κατέστρεψε και έκλεισε δρόμους.

Κι όλα αυτά γιατί παραμένει ημιτελής ένας δρόμος που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2000 και ενώ φτάσαμε αισίως στο 2018, ένα τμήμα του όχι μόνο παραμένει ρέμα, αλλά ταυτόχρονα παγίδα και μεγάλος κίνδυνος, όπως αποδείχθηκε, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο Εμπορείο. Οι κάτοικοι στην περιοχή δεν πίστευαν στα μάτια τους καθώς το νερό παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του και από τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς ή ακόμα και τίποτα χειρότερο. Στο Ακρωτήρι ο δρόμος που οδηγεί προς το Φάρο έκλεισε, ενώ οι αγροτικοί δρόμοι του χωριού έχουν σχεδόν καταστραφεί.

Πολλές παραθαλάσσιες περιοχές στην περιοχή είναι μέχρι και αυτή τη στιγμή αποκλεισμένες. Μπάζα και πέτρες καθώς και κλαδιά έχουν πέσει σε όλο το μήκος του απαράδεκτου έτσι κι αλλιώς οδικού δικτύου, ενώ έχουν καταστραφεί και αρκετές πινακίδες. Εξαίρεση σε αυτό το μαύρο σκηνικό που δικαίως έχει εξαγριώσει τους πολίτες, ο Αθηνιός, που άντεξε την κακοκαιρία κι έτσι το νησί διαθέτει ακόμα έναν λιμενοβραχίονα, (άγνωστο για πόσο ακόμα) , για να εξυπηρετεί τα πλοία και να μην αποκοπεί το νησί από τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα τηλεφωνήματα που δέχθηκε το τοπικό κανάλι και το τοπικό ραδιόφωνο χθες και σήμερα από εξαγριωμένους πολίτες είναι αμέτρητα πλέον, παρά το γεγονός ότι συνεργεία του Δήμου από χθες αργά τη νύχτα προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους καθώς μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχει καθαριστεί όλο το οδικό δίκτυο του νησιού.

Οι φωτογραφίες μας αλλά και τα κείμενα που ακολουθούν τα δανειστήκαμε από πολίτες οι οποίοι αγανακτισμένοι τα ανέβασαν στο διαδίκτυο.

Διαβάστηκε την ανάρτηση του Γιάννη Βάιλα (όπως και οι φωτογραφίες) που εντοπίσαμε στην ιστοσελίδα neasantorinis.gr

“Σαντορίνη εν αναμονή έτους 2018. Εσύ που διαβάζεις αυτό είναι εύκολο να καταλάβεις ότι από τότε που εμφανιστήκαν του τύπου φειςμπουκια στον κυβερνοχώρο όλοι μας έχουμε γίνει ξερόλες και δημοσιογράφοι...

ΟΜΩΣ πίσω από αυτές τις Φώτο κρύβετε μια πραγματική αλήθεια. Η αλήθεια της ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ. Πιάνεις το νήμα της αρχής μέχρι το τέλος των φωτογραφιών βάζεις στο σκεπτικό σου την λογική και βγαίνεις και σχολιάζεις ακριβώς μέσα σε λογικά πλαίσια. Καταρχήν εν αναμονή 2018 είσαι αναγκασμένος να φυλάς τσίλιες όπως ακριβώς το ανέκδοτο με τους 7 πόντιους που βίδωναν μια λάμπα και είχαν και τσιλιαδόρο μην έρθει το ρεύμα.

Ναι ναι ναι ακριβώς έτσι. μια οικογένεια να φυλάει τσίλιες μην έρθει η βροχή και παρασύρει τα πάντα στο πέρασμα της..Έρχεται έρχεται έρχεται τρέξτε να γλυτώσετε μωρη γυναίκα ότι προλάβετε γιατί εγώ είμαι εγκλωβισμένος στην δουλεία.

Όχι δεν θα πω ότι φταίει η σημερινή δημοτική αρχή η το επαρχείο και ότι αυτοί το δημιούργησαν. Είναι γνωστό δεκαετίες τώρα ότι τσιμένταραν το ποτάμι...

Με ενοχλεί όμως γιατί όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα και κανείς δεν κάνει κάτι.

Με ενοχλεί όμως ότι πάνω στα απομεινάρια των περσινών λασπόνερων ήρθαν να προστεθούν τα φετινά.

Με ενοχλεί που θα αναγκαστώ αύριο να πάρω φτυάρι σκούπα φαράσι και νερό επειδή κάποια η κάποιοι δωσαν τις προηγούμενες μέρες βάση στο NOMADS του Αντ1.

Με ενοχλεί όταν βλέπω τους υπαλλήλους του δήμου να τους τρέχεις σαν δούλους.

Με ενοχλεί με ενοχλεί με ενοχλεί και απλά θα κλείσω τον σχολιασμό μου αναλύοντας όσο ποιο απλά μπορώ τον όρο ΕΝΟΧΛΟΥΜΕ.

Σίγουρα εσύ στο Επαρχείο και εσείς της Δημοτικής Αρχής δεν ευθύνεστε ότι εδεις τα δημιουργήσατε αυτά. Έχετε όμως μεγαλύτερη ευθύνη γιατί γνωρίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα που δημιουργείτε στον δρόμο του Εμπορείου και δεν έχετε φροντίσει να λάβετε μέτρα.

Αφήστε τις αναρτήσεις ότι είπατε αυτό η προσφέρατε το άλλο και ασχοληθείτε με τα πραγματικά ζητήματα του νησιού.

Μέχρι να το αποφασίσετε σας εύχομαι το Αγγελάκι στην τελευταία Φώτο να σας φωτίσει για καλό του νησιού μας. Καλές γιορτές σε όλους.....”