Σαντορίνη: Και με τη βούλα η παραίτηση του Μητροπολίτη Θήρας & Αμοργού κκ Επιφάνιου

Αμοργός Σάββατο 28 Αυγούστου και ο Δήμος Αμοργού διοργανώνει στη Χώρα, βραδιά μνήμης, με τίτλο «Η Αμοργός τιμά τους Δασκάλους της». Ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ.κ. Επιφάνιος πρόσωπο των ημερών λόγω της επιστολής που εμφανίστηκε στο προσκήνιο στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.. Επιστολή σ - σύμφωνα με την οποία - ο κκ Επιφάνιος υπεβαλε την παραίτησή του...  Κάτι που είχε διαψευστεί. Ομως, υπάρχει και συνέχεια. 

Και γιατί μιλάμε για την εκδήλωση του Δήμου Αμοργού; Μα πολύ απλά, αποδεικνύεται εκ των υστέρων, ότι μερικές ώρες πριν από την έναρξή της, ο κκ Επιφάνιος είχε υπογράψει παρουσία και αστυνομικών οργάνων μια δεύτερη επιστολή, όπου ζητούσε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κκ Ιερώνυμο να κάνει αποδεκτή την παραίτησή του... 

" Επειδή πλέον συνειδητοποιώ την αδυναμία μου και για να μην μπορεί να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει και πάλιν την επιστολή μου ζήτησα να είναι κοντά μου και να υπογράψουν ως μάρτυρες εκτός από τα ανήψια μου και άνθρωποι που με αγαπούν πραγματικά και τους εμπιστεύομαι για να βεβαιώσουν και τη γνησιότητα της προθέσεως μου και τα γραφόμενα.  Μακαριώτατε, Σας παρακαλώ να δεχθείτε την παραίτησιν μου και με αγάπη να μεριμνήσετε για το καλό της τοπικής μας Εκκλησίας, ώστε να αποτρέψετε τον σκανδαλισμό των ευλογημένων κατοίκων των μικρών νησιών της Μητροπόλεως".

Μέρος από την δεύτερη επιστολή όπου όπως φαίνεται λύνει και το μυστήριο της πρώτης επιστολής. Όπως είναι γνωστό, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την 25 Αυγούστου ο Μακαριώτατος κκ Ιερώνυμος είχε φέρει επιστολή παραίτησης ενώπιον των μελών της ΔΙΣ η οποία και την έκανε δεκτή. Αρκετές ώρες μετά ο Μητροπολίτης Θήρας κκ. Επιφάνιος επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο αμφισβητώντας την γνησιότητα της επιστολής μιλώντας για ανυπόστατες φήμες, ενώ είχαμε και έκδοση ανακοίνωσης από την Ιερά Μητρόπολη Θήρας & Αμοργού και Νήσων με σκληρούς χαρακτηριστμούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πληροφορίες από την Αμοργό έκαναν λόγο ότι ιερέας που έχει πολύ κάλες σχέσεις με τον κκ Επιφάνιο με ελικόπτερο μετέβη στο νησί των Ανατολικών Κυκλάδων όπου διαμένει τους τελευταίους μήνες ο Μητροπολίτης, προκειμένου να αλλάξει η απόφαση και να κατανοήσει τι έχει συμβεί εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής. Η επιστολή βρέθηκε στα χέρια του Επιφάνιου και βέβαια είχαμε και γραφολογική εξέταση από την Αστυνομία για να διαπιστωθεί εάν ήταν γνήσια... 

Και τώρα; Η δεύτερη επιστολή είναι ξεκάθαρη. Επικυρωμένει από την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων και δη το ΑΤ Αμοργού την 28η Αυγούστου. Παράλληλα, ο μητροπολίτης Θήρας επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα και της προηγούμενης επιστολής - παραίτησης δικαιώνοντας τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ επιβεβαιώνει πως υπάρχουν πρόσωπα γύρω του τα οποία επιθυμούν να εκμεταλευτούν την κατάσταση του. 

Και βέβαια ανοίγει για μία ακόμη φορά η συζήτηση για την διαδοχή του ενόψει και της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας τον προσεχή Οκτώβριο με τον Μητροπολίτη Θήρας να είναι αυτός που αναλαμβάνει χρέη τοποτηρητή έως την έλευση του νέου Μητροπολίτη. 

Αναλυτικά η επιστολή όπως την βρήκαμε στη σελίδα orthodoxianewsagency.gr

Προς τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πρόεδρον της Ιεράς Συνόδου

κ.κ. Ιερώνυμον

Μακαριώτατε.

Έχοντας μόλις σήμερον 28 Αυγούστου 2021, λάβει πλήρη γνώσιν των γεγονότων που συνέβησαν με την επιστολή παραιτήσεως μου, που ενώ ο ίδιος συνέταξα τον περασμένο Ιούλιον, θέλω να σας εκφράσω και πάλιν την επιθυμιάν μου να αποσυρθώ από την ενεργό διακονία. Δυστυχώς κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την ηλικία μου και την αδυναμία μου, κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν την εξουσία και έτσι ακυρώθηκε η παραίτηση. 

Επειδή πλέον συνειδητοποιώ την αδυναμία μου και για να μην μπορεί να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει και πάλιν την επιστολή μου ζήτησα να είναι κοντά μου και να υπογράψουν ως μάρτυρες εκτός από τα ανήψια μου και άνθρωποι που με αγαπούν πραγματικά και τους εμπιστεύομαι για να βεβαιώσουν και τη γνησιότητα της προθέσεως μου και τα γραφόμενα. 

Μακαριώτατε, Σας παρακαλώ να δεχθείτε την παραίτησιν μου και με αγάπη να μεριμνήσετε για το καλό της τοπικής μας Εκκλησίας, ώστε να αποτρέψετε τον σκανδαλισμό των ευλογημένων κατοίκων των μικρών νησιών της Μητροπόλεως.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού

Ο Θήρας Επιφάνιος 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News