Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣαντορίνη: Και πάλι κουβέντα για τα γαϊδουράκια (σε κίνδυνο)

Σαντορίνη: Και πάλι κουβέντα για τα γαϊδουράκια (σε κίνδυνο)

|

Γραφικό έθιμο ή βάρβαρη καθημερινότητα; Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι τα γαϊδουράκια στο παλαιό λιμάνι των Φηρών υφίστανται κακομεταχείριση από επισκέπτες της Σαντορίνης αλλά και επαγγελματίες του νησιού.

Γραφικό έθιμο ή βάρβαρη καθημερινότητα; Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι τα γαϊδουράκια στο παλαιό λιμάνι των Φηρών υφίστανται κακομεταχείριση από επισκέπτες της Σαντορίνης αλλά και επαγγελματίες του νησιού. Διαβάστε το θέμα της DW.

Πανέμορφα καλντερίμια, ασβεστωμένα σπίτια, μαγευτικά ηλιοβασιλέματα – η Σαντορίνη θεωρείται ίσως το πιο εμβληματικό και ειδυλλιακό νησί του Αιγαίου. Για πολλούς μέρος της παραδοσιακής εικόνας είναι και τα γαϊδουράκια που μεταφέρουν πολυάριθμους επισκέπτες, ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια από τα παλαιό λιμάνι των Φηρών. Για τους ακτιβιστές της φιλοζωϊκής οργάνωσης PETA, τα άμοιρα γαϊδουράκια απλώς βασανίζονται.

Σε διεθνή καμπάνια της PETA οι τοπικές αρχές κατηγορούνται ότι συγκαλύπτουν περιστατικά κακομεταχείρισης των ζώων στο νησί. Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονται μάλιστα γιατί όπως υποστηρίζουν, τους εμποδίζουν να ενημερώσουν τον κόσμο μοιράζοντας φυλλάδια, στα οποία απεικονίζεται ένα εξαντλημένο τετράποδο και δίπλα αναγράφεται η εξής παράκληση: “Τα γαϊδουράκια υποφέρουν για τους τουρίστες. Σας παρακαλούμε μην τα ιππεύετε”.

Γαϊδουρινή …υπομονή

Η νέα καμπάνια της PETA “τρέχει” περίπου έναν χρόνο μετά την απόφαση των αρχών να παρέμβουν, απαγορεύοντας βαριά φορτία. Αλλά από τότε, υποστηρίζει η Μαρία Αστραδενή, ακτιβίστρια της φιλοζωϊκής οργάνωσης Direct Action Everywhere, “απολύτως τίποτα δεν έχει αλλάξει”. Η ίδια θεωρεί ότι οι τοπικές αρχές κλείνουν τα μάτια στα όσα υφίστανται τα συμπαθή τετράποδα και προτιμούν να προστατεύουν τους επαγγελματίες που τα νοικιάζουν στους τουρίστες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές καμπάνιες για την προστασία των ζώων στη Σαντορίνη. Γι αυτό, οι ακτιβιστές της PETA θεωρούν ότι πρέπει να εντείνουν την πίεση, καταφεύγοντας ακόμη και σε μηνύσεις. “Έχουμε ξεπεράσει πλέον εκείνο το στάδιο, στο οποίο ευαισθητοποιούμε τους επαγγελματίες και τους ενθαρρύνουμε να υιοθετήσουν μία διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι στα ζώα”, λέει η Μαρία Αστραδενή στην DW. “Τα γαϊδουράκια πρέπει να αφεθούν ελεύθερα”, επισημαίνει. 

Έξι ευρώ για μία …αυθεντική εμπειρία

Ο συνολικός πληθυσμός των τετραπόδων στη Σαντορίνη έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες κατά 96%. Σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Αθηνών, το 1955 υπήρχαν στο νησί 508.000 γαϊδουράκια, το 2015 είχαν καταγραφεί 12.000, αλλά σήμερα δεν έχουν απομείνει περισσότερα από 2.000.

Ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς τα 520 σκαλοπάτια μέχρι το παλαιό λιμάνι των Φηρών, έως και 20 ώρες ημερησίως. Γι αυτή την “αυθεντική ελληνική εμπειρία”, όπως λένε, οι ιδιοκτήτες τους χρεώνουν το δρομολόγιο έξι ευρώ. Και πολλές φορές δίνουν στα ζώα ελάχιστο νερό και λιγοστή τροφή. “Αν βάλεις το χέρι σου κάτω από τη σέλα, θα δεις ότι είναι γεμάτα πληγές”, λέει η Μαρία Αστραδενή. “Κι όταν καταρρέουν, οι ιδιοκτήτες τους απλώς τα εγκαταλείπουν, τα αφήνουν να πεθάνουν και παίρνουν ένα νέο γαϊδουράκι ή ένα μουλάρι”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν