Σαντορίνη: Καταγγελία ακτιβιστή για ξυλοδαρμό λόγω των γαϊδουριών

Kαι οι ιστορίες που έρχονται από την Σαντορίνη και με βασικό θέμα, την καλή ή κακή διαχείριση των γαϊδουριών από τους ιδιοκτήτες τους καλά κρατούν... Αυτή τη φορά όμως, έχουμε καταγγελία από ακτιβιστή που ήρθε από την Νότι Αφρική στο νησί των Κυκλάδων, σύμφωνα με την οποία έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από επιχειρηματίες...  Εμείς πάντως ως naxospress.gr επικοινωνήσαμε με το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας, μιλήσαμε με αξιωματικό Υπηρεσίας και μας τόνισε ότι δεν έχει γίνει καμία καταγγελία για τέτοιο περιστατικό.... 

Και συνεχίζουμε... Ο ακτιβιστής ταξίδεψε στο νησί προκειμένου να καταγράψει την κακοποίηση των γαϊδουριών, αφού πλέον περιστατικά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας κατά καιρούς έχουν γίνει γνωστά παγκοσμίως.

Με το ζήτημα μάλιστα, την κακοποίηση των γαϊδουριών, είχε ασχοληθεί και ο βρετανικός Guardian. Ο ακτιβιστής, ο Λουκ Μπάριτ, που εργάζεται στη η διεθνή Δίκτυο για τα ζώα (NFA) που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ζώων, κατήγγειλε ότι τον χτύπησαν με τα ίδια μαστίγια που χρησιμοποιούσαν και στα γαϊδούρια.

Ανατριχιαστική καταγγελία

«Με κλωτσούσαν, με χτυπούσαν με τα ίδια μαστίγια που χρησιμοποιούσαν και στα γαϊδούρια. Ηταν μία πραγματικά τρομακτική εμπειρία. Το χειρότερο είναι πως εγώ μπορεί να ξέφυγα, αλλά για τα γαϊδουράκια δεν υπάρχει διαφυγή», αναφέρει στην καταγγελία του που δημοσιεύθηκε στην επίσημη σελίδα του ΝFA.

«Οι ιδιοκτήτες των ζώων τα εκμεταλλεύονταν, αναγκάζοντάς τα να ανεβαίνουν επανειλημμένα σε έναν ψηλό λόφο κάτω από τον καυτό ήλιο χωρίς φαγητό, σκιά ή νερό», σημειώνει με την σειρά της η Μιράντα Ραφ της NFA.

«Ο Μπάριτ κατέγραφε τις υποσχέσεις που αθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι τοπικοί αξιωματούχοι οι οποίοι είχαν δεσμευτεί πέρυσι να βελτιώσουν τις συνθήκες για τα γαϊδούρια που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν τους τουρίστες στους απόκρημνους βράχους», συνέχισε χαρακτηριστικά.

Απειλές για τη ζωή του

Εν συνεχεία, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα timeslive.co.za, η Ράφ περιέγραψε την επίθεση που δέχθηκε ο Μπάριτ, αλλά και ο οπερατέρ που ήταν μαζί του προκειμένου να καταγράψουν τις άθλιες συνθήκες μεταχείρισης των ζώων.

«Μια ομάδα 10 ατόμων επιτέθηκε στον Μπάριτ και τον Πολωνό οπερατέρ, ο οποίος προσπαθούσε να τραβήξει υλικό από την κακοποίηση. Αυτό εξόργισε τους ιδιοκτήτες των γαϊδουριών που κλώτσησαν και χτύπησαν τον Μπάριτ, οδηγώντας τον στην άκρη του βράχου απειλώντας να τον πετάξουν στον γκρεμό. Ο οπερατέρ τον έσωσε, αλλά επίσης ξυλοκοπήθηκε κατά την διάρκεια του περιστατικού».

Σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο για τα ζώα NFA τα γαϊδουράκια αναγκάζονται να δουλεύουν ουσιαστικά μέχρι θανάτου, αφού ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας εργάζονται προκειμένου να μεταφέρουν σκουπίδια και αγαθά σε όλο το νησί. Η επίθεση έρχεται μετά τις αποκαλύψεις της NFA για την κακομεταχείριση περίπου 100 γαϊδουριών στο νησί της Σαντορίνης πέρυσι, λέει η Ραφ. Κάθε μέρα, περισσότεροι από 16.000 τουρίστες επισκέπτονται το νησί από τα κρουαζιερόπλοια που δένουν για λίγες ώρες, και αρκετοί από αυτούς πληρώνουν αδρά για να ανέβουν στην πόλη πάνω στη ράχη ενός γαϊδουριού. «Η ντροπιαστική βαναυσότητα συνεχίζεται, παρά τις περσινές δεσμεύσεις των τοπικών αρχών, καταλήγει η Ραφ. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει και πολλά από τα ζώα υποφέρουν από χρόνιους τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη και στα πλευρά», εξαιτίας της καθημερινής εκμετάλλευσής τους. 

Οπως περιγράφει πάντα το NFA η τοπική αστυνομία έχει ενημερωθεί, ωστόσο τίποτα δεν έχει αλλάξει. 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tovima.gr / φωτογραφία Eurokinissi