Σαντορίνη: Καταγγελία για κακοποίηση των ζώων (video)

Τη θλιβερή πραγματικότητα της Σαντορίνης παρουσίασε σε ένα νέο βίντεο της η PETA, η μεγαλύτερη οργάνωση για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων. Το βίντεο δείχνει πως εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται γαϊδούρια και μουλάρια στο νησί ως «γαϊδούρια-ταξί».

«Παρόλο που το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την έκκληση της PETA απαγόρευσε πέρυσι σε τουρίστες πάνω από 100 κιλά να καβαλήσουν ιπποειδή, αυτά εξακολουθούν να κουβαλάνε εν μέρει υπέρβαρα άτομα και έχουν σημεία με πληγές εξαιτίας της κακής τοποθέτησης των σαμαριών», αναφέρει η PETA και σχολιάζοντας το βίντεο τονίζει ότι «από την μαγνητοσκόπηση του Σεπτεμβρίου αυτού του έτους φαίνεται πως μερικά ζώα – τα οποία μερικές φορές δέχονται χτυπήματα με μαστίγιο από τους ιδιοκτήτες – σκοντάφτουν και έτσι θέτουν σε κίνδυνο και τους περιπατητές. Μερικοί τουρίστες μάλιστα καταφεύγουν σε προεξοχές για να τα αποφύγουν».

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων συνεχίζει τονίζοντας ότι «ζητεί τώρα από τους αρμόδιους Έλληνες πολιτικούς με ένα ηλεκτρονικό αίτημα την πλήρη απαγόρευση μεταφοράς τουριστών με γαϊδούρια».

«Στα Φηρά εξακολουθούν να ωθούνται εξαντλημένα γαϊδούρια και μουλάρια με ματωμένες πληγές σε ολισθηρά σκαλιά πάνω-κάτω από το πρωί ως το βράδυ. Αλλά το ενδεχόμενο τουριστικό αξιοθέατο είναι επικίνδυνο και για τους ανθρώπους: Επανειλημμένως οι περιπατητές παραγκωνίζονται και ακόμη και οι αυτόπτες μάρτυρες της PETA έπρεπε να αποφύγουν τα εν μέρει ανεπίβλεπτα ζώα για να μην τραυματιστούν. Καλούμε τον νομοθέτη να ενεργήσει υπεύθυνα και να απαγορεύσει αυτές τις μεταφορές οριστικά» λέει η Sylvie Bunz, ειδικός διευθυντής έργου της PETA.

Όπως τονίζει η PETA, «λόγω των σαμαριών που δεν είναι καλά τοποθετημένα ή φθαρμένα, μερικά ζώα υποφέρουν από επώδυνα γδαρσίματα και πληγές στην περιοχή της κοιλιάς. Οι χαλινοί είναι επίσης ακατάλληλοι: Μερικά γαϊδούρια και μουλάρια έχουν πληγές γεμάτες μύγες στο κεφάλι. Ενώ τα ζώα πρέπει να περιμένουν την επόμενη διαδρομή στον μεσογειακό ήλιο, οι οδηγοί τους αρνούνται ακόμη και βασικά πράγματα όπως νερό, σκιά ή στέγη».

Καταλήγοντας, η οργάνωση αναφέρει ότι «σε αντίθεση με τα άλογα, ενδείξεις πόνου, φόβου και ασθένειας δεν είναι τόσο αισθητά στα γαϊδούρια. Όταν διατρέχουν έναν πιθανό κίνδυνο, ριζώνουν τα πόδια τους στο έδαφος για να αναλύσουν την κατάσταση. Συχνά η συμπεριφορά αυτή θεωρείται ως "πείσμα", παρόλο που τα γαϊδούρια σε τέτοιες στιγμές πιθανόν απλά νιώθουν φόβο.

Το σύνθημα της PETA σε τμήματα είναι: Ο ρόλος των ζώων δεν είναι, να μας διασκεδάζουν ή να τα εκμεταλλευόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο. Η οργάνωση αντιτίθεται στον σπισισμό: μια ιδεολογία που κατατάσσει τους ανθρώπους ως ανώτερα όντα σε σχέση με τα υπόλοιπα».

Με πληροφορίες από την σελίδα tvxs.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News