Σαντορίνη: Το λιμάνι του Αθηνιού ... έφυγε (!!!)

Είναι λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τετάρτης 10 Απριλίου. Εδώ και σχεδόν δώδεκα ώρες οι κάτοικοι και επισκέπτες της Σαντορίνης είναι με το στόμα ανοιχτό... Η εικόνα απο το λιμάνι του Αθηνιού σοκάρει. Ο γαρμπής έχει διαλύσει σχεδόν το λιμάνι και όπως γράφει στην ιστοσελίδα του ο Δημήτρης Πράσσος (santonews.gr) "αντί να φεύγουν τα πλοία, φεύγει το λιμάνι"...  

Και έρχεται η ανακοίνωση από το Δήμο Θήρας σχετικά με την εικόνα που βλέπουν όλοι μέσα από τα social media...  Οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν 9 και 10 Απριλίου 2019 στην Σαντορίνη, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους, δημιούργησαν έντονη καταπόνηση των χερσαίων τμημάτων του λιμένα του Αθηνιού με αποτέλεσμα ο υπό κατασκευή προβλήτας, εντός του εργοταξίου, να υποστεί καθίζηση με κλίση προς την θάλασσα. Ανάλογες ζημιές υπέστησαν και άλλες θέσεις του λιμένα. 
Ο Δήμος Θήρας ενημερώνει ότι την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 θα βρίσκεται στο νησί κλιμάκιο ειδικών του Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση του λιμένα. 
Οι προγραμματισμένες εργασίες επισκευής του Λιμένα Αθηνιού οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη θα συνεχιστούν κανονικά.
Σε προγενέστερο χρόνο ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος είχε ζητήσει από τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής συνάντηση με θέμα την στελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος και του Λιμεναρχείου Θήρας. Οι συναντήσεις είχαν καθοριστεί για την Παρασκευή 12/4 και θα πραγματοποιηθούν με τον Δήμαρχο να ενημερώνει σχετικώς και για τις νέες εξελίξεις στο λιμάνι του Αθηνιού. Με έγγραφό του και τηλεφωνική επικοινωνία ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ιωάννη Δραγασάκη να συντονίσει υπό την ευθύνη του σύσκεψη με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ήτοι: Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, με θέμα τη νέα κατάσταση στο λιμάνι του Αθηνιού"
.

Και για όσους δεν ξέρουν, μιλάμε για την βασική πύλη εισόδου του νησιού.. Αναφερόμαστε σε ένα λιμάνι που παραδόθηκε πριν από μερικά χρόνια, έχοντας κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και ήδη έχειι ξεκινήσει η διαδικασία αναβάθμισής του με προϋπολογισμό 8 εκατομμύρια ευρώ (!!!) Την ίδια ώρα που ο Δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος σε πρόσφατη δημοτική συνεδρίαση κατέθεσε πρόταση για νέο λιμάνι (!!) Κάτι που με τις πρώτες εκτιμήσεις θα χρειαστεί τουλάχιστον 10 - 15 χρόνια ώστε να είναι έτοιμο.. Και οι αντιδράσεις τεράστιες.  Και ενοχλεί περισσότερεο το γεγονός ότι δεν υπάρχει μία ανακοίνωση από το Δήμο ή το Λιμενικό Ταμείο που να προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος.. 

Σε ανάρτησή του αναγνώστης (Manos Kailas) θα αναφέρει "  Οι ευθύνες ποσοστιαία καταλογίζονται σε όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά ! και στις κυβερνήσεις. Κάθε χρόνο στο παρά πέντε της σαιζόν δείχνουμε τα χάλια μας. Η σκέψη για νέο λιμάνι είναι επιτακτική! αλλά έως την υλοποίηση μιας έστω και σημερινής έναρξης διαδικασιών ακόμα και αν πάνε όλα καλά θα χρειαστούν από 10 έως 20 χρόνια για να γίνουν πράξη ! Στο ενδιάμεσο τι θα γίνει! πως μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση, επειδή ο Αθηνιός θα παραμείνει πάντα ενα ασφαλές και χρήσιμο λιμάνι, αυτό που θα δώσει ανάσα είναι μια δεύτερη πρόσβαση, που μπορεί να γίνει σύντομα ίσως και με τούνελ για τα ελαφρά οχήματα, και επίγεια τελεφερίκ βαγόνια για τους επισκέπτες με μετεπιβίβαση σε διαφορά μεταφορικά σε χερσαίο χώρο στο Μεγαλοχώρι προς όλους τους προορισμούς του νησιού. Αυτά τα έργα μπορούν να γίνουν με παραχώρηση χρήσης από ιδιώτες επενδυτές. Σήμερα η αφιξο-αναχωρήσεις γενικά των επισκεπτών (Κρουαζιέρας και επιβατών πλοίων συγκοινωνίας ) απο τον λιμάνι κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ καθημερινά ! επιβαρύνουν το περιβάλλον και σπαταλούν τον χρόνο των επισκεπτών στις αναμονές και στις μετακινήσεις".

Ενώ ένας άλλος (Επιφάνειος Σιγάλος) θα προσθέσει " Οκτώ ολόκληρα χρόνια σχεδόν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο έκανα αναφορά στην ανάγκη για να αρχίσουμε διαδικασίες για νέο ασφαλή εμπορικό λιμανι δυστυχώς και τι δεν μου έλεγαν από γραφικό και τόσα άλλα τωρα τι έχετε να πείτε όλοι εσείς που με απαξιώνεται τόσα χρόνια και τώρα που δεν πάει άλλο και πουλάει προεκλογικά όλοι για νέο λιμανι μακάρι να το λέγατε πριν σήμερα θα είχαμε παραχώρηση αρκετά γιατί έτσι προσφέρεις υπηρεσίες στον τόπο όχι με εγωισμούς και με ωραίους λόγους και έπαρση απλά πράγματα που η ίδια η φύση θα σε οδήγηση στην σωστη κατεύθυνση δεν κάνει εκεί το λιμανι αλλού πρέπει και γρήγορα για να προλάβουμε τα χειρότερα συνδημότες"

Ολοι όμως συμφωνούν... Σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου, το Blue Star Delos χρειάστηκε μισή και πλέον ώρα για να δέσει... Σήμερα Τετάρτη 10 Απριλίου και η κίνηση δεν είναι όπως αυτή του Αυγούστου... Τι θα γίνει αλήθεια τότε; Οι υποδομές είναι στο χειρότερο σημείο... Και όλοι στην γειτονική Σαντορίνη απλά κοιτάζουν. Ενα λιμάνι που απλά ...φεύγει 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες Santonews.gr