Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣίφνος: Έκκληση από τη Δήμαρχο για στελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος

Σίφνος: Έκκληση από τη Δήμαρχο για στελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος

|

Κυκλάδες, νησιωτικόττα, δημόσιες υπηρεσίες… Και η στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων ή Σταθμών δεν θα αποτελούσε εξαίρεση… Η Σίφνος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου παρά τα προβλήματα, τα στελέχη εκεί στις Δυτικές Κυκλάδες κάνουν το καθήκον τους.. Οι επιστολές από τους Δημάρχους (πρώην και νυν) που παραμένουν σε κάποιο συρτάρι αρμόδιου 

Με συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας και με ελάχιστο προσωπικό λειτουργούν οι Αστυνομικοί Σταθμοί. Ειδικά στα «μικρά» αλλά και «μεγάλα» νησιά των Κυκλάδων, μια περιοχή που θεωρείται η «ναυαρχίδα» του τουρισμού, το πρόβλημα είναι έντονο ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενα πρόβλημα που «κληροδοτεί» η μια κυβέρνηση στην άλλη και πλέον η νέα πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. κινείται για να βρει τη λύση.

Η Σίφνος είναι ένα από αυτά τα νησιά όπου εδώ και αρκετά χρόνια οι κάτοικοι, όπως καταγγέλλουν, από το απόγευμα έως την επόμενη ημέρα το πρωί όταν καλούν τον Αστυνομικό Σταθμό απαντούν οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Μήλου, όπου υπάγεται. Εκείνοι με τη σειρά τους μέσω κινητών τηλεφώνων ενημερώνουν τους συναδέλφους τους στη Σίφνο για την καταγγελία προκειμένου να σπεύσουν και να καταγράψουν το συμβάν.

Χωρίς περιπολικό

Η δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη μιλώντας στα «ΝΕΑ» ανέφερε πως όντως υπάρχει πρόβλημα ως προς την υποστελέχωση της συγκεκριμένης αστυνομικής υπηρεσίας, ωστόσο οι δύο εκ των τριών αστυνομικών που υπηρετούν στον Αστυνομικό Σταθμό του νησιού (ο τρίτος είναι σε άδεια και αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντά του το προσεχές διάστημα) ανταποκρίνονται άμεσα.

Η δήμαρχος γνωστοποίησε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον Αστυνομικό Σταθμό του νησιού μέσω επιστολής που απέστειλε στις 27 Σεπτεμβρίου στον αστυνομικό διευθυντή Κυκλάδων Κωνσταντίνο Ανθούλη, στην οποία ανέφερε ότι για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και για να καλυφθούν οι αυξημένες λόγω της καλοκαιρινής περιόδου ανάγκες κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυσή της με τρεις επιπλέον αστυνομικούς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, από την 1η Ιουνίου έως την 30ή Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των επισκέψεων από έλληνες και ξένους τουρίστες ο αριθμός των «κατοίκων» ξεπερνά τις 12.000, με τους ελάχιστους αστυνομικούς (τρεις μόνιμοι συν δύο δόκιμοι) να ασχολούνται ως επί το πλείστον με παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Παράλληλα η δήμαρχος ζητά να δρομολογηθούν διαδικασίες για την αντικατάσταση του υπηρεσιακού οχήματος της ΕΛ.ΑΣ. καθώς λόγω παλαιότητάς του αντιμετωπίζει τακτικά προβλήματα.

Χρόνιο πρόβλημα

Δεν ήταν όμως η πρώτη ανάλογη επιστολή δημοτικής Αρχής της Σίφνου. Τον Ιανουάριο του 2017 εστάλη προς τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με κοινοποίηση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, επιστολή με την υπογραφή τού τότε δημάρχου Σίφνου Ανδρέα Μπαμπούνη, στην οποία αναφέρονταν μια σειρά από περιστατικά, όπως κλοπή σε οικία με σοβαρό τραυματισμό ηλικιωμένων, απόπειρες διαρρήξεων σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Παράλληλα επισημαινόταν ότι «ο Αστυνομικός Σταθμός Σίφνου είναι υποστελεχωμένος και, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υπηρετούντος σε αυτόν προσωπικού (δύο άτομα), είναι ανθρωπίνως αδύνατον να καλυφθούν με επάρκεια οι αυξημένες ανάγκες ελέγχων και επιτήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου παράλληλα με τις τρέχουσες καθημερινές υπηρεσιακές υποχρεώσεις και τις ανάγκες ελέγχου τήρησης του ΚΟΚ, εφαρμογής κανονιστικών αποφάσεων για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κ.λπ.».

Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών τόνισαν πως η έλλειψη προσωπικού είναι ένα φαινόμενο που συναντάται στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στις Κυκλάδες, παρά τις οχλήσεις της τοπικής Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Τα κενά αυτά συνήθως καλύπτονται πρόσκαιρα μέσω αποσπάσεων από άλλες περιοχές.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων κάνει λόγο για «πολιτική εγκατάλειψης» των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κυκλάδων και κάλεσε την πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «έστω και την ύστατη στιγμή να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να επανδρώσουν τις υπηρεσίες με ικανό αριθμό αστυνομικών», καθώς οι ελλείψεις σε κάποιες από αυτές αγγίζουν ακόμη και το 60%.

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων έχει στην εδαφική της αρμοδιότητα και αστυνομεύει 24 κατοικημένα νησιά, στα οποία λειτουργούν δέκα Αστυνομικά Τμήματα, ένα Τμήμα Ασφαλείας και 13 Αστυνομικοί Σταθμοί (που δεν έχουν 24ωρο ωράριο λειτουργίας).


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες