Σοκ... το ΟΑΚΑ "στρατόπεδο" προσφύγων

Στο ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας, που εκτείνεται σε έκταση 40 στρεμμάτων δίπλα από το Ολυμπιακό Στάδιο, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση για την κατασκευή και διαμόρφωση μόνιμου χώρου στέγασης και φιλοξενίας των προσφύγων που καταφθάνουν κατά χιλιάδες στη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια.

Ηδη το έγκυρο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» σε δημοσίευμα του άφησε να εννοηθεί ότι ένα κέντρο-γίγας προσφύγων, όπως το αποκαλεί, θα δημιουργηθεί σε πρώην αθλητική εγκατάσταση που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Στο άρθρο, που δεν αναφέρεται η εγκατάσταση, υπολογίζεται φιλοξενία μέχρι και 50.000 ανθρώπων. Λέγεται ότι στη διοίκηση του ΟΑΚΑ, εκεί όπου ανήκει δηλαδή το ποδηλατοδρόμιο, έχει φθάσει μια κάποια πληροφόρηση, προφορική ή γραπτή, παραμένει ακόμα άγνωστο, για την παραχώρηση του ποδηλατοδρομίου που μάλιστα είναι το μοναδικό σε ολόκληρη τη χώρα.

Κατασκευάστηκε το 1991 και ανακαινίστηκε το 2004 για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ δύο χρόνια αργότερα κλείστηκε περιμετρικά με γυάλινα πλαϊνά οπότε και μετατράπηκε σε εγκατάσταση κλειστού τύπου. Η πίστα του είναι κατασκευασμένη από το αφρικανικό ξύλο που φέρει την ονομασία αφζίλα. Οι φήμες για χρήση του χώρου και μετατροπή της έκτασης σε στρατόπεδο προσφύγων έχει θορυβήσει τόσο τη διοίκηση του ΟΑΚΑ όσο φυσικά και την ελληνική ομοσπονδία ποδηλασίας, ενώ την απειλή νιώθουν και άλλα αθλήματα που φιλοξενούνται σε κοντινούς χώρους όπως για παράδειγμα η τοξοβολία. Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι που ομιλούν για έξωση του αθλητισμού από χώρους για τους οποίους πλήρωσε πριν από λίγα χρόνια εκατομμύρια ευρώ ο Ελληνας φορολογούμενος. Εκτός και αν υπολογίζουμε στη μαζική ενασχόληση μετά μανίας των Σύρων και Αφγανών προσφύγων με το άθλημα της ποδηλασίας.

Πρόεδρος ΟΑΚΑ: "Θέλω να πιστεύω ότι εγκαταλήφθηκε η σκέψη"

«Χθες προέκυψε μια σκέψη, όπως μου είπαν, να γίνει μια προσωρινή εγκατάσταση εκεί» είπε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ Νίκος Κιάος μιλώντας στον sport fm, δηλώνοντας την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.  «Εξηγήσαμε, όμως, εμείς εκ μέρους του ΟΑΚΑ, πωςόλοι οι χώροι είναι μισθωμένοι, είτε σε ποδοσφαιρικές ομάδες, είτε σε καλαθοσφαιρικές, είτε σε ομοσπονδίες, είτε σε ιδιώτες, ενώ υπάρχουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Στο ποδηλατοδρόμιο είχαν γίνει πανευρωπαϊκοί αγώνες πριν δύο μήνες και τώρα γίνονται εκδηλώσεις. Εξηγήσαμε την κατάσταση και θέλω να πιστεύω πως τελείωσε αυτή η σκέψη που υπήρχε, γιατί δεν είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο για λόγους ασφαλείας, πρακτικούς και άλλους» επισημαίνει. 

«Είμαστε υπέρ της φιλοξενίας και καταλαβαίνουμε το δράμα των ανθρώπων εκεί κάτω, αλλά υπάρχουν άλλες λύσεις. Υπάρχουν για παράδειγμα τόσα στρατόπεδα εγκαταλελειμμένα στην Αττική με μεγάλες εγκαταστάσεις, υπάρχουν τα κτίρια του Ελληνικού και άλλα Ολυμπιακά ακίνητα. Σε μας δεν υπάρχει αυτή άνεση», προσθέτει ο κύριος Κιάος και εξηγεί: «Εμένα μου το είπε ο συντονιστής γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ. Δεν ξέρω από πού προέκυψε αυτή η ιδέακαι με τις συζητήσεις που κάναμε με την πολιτική ηγεσία, έχω την εντύπωση πως ασπάζονται την άποψή μας. Η ΓΓΑ αναγνωρίζει τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν. Εκτιμώ πως το θέμα έχει κλείσει. Μάλιστα σήμερα δεν είχα καμία όχληση από πουθενά».

Πηγή: Εφημερίδα Goal, thetoc.gr