Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαSos από την Αμοργό για το ζήτημα της υγείας

Sos από την Αμοργό για το ζήτημα της υγείας

|

Ο Δήμος Αμοργού με ανοιχτή επιστολή δημοσιοποιεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις αποσπάσεις γιατρών στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων 

Κάποια στιγμή θα γίνονταν το …μπαμ… Στην Αμοργό από το καλοκαίρι όσον αφορά το θέμα των γιατρών είναι στα όρια τους… Ο λόγος; Όχι μόνο το γεγονός ότι υπάρχει υποστελέχωση των τεσσάρων Κέντρων Υγείας που έχει το νησί αλλά και η τακτική που ακολουθεί η 2η ΥΠΑ με συνεχείς αποσπάσεις αγροτικών (και μη) γιατρών προς κάλυψη κενών σε άλλα νησιά, με αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις, ένας μόνο γιατρός να καλείται να εξυπηρετήσει ολόκληρη την Αμοργό (!!!) Και μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση νησί των Κυκλάδων που μπορεί να μην έχει τεράστιο αριθμό μόνιμων κατοίκων αλλά με τις αποστάσεις να είναι μεγάλες για τα δεδομένα της νησιωτικής Ελλάδας, ένας γιατρός δεν φτάνει…
Η Αμοργός διαθέτει μόλις έναν ιατρό ειδικότητας (Γενικός Ιατρός) στο Κέντρο Υγείας, καθώς επίσης και τέσσερα Αγροτικά Ιατρεία, τα οποία ανά διαστήματα καθίστανται μη λειτουργικά, εξαιτίας του γεγονότος, ότι οι αγροτικοί ιατροί που τα στελεχώνουν, έπειτα από αποφάσεις της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου αποσπώνται, προκειμένου να καλύψουν κενά, κατά κύριο λόγο στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Και το πλήρωμα του χρόνου έφτασε. Ο δήμαρχος Αμοργού, κ. Νικόλαος Φωστιέρης, αποφάσισε θα δημοσιοποιήσει το ζήτημα, έτσι ώστε να διεκδικήσει το αυτονόητο, το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, το οποίο στερούνται για μεγάλα διαστήματα οι κάτοικοι.

«Απορρυθμίζεται η λειτουργία των ιατρείων»

Στο δελτίο Τύπου, που εξέδωσε ο Δήμος Αμοργού, καταγγέλλοντας τις αποφάσεις του συστήματος υγείας, που ουσιαστικά, αφαιρεί από ένα κομμάτι των μόνιμων κατοίκων το δικαίωμα στην άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και ενημερώνοντας τους πολίτες για την στοιχειώδη κάλυψη του κενού, που αφήνει η απομάκρυνση της αγροτικής ιατρού της Αιγιάλης, αναφέρονται τα εξής:

 «Ο Δήμος μας σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αμοργού, καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για τη μη απόσπαση των αγροτικών ιατρών της Αμοργού σε παρακείμενα νησιά, διότι αφενός μεν αυτά ανήκουν σε άλλη Διοικητική Ενότητα, αφετέρου δε, διότι λόγω της διασποράς των οικισμών στην Αμοργό, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σωστά οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού μας. Επιπλέον, οι συνεχείς αποσπάσεις των αγροτικών ιατρών αποτελούν αντικίνητρο στην προτίμησή τους να έλθουν στην Αμοργό. Οι συνεχείς μετακινήσεις απορρυθμίζουν τη λειτουργία των ιατρείων της Αμοργού ενώ αφήνουν ένα μεγάλο αριθμό των κατοίκων χωρίς εξυπηρέτηση. Όμως, χάρη στις φιλότιμες προσπαθείς τόσο του Διευθυντού του ΚΥ όσο και των αγροτικών ιατρών του νησιού που καλύπτουν οικειοθελώς τις ελλείψεις του συστήματος, εργαζόμενοι, πέραν των υποχρεώσεων του ωραρίου τους, καλύπτεται στοιχειωδώς το νησί και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε.

Ευχαριστούμε επίσης το νοσηλευτικό προσωπικό, διότι εξυπηρετεί τις ιατρικές ανάγκες των κατοίκων της Αμοργού εκ του περισσού τις 15 τουλάχιστον ημέρες του μήνα που το ΚΥ παραμένει κλειστό διότι το κράτος αδυνατεί να υποστηρίξει εφημερίες όλο τα μήνα, όπως έχει υποχρέωση και επιπλέον αποσπά τους ιατρούς και δημιουργεί επιπλέον προβλήματα.

Η περιοχή της Αιγιάλης για την περίοδο της απουσίας της ιατρού, κ. Κουντούρη, στο Κουφονήσι θα καλυφθεί με προγράμματα επισκέψεων του Γενικού Ιατρού, κ. Βασιμπόση. Ο Δήμος σε συνεργασία με το ΚΥ Αμοργού, θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες τόσο για την καθημερινότητα της λειτουργίας του ΚΥ, όσο και για τον εξοπλισμό του με σύγχρονα μηχανήματα, αλλά και για τη μη απόσπαση των ιατρών που υπηρετούν εκτός Αμοργού». Παράλληλα, ο Δήμος καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στις ενέργειες του Δήμου, ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα.

Διακομιδή σοβαρών περιστατικών χωρίς συνοδεία

 «Επί σειρά μηνών, η 2η ΔΥΠΕ στην οποία ανήκει το Κέντρο Υγείας Αμοργού, επιμένει να αποσπά τους αγροτικούς ιατρούς, οι οποίοι βρίσκονται εδώ, προκειμένου να καλύψει τα κενά, τα οποία βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, όπως τα Κουφονήσια, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά ή η Δονούσα. Όλα αυτά, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες που έχουμε εμείς εδώ ως νησί», τονίζει ο κ. Φωστιέρης, εξηγώντας, πως έχει επιχειρήσει να γνωστοποιήσει το ζήτημα προς τον Διοικητή της ΔΥΠΕ, λαμβάνοντας, ωστόσο, ως απάντηση, πως θα πρέπει να επιδειχθεί αλληλεγγύη προς τα άλλα νησιά. Παράλληλα, έχουν γίνει έγγραφα και προς το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, που διευκρινίζουν το πρόβλημα και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει, οι συνεχείς μετακινήσεις των αγροτικών ιατρών λειτουργούν ως αντικίνητρο, προκειμένου να δηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη των θέσεων στην Αμοργό, καθώς προτού συμπληρωθούν οι αιτήσεις, οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες εργασίας, με τους ήδη υπάρχοντες γιατρούς του νησιού, οι οποίοι τους πληροφορούν για την κατάσταση και κατά συνέπεια αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αμοργού, «έχουμε ένα Γενικό Ιατρό και τέσσερα αγροτικά ιατρεία. Συνήθως, υπάρχουν αγροτικοί γιατροί, μόνο για τα δύο εξ’ αυτών. Τώρα, θα φύγει η γιατρός της Αιγιάλης στις 2 Δεκεμβρίου και για να αναπληρωθεί αυτό το κενό, θα πρέπει να περάσουν 2 έως 3 μήνες. Πρόκειται για ένα νησί μεγάλο σε έκταση με μεγάλη διασπορά. Επίσης, οι δρόμοι είναι κακοί. Δεν μπορεί ένας γιατρός να “τρέχει” από τη μία πλευρά του νησιού στην άλλη, είναι περίπου 45 χιλιόμετρα».

Αξίζει δε να σημειωθεί, πως στο νησί δεν δραστηριοποιείται κανείς ιδιώτης ιατρός, συνεπώς όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται από τον Γενικό Ιατρό και τους διαθέσιμους αγροτικούς ιατρούς. Όπως επισημαίνει, το αγροτικό ιατρείο της Αιγιάλης, «εξυπηρετεί 4 οικισμούς και περίπου 500 κατοίκους». Λόγω της έλλειψης αγροτικών ιατρών, υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες «ο Γενικός Ιατρός, ο μοναδικός γιατρός ειδικότητας που έχουμε εδώ. Ίσως στην καλύτερη περίπτωση, μαζί με έναν αγροτικό. Αυτή τη στιγμή, ένας από τους αγροτικούς ιατρούς, βρίσκεται στη Σύρο, συνοδεύοντας ένα περιστατικό επιληψίας. Μερικές φορές έχουμε δύο τέτοια περιστατικά, γεγονός που σημαίνει ότι φεύγουν και οι δύο αγροτικοί ιατροί και μένει μόνος του ο Γενικός Ιατρός, ο οποίος δεν μπορεί να φύγει από το νησί. Ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος να φύγει ασυνόδευτο περιστατικό, όπως είχε συμβεί τις προάλλες, όταν μία έγκυος γυναίκα με αιμορραγία, διεκομίσθη χωρίς συνοδεία προς το νοσοκομείο της Σύρου, διότι υπήρχε μόνο ένας γιατρός εδώ και οι υπόλοιποι ήταν αποσπασμένοι».

Πηγή: Εφημερίδα «Κοινή Γνώμη», koinignomi.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;