Στο 11% η μαύρη εργασία στο Νότιο Αιγαίο

Κακά τα ψέματα. Η αδήλωτη εργασία και ο τουρισμός πηγαίνουν χέρι χέρι και αυτό αποδεικνύεται με τον πλέον πειστικό τρόπο μέσα από το επιχειρησιακό σχέδιο «Άρτεμις» που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας και παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματά του με σημείο αναφοράς τις τουριστικές επιχειρήσεις… Μάλιστα, το υπουργείο προέταξε το γεγονός ότι το τρίμηνο της τουριστικής περιόδου, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, ανέρχονται στα 23.590.966 ευρώ, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν συνολικά, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως σήμερα, ανέρχονται 40.589.987 ευρώ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον Αύγουστο του 2014, ελέγχθηκαν 2.969 επιχειρήσεις και σε σύνολο 15.100 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 654, δηλαδή το 4,33% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. Παράλληλα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις, ανέρχονται στα 6.976.262 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο μέσος όρος της αδήλωτης εργασίας τον Αύγουστο κυμαίνεται στο 4,33% πανελλαδικά, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου φθάνει στο 11,02%, στην Κρήτη στο 5,82%, στην περιοχή Μακεδονίας Θράκης, στο 5,64%, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο 5,54% και στο 5,22% στην Αττική. Ακόμη, από τους 654 αδήλωτους εργαζομένους που εντοπίσθηκαν κατά τους ελέγχους του Αυγούστου, οι 424 απασχολούντο σε δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας πανελλαδικά, όπως προκύπτει από τους ελέγχους, τον Ιούνιο ήταν 4,79%, τον Ιούλιο 6,72% και τον Αύγουστο 4,33%.

Για «κορύφωση της μάχης κατά της αδήλωτης εργασίας κατά την τουριστική περίοδο» κάνει λόγο σε δηλώσεις του, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του σχεδίου «’Άρτεμις», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και προσθέτει ότι «οι εστιασμένοι έλεγχοι της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και περιλαμβάνοντας όλο το φάσμα των καταχρηστικών πρακτικών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για την μερική ή ολική διαφυγή από τις υποχρεώσεις τους προς την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία».

«Η αντιμετώπιση της ανομίας στην αγορά εργασίας αποτελεί μία εθνική υπόθεση ζωτικής σημασίας» τονίζει ο κ. Βρούτσης και καταλήγει: «Η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας είτε με τη μορφή της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας είτε με τη μορφή άλλων καταχρηστικών πρακτικών ελάχιστης ασφάλισης, όπως η «ψευδο-μερική» απασχόληση και οι αδήλωτες υπερωρίες, αποτελεί τη μεγάλη «πληγή» της ελληνικής αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, συνιστά οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News