Συγκλονιστικά στοιχεία για την Ελλάδα: Ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

Μπορεί στην να μην το διανοούμαστε οι περισσότεροι και να μην το δεχόμαστε καν, ωστόσο στην Ελλάδα πολλά παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Η ΜΚΟ Eliza παρουσίασε συγκλονιστικά στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ, ένας στους πέντε ανήλικους από 0 έως 18 ετών θα βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας, από θώπευση και προβολή σε αυτό πορνογραφικού υλικού μέχρι και βιασμό, αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος»...

Δυστυχώς όμως το ποσοστό αυτό δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, καθώς είναι αποτέλεσμα των ελλιπών επίσημων στοιχείων καταγραφής, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τα νούμερα κατά πολύ. Σε μεγάλη έξαρση είναι η σεξουαλική κακοποίηση μέσω του ίντερνετ είτε με έκθεση σε πορνογραφικό υλικό, είτε με εξαπάτηση του παιδιού και μετά τον εκβιασμό του.

Στην Ελλάδα 7.500 παιδιά έως πέντε ετών πέφτουν κάθε χρόνο θύματα κακοποίησης,

Το 73 τοις εκατό δεν θα μιλήσει για αυτό τον πρώτο χρόνο

το 45 τοις εκατό των θυμάτων δεν θα μιλήσει για τουλάχιστον πέντε χρόνια

Μάλιστα εννιά στους δέκα θύτες είναι πρόσωπα τα οποία το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται, από τον οικογενειακό και το φιλικό κύκλο

Μια καινοτόμος πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο από τη ΜΚΟ «Eliza» με σκοπό να εκπαιδεύσει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση στη χώρα μας. Μέχρι το τέλους του 2018 περίπου 2.000 παιδιά νηπιαγωγείου μέχρι και τρίτης δημοτικού θα έχουν μάθει μέσα από το κουκλοθέατρο να διακρίνουν ποιο είναι το ασφαλές άγγιγμα από έναν ενήλικο και ποιο όχι, να αντιστέκονται σε μια δυσάρεστη κατάσταση και να επικοινωνούν το πρόβλημα. Για πρώτη φορά όμως εκπαιδεύονται και οι δάσκαλοι και οι γονείς.

«Στόχος μας είναι η πρόληψη, το μεγάλο δηλαδή κενό που καταγράφεται στη χώρα μας τη στιγμή που δεν υπάρχει εθνικός φορέας πρόληψης, καταστολής και καταγραφής τέτοιων περιστατικών. Θέλουμε να βάλουμε στο τραπέζι της συζήτησης όλο το φάσμα που αφορά ένα ασφαλέστερο αύριο για τα παιδιά μας», τόνισε κατά την παρουσίαση του προγράμματος η Αφροδίτη Στάθη, διοικητική διευθύντρια της «Eliza».

Πηγή: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News