Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣύρος: Αυτό είναι το σχέδιο της ONEX για την επόμενη ημέρα του...

Σύρος: Αυτό είναι το σχέδιο της ONEX για την επόμενη ημέρα του Νεωρίου

|

Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών, είσοδο σε νέους τομείς κατασκευών και δημιουργία άνω των 500 νέων θέσεων εργασίας από το 2018 έως το 2010 περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Οnex για την ανασυγκρότηση των ναυπηγείων Νεωρίου.

Η Κυβέρνηση έβαλε πλάτη και η Onex πρέπει να αποδείξει πλέον με πράξεις ότι είναι έτοιμη να επενδύσει ώστε το Νεώριο Σύρου να βγει από το τέλμα και να κάνει βήματα προς τα εμπρός… Και κυρίως να ανακτήσει και πάλι την θέση της στην αγορά των ναυτιλιακών επενδύσεων… Κίνηση που είναι προς το συμφέρον της Σύρου που θα έχει και πάλι την βαριά της βιομηχανία σε …δράση… 
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα mononews.gr «επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών, είσοδο σε νέους τομείς κατασκευών και δημιουργία άνω των 500 νέων θέσεων εργασίας από το 2018 έως το 2010 περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Οnex για την ανασυγκρότηση των ναυπηγείων Νεωρίου. Η αμερικάνικη εταιρεία, η οποία επικράτησε στην μάχη για την διεκδίκηση των ιστορικών ναυπηγείων φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Σύρο σε κέντρο των ναυτιλιακών εργασιών και επισκευών της Ανατολικής Μεσογείου, στηρίζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Η αρχή του επενδυτικού προγράμματος της Onex θα ξεκινήσει με την αποπληρωμή των εργαζομένων και των τοπικών προμηθευτών, στους οποίους οφείλονται ποσά ύψους 10 εκατ. ευρώ. Η εξόφληση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της πρότασης, αποτελεί αμετάκλητη υπόσχεση της εταιρείας και βασική προϋπόθεση για το νέο ξεκίνημα του ναυπηγείου. Αμέσως μετά θα αρχίσουν οι απαραίτητες επισκευές, προκειμένου να εκσυγχρονισθεί και να μπορεί να ανταποκριθεί το ναυπηγείο στις προκλήσεις της νέας εποχής. Παράλληλα, θα γίνουν επιπλέον επενδύσεις για τη διαμόρφωση μίας πιο σύγχρονης εικόνας, φιλικής ταυτόχρονα προς την ευρύτερη εικόνα του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθούν υποδομές για την ουσιαστική μείωση της οποιασδήποτε ρύπανσης (σκραπ, λύματα, ατμοσφαιρική μόλυνση, ηχορύπανση κοκ.) που ενοχλεί τους κατοίκους.

Νέες Υπηρεσίες και δραστηριότητες
Η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει την «ακτίνα δράσης» του ναυπηγείου, μπαίνοντας σε νέους τομείς δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, προτίθεται να ασχοληθεί με:
1. Μετασκευές Μέσων Εξόρυξης Υδρογονανθράκων
2. Κατασκευές Αμυντικών Ναυτικών Συστημάτων
3. Επέκταση των υπηρεσιών Mega Yachting
4. Μετασκευές – Κατασκευές Εξειδικευμένων Πλωτών Μέσων
Κατά αυτό τον τρόπο, το ναυπηγείο θα μπορεί να εισχωρήσει σε νέες αγορές οι οποίες θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του.

Μουσείο και τεχνικές σχολές
Πέρα από τις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης, η ONEX φιλοδοξεί να αναδείξει την μακρά ιστορική πορεία του Νεωρίου, η οποία πηγαίνει πίσω στο 1861.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται μεταξύ άλλων και η ίδρυση μουσείου της ιστορικότητας του ναυπηγείου, στο οποίο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν εκθέματα σχετικά με την εξέλιξη του Νεωρίου μέσα στο χρόνο καθώς και σχετικά με τα επιτεύγματα που συντελέστηκαν στις εγκαταστάσεις του, όπως η παραγωγή πολεμικού υλικού και τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ στον πλανήτη!
Επιπλέον, θα υπάρξει κατάλληλη προβολή των εγκαταστάσεων του Νεωρίου, κάνοντας έτσι το ιστορικό ναυπηγείο ουσιαστικό μέρος της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.
Τα σχέδια δεν σταματούν εδώ. Οι νέοι επενδυτές, προκειμένου να ενισχύσουν τον κοινωνικό ρόλο που παίζει το Νεώριο στην τοπική κοινωνία της Σύρου θέλουν σε συνεργασία με πανεπιστημιακές και τεχνικές σχολές της χώρας να δημιουργήσουν  εξειδικευμένα τμήματα ή και σχολές θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης επαγγελμάτων σχετικών με τη ναυτιλία.
Στρατηγικός στόχος, σύμφωνα με την πρόταση, είναι και η δημιουργία έδρας Ναυπηγικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η χορήγηση υποτροφιών. Έτσι, θα υπάρξει πλέον και φοιτητικός τουρισμός στο νησί που θα φθάνει από όλη την υφήλιο!
Παράλληλα, μέσω συναφών δράσεων στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Σύρου ως ιστορικού βιομηχανικού κέντρου της Ανατολικής Μεσογείου.

Το οικονομικό σκέλος…

Για όλα τα παραπάνω, η Onex θα διαθέσει συνολικά 60 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν ως εξής:
# Για αποπληρωμή χρεών και αποζημιώσεων προς εργαζομένους και τοπικούς προμηθευτές: €10.000.000.
# Για την αποπληρωμή μέρους χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και λοιπούς προμηθευτές: €30.000.000
# Για επισκευές και εκσυγχρονισμό του Ναυπηγείου: €20.000.000
Η Onex εκτιμά ότι τα έσοδα που θα αρχίσει να έχει μετά την παρέλευση του πρώτου εξαμήνου να φθάσουν 30 εκατ. ευρώ ενώ από το τρίτο έτος και μετά, αναμένει έσοδα που θα κυμαίνονται στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ με 60 εκατ. ευρώ.
Έως τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εγκατάστασης και ενεργοποιηθούν οι στρατηγικές για κατασκευές εμπορικών πλοίων, ειδικές κατασκευές, τουριστικών σκαφών, υπηρεσιακών σκαφών κλπ.

Διατήρηση και ενίσχυση θέσεων εργασίας

Η διάσωση των ναυπηγείων και η πλήρης επαναλειτουργία τους αναμένεται να ωφελήσει πολλαπλώς την απασχόληση.
Μετά τους πρώτους μήνες επισκευών και ανασύνταξης του Ναυπηγείου και ξεκινώντας από το επισκευαστικό τμήμα πλοίων, σύμφωνα πάντα με τα σχέδια της ONEX θα απασχολούνται 500 έως 600 εργαζόμενοι μόνιμοι και έκτακτοι σε διάφορους τομείς.
Καθώς προχωράει το κομμάτι των κατασκευών μικρών και μεσαίων σκαφών (yacht, mega yacht κλπ.) καθώς και οι ειδικές κατασκευές, οι θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 800.
Απώτερος στόχος είναι ο αριθμός των θέσεων εργασίας να αυξηθεί σε πάνω από 1.100, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιτευχθούν στρατηγικές συνεργασίες για κατασκευές εμπορικών, ταχύπλοων, υπηρεσιακών, λιμενικών, πολεμικών και τουριστικών σκαφών


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες