Σύρος: για 3η φορά μεταφορά προσφύγων στην Ερμούπολη ως μεσοσταθμός

Τρίτωσε το καλό ή το κακό; Δεν ξέρουμε εάν είναι καλό ή κακό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι για 3η φορά η Σύρος σε σύντομο χρονικό διάστημα κλήθηκε να φιλοξενήσει, έστω και για λίγες ώρες, πρόσφυγες σε χώρους υποδοχής… Βέβαια, ο Δήμος Ερμούπολης – Σύρου τόνισε ότι δεν υπάρχει χώρος κατάλληλος και έτσι ανέλαβε η Αστυνομία το ρόλο του οικοδεσπότη… Και όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» … εξήντα πρόσφυγες (οι περισσότεροι από το Ιράκ), ανάμεσα στους οποίους και δεκαπέντε παιδιά μεταφέρθηκαν από το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, σήμερα το μεσημέρι στη Σύρο, όπου και θα παραμείνουν έως την αποψινή αναχώρησή τους κατά πάσα πιθανότητα για το νησί της Κω.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 60 συνανθρώπους μας με καταγωγή από το Ιράν και το Ιράκ οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις που στεγάζει τη λειτουργία της η Αστυνομική Διεύθυνση Ν. Αιγαίου στην Ερμούπολη της Σύρου έως και σήμερα στις έντεκα το βράδυ.

Αμέσως μετά την αποβίβασή τους από το Champion Jet 2 οι ίδιοι μεταφέρθηκαν με το παροπλισμένο mini bus του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο κτίριο της Αστυνομίας, σε δύο διαδοχικά δρομολόγια. Όσοι εκ των προσφύγων παρέμειναν να περιμένουν το δεύτερο δρομολόγιο του mini bus, οδηγήθηκαν συνοδεία της Αστυνομίας στα στέγαστρα αναμονής στο λιμάνι της Ερμούπολης…

Να πιέσουμε την Δημοτική Αρχή

Κι εδώ να σημειώσουμε ότι είχαμε άμεσα αντίδραση από την Δημοτική Κίνηση Πολιτών Σύρου όπου με ανακοίνωσή της καλεί τους πολίτες να ασκήσουν πίεση προς τη Δημοτική Αρχή για τη διάθεση καταλληλότερων χώρων για την ολιγόωρη φιλοξενία των ανθρώπων, που μεταφέρθηκαν από την Κρήτη στη Σύρο.

 «Συμπολίτες μας, είναι υποχρέωση μας να σας ενημερώσουμε ότι 60 πρόσφυγες μεταφέρονται  από το Ηράκλειο στη Σύρο και σύμφωνα από όσα γνωρίζουμε θα «φιλοξενηθούν» στα κτίρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων  έως  τις 11 το βράδυ .

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 60 άτομα θα στοιβαχθούν σε χώρους παντελώς ακατάλληλους, σαν δέματα και όχι σαν συνάνθρωποι μας. Ο Δήμος παρότι έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο τις 2 τελευταίες φορές, χωρίς να ήταν τυπικά υποχρεωμένος, σήμερα νίπτει τα χείρας του και στρέφει μακριά το πρόσωπο του από τους ανθρώπους αυτούς  σύμφωνα με  τις προηγηθείσες εξαγγελίες του Δημάρχου ότι «δεν είναι δυνατόν οι δημότες, τα παιδιά και οι επισκέπτες της Σύρου να υφίστανται την ΒΑΣΑΝΟ της ταλαιπωρίας για την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων».

Καλούμε κάθε σκεπτόμενο δημοκρατικό πολίτη να πιέσει την Δημοτική Αρχή να διαθέσει και πάλι καταλληλότερο από τα κρατητήρια  χώρο για την ολιγόωρη φιλοξενία των  60 προσφύγων ώστε το νησί μας να επιδείξει για μια ακόμη φορά τον ανθρωπισμό των κατοίκων του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News