Σύρος: υποδέχτηκε τους μετανάστες, βολές Γ. Μαραγκού προς ...Σαντορίνη

Από το βράδυ της Κυριακής, οι 51 παράτυποι μετανάστες που εντοπίστηκαν το πρωί του Σαββάτου σε ερημική παραλία της Ανάφης βρίσκονται στη Σύρο όπου και φιλοξενούνται στο κολυμβητήριο της Ερμούπολης. Όπως είναι γνωστό, οι κάτοικοι και ο Δήμος Ανάφης έκαναν ότι μπορούσαν προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες στους 55 παράτυπους μετανάστες που εντοπίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε ερημική παραλία του νησιού αλλά η έλλειψη υποδομών και η αδυναμία φιλοξενίας (για τους ίδιους λόγους) από τον γειτονικό Δήμο Θήρας, έφερε τους παράτυπους μετανάστες στη Σύρο έστω και για μία ή δύο βραδιές…

Μέσω του ενδοκυκλαδικού δρομολογίου που πραγματοποιεί το «Aqua Jewel» οι 51 παράτυποι μετανάστες (διανυκτέρευσαν στο πλοίο το βράδυ του Σαββάτου) τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής αναχώρησαν από την Ανάφη και  βρέθηκαν λίγο μετά τις έξι το απόγευμα στην Σύρο… Ανάμεσά τους άνδρες, γυναίκες και αρκετά παιδιά κυρίως από την Σομαλία και το Αφγανιστάν… Αρκετοί εξ αυτών αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας (κυρίως λόγω της έλλειψης νερού) και μάλιστα μια 20χρονη από τη Σομαλία καθότι βρίσκεται στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης (συνοδεύεται από την αδελφή της) διακομίστηκε άμεσα στο Νοσοκομείο Σαντορίνης, με το σκάφος “Fantasia” της “Dakoutros Santorini Boatmen Services”. Σύμφωνα με πληροφορίες η υγεία της δεν εμπνέει ανησυχία και κρατήθηκε για προληπτικούς λόγους και παρακολούθηση από τους γιατρούς οι οποίοι ήταν από νωρίς σε επιφυλακή.
 “Ήταν συγκινητικό. Ο Δήμος είχε φροντίσει τα πάντα, οι άνθρωποι του νησιού, τους πήγαιναν τρόφιμα, ρούχα, ότι χρειάζονταν”, είπε η Πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης του Νοσοκομείου Θήρας κ. Λίτσα Πετίνη που βρισκόταν στο νησί τις ώρες του συμβάντος.  Οι δύο φερόμενοι ως διακινητές, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν με χειροπέδες για τα περεταίρω.

Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας, προκειμένου να τους προσφερθεί φαγητό και ότι άλλο χρειάζεται για τη διαμονή τους έως το βράδυ της Δευτέρας που αναμένεται ότι θα αναχωρήσουν για τα Κέντρα Φιλοξενίας των Δωδεκανήσων. Και βέβαια από τη πρώτη στιγμή οι άνδρες της Αστυνομίας ξεκίνησαν την διαδικασία της καταγραφή τους, καθώς αυτό δεν έγινε στην Ανάφη, λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών στο νησί.

Σεβασμός

Να σημειώσουμε ότι ο Γιώργος Μαραγκός, Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης – εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από το γεγονός ότι για 2η φορά μετανάστες έρχονται στη Σύρο, με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων να λειτουργεί ως νησί μετεπιβίβασης μεταναστών… Και σε ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα στα social media ανέφερε «Θα μάθουν να σέβονται το νησί θέλουν δε θέλουν! Την ελλειμματικότητα και την απροθυμία κάποιων νησιών να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη στους πρόσφυγες και την ανεπάρκεια των "αρμοδίων" αρχών δεν θα την πληρώνει η Σύρος. Ο καθένας πλέον θα αναλάβει τις ευθύνες του ..

Λίγο αργότερα σε τοποθέτηση συνδημότητή του σημείωσε για το θέμα της φιλοξενίας «η φιλοξενία των Συριανών είναι αδιαμφισβήτητη διαχρονικά και δε νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί έστω και κάποιος που θα ισχυριστεί το αντίθετο. Αυτό θα ισχύσει και στην φιλοξενία των 51 προσφύγων που αναμένουμε το απόγευμα. Όμως ο καθένας οφείλει να αναλαμβάνει πάντοτε το βάρος και την ευθύνη που του αναλογεί! Δεν είναι δυνατόν και δεν θα το επιτρέψω, όσο περνάει από το χέρι μου, η Σύρος να πληρώνει τις δημόσιες σχέσεις κάποιων με δημάρχους τουριστικών νησιών μόνο και μόνο για να μην ξεβολευτούν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας ή για να μην τσαλακωθεί το τουριστικό προφίλ τους».

Και για τα θέματα ασφαλείας τόνισε «να είσαι βέβαιος ότι για την τελική επιλογή του χώρου ελήφθησαν υπόψη πολλοί παράγοντες οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να αναλυθούν στο πλαίσιο ενός ποστ. Εννοείται ότι οι προδιαγραφές ασφάλειας έπρεπε να ελεγχθούν και εγκριθούν, με βάση τις απαιτήσεις, και από την αστυνομία. Αυτονόητο είναι επίσης ότι θα ληφθεί μέριμνα για όλες τις απαιτούμενες προφυλάξεις όπως απολύμανση, ενδελεχή καθαριότητα κλπ».

με φωτογραφίες από την ιστοσελίδα "Κοινή Γνώμη" και πληροφορίες από την ιστοσελίδα santonews.com

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News