τα νέα σενάρια για ΦΠΑ

Τρικυμία με τους συντελεστές ΦΠΑ αφού ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο διπλός συντελεστής, αλλά όπως φαίνεται η κυβέρνηση οδεύει προς τα plan B και plan C που έχει στα χέρια της αφού δεν περνά η πρώτη πρόταση. 

Η νέα πρόταση της κυβέρνησης , σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αφορά σε ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα φάρμακα 7% (από 6,5%), ΔΕΚΟ και ξενοδοχεία στο 14% (από 13%) και υπόλοιπες υπηρεσίες 23%.

«Προτείνουμε στους θεσμούς δύο συντελεστές ΦΠΑ, έναν χαμηλό, 6,5% για είδη πρώτης ανάγκης: Τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία και υψηλότερα, στο 15% για όλα τα υπόλοιπα και πέναλτι 3% για όσους επιμένουν να πληρώνουν με μετρητά ή 3% έκπτωση για όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, η πρώτη αντίδραση των δανειστών ήταν θετική.

«Αν βλέπατε προτάσεις της άλλης πλευράς σε αντιδιαστολή των δικών μας, εσείς θα μου λέγατε μην υπογράψεις», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, είμαστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Brussels Group σχετικά με τον ΦΠΑ. Έχουμε και plan B και plan C τα οποία είναι και λελογισμένα.

Η πρόταση σχετικά με τον ΦΠΑ που καταθέσαμε είναι εξόχως υπεύθυνη, αναπτυξιακή, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις και το δημόσιο να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον, είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Οι θεσμοί μας λένε εδώ και χρόνια ότι είναι σημαντικό να μειωθεί ο αριθμός των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ. Οι αντιδράσεις ήταν θετικές. Μακάρι να μπορούσαμε ψυχρά, τεχνοκρατικά και εμπειρικά να προχωρήσουμε σε συμφωνία. Υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις που εμποδίζουν την τεχνοκρατική αυτή διευθέτηση, είπε ο υπουργός.

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάτι που να θέλουμε πιο πολύ από το να κλείσουμε μια συμφωνία και να λειτουργήσουμε ως κανονική χώρα.

Πηγή: Newmoney.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News