Θα μείνει με ένα αστυνομικό τμήμα η Νάξος;

Το κόλπο παλιό και …δοκιμασμένο. Διαρροές για να μετρήσουμε αντιδράσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που πρόσφατα (πριν από τρεις ημέρες) κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η πρόθεση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για επιβολή σχεδίου «Καλλικράτης» και στην Ελληνική Αστυνομία με στόχο τη μείωση των αστυνομικών τμημάτων της χώρας τουλάχιστον στο 1/3. Στόχος; Τι άλλο από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, περιοχών που θα καταργηθούν ή συνενωθούν αστυνομικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας είχε ζητήσει από την αστυνομική ηγεσία να βρει τρόπους προκειμένου να υπάρξουν περισσότερες πεζές και εποχούμενες περιπολίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το σχέδιο αναδιοργάνωσης υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. που είχε εκπονήσει ο προηγούμενος υπουργός κ. Νίκος Δένδιας προέβλεπε τη μείωση των αστυνομικών υπηρεσιών σε ποσοστό πάνω από 60%, ενώ το νέο επιδιώκει να μειώσει αυτό το ποσοστό όχι όμως και να το εξαλείψει.

Τις επόμενες μέρες ο αρμόδιος υπουργός περιμένει από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. την εισήγηση-μελέτη, με την οποία θα προτείνονται οι «εξαφανίσεις» αστυνομικών υπηρεσιών, που θα έχουν κυρίαρχο στόχο την διαρκή και χρόνια αναζήτηση αστυνομικών προκειμένου να «βγουν στους δρόμους». Η εισήγηση περιλαμβάνει τα πληθυσμιακά κριτήρια περιοχών και στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας σε αυτές. Με αυτά τα κριτήρια θα καταργηθούν αστυνομικές υπηρεσίες στις περιοχές, τις οποίες μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες αστυνόμευσης από υπηρεσίες όμορων περιοχών.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα την εφημερίδας «Τα Νέα», για την Αττική προβλέπεται η «συρρίκνωση» των 93 Τμημάτων Ασφαλείας και Τάξης σε 50. Αντίστοιχες είναι οι προτάσεις-προβλέψεις της αστυνομικής ηγεσίας για την «συγκατοίκηση» αστυνομικών τμημάτων διαφορετικών περιοχών σε ένα κτίριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, είναι το ΑΤ Εξαρχείων, η μισή δύναμη του οποίου φυλά το ίδιο το Τμήμα. Προτείνεται λοιπόν η μεταφορά του κοντά στη Λεωφ. Αλεξάνδρας, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του προσωπικού και να μειωθεί ο αριθμός αστυνομικών που φυλάσσουν αστυνομικούς.

Συνδικαλιστές της αστυνομίας επισημαίνουν ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει με τα πολυδύναμα-«πολυαδύναμα» Αστυνομικά Τμήματα, που είχαν κάνει την εμφάνισή του στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά αποσύρθηκαν λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στο αστυνομικό έργο, ενώ παράλληλα έχασαν την επαφή με τον πολίτη και την «πληροφορία».

Ερωτηματικό βέβαια αποτελεί η νησιωτική Ελλάδα. Τι θα συμβεί στα νησιά του Αιγαίου και δη των Κυκλάδων όπου η υποστελέχωση είναι το βασικό πρόβλημα; Πως θα έχουμε καλύτερη αστυνόμευση εάν κλείσει πχ το αστυνομικό τμήμα στο Φιλώτι της Νάξου και έχουμε ένα μόνο τμήμα στο νησί που καλύπτει και τις ανάγκες των κατοίκων στις Μικρές Κυκλάδες; Θα έχουμε ένα τμήμα με όλη τη δύναμη των αστυνομικών που υπάρχουν και στα δύο τμήματα σήμερα και τα οποία είναι αποδεδειγμένα υποστελεχωμένα ή θα μειωθεί και το προσωπικό; Υπάρχει κανείς να απαντήσει πειστικά στο ερώτημα αυτό ώστε να μην αντιδράσει η τοπική κοινωνία που θα αισθανθεί ότι δέχεται ένα ακόμη πλήγμα; Εάν ναι, ας μας το πει πρώτα και μετά να ασχοληθεί με την επιβολή «Καλλικράτη» και στη νησιωτική Ελλάδα…