Θέλουν Κουβέλη για πρόεδρο

Η πρόταση υποψηφιότητας του κ. Κουβέλη συνιστά, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού, την κατάληξη μιας ευρύτερης στρατηγικής που περιλαμβάνει: την απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο, τη συμφωνία της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και την αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται παρασκηνιακές διεργασίες που στοχεύουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θεωρεί τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ως την προσφορότερη επιλογή για το ύπατο αξίωμα της χώρας, άποψη που συμμερίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η πρόταση υποψηφιότητας του κ. Κουβέλη συνιστά, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού, την κατάληξη μιας ευρύτερης στρατηγικής που περιλαμβάνει: την απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο, τη συμφωνία της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και την αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής μέσω των φοροελαφρύνσεων και της ανάπτυξης. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η εξασφάλιση αυτών των κατευθύνσεων κατά την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα σηματοδοτήσει την καθοριστική στροφή για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ως εκ τούτου ο κ. Κουβέλης δεν θα έχει λόγους να αρνηθεί την πρόταση.

Υπάρχει όμως και ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες, τόσο τον Μάρτιο, όσο και τον Ιούνιο, με δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν τον ενδιαφέρει να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας (είχε διαψεύσει και σχετικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για μυστική συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη) ενώ σίγουρα, δεν πρόκειται να ψηφίσουν την πρόταση, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, κι ας προέρχεται ο Κουβέλης από τον αριστερό χώρο. Τότε, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε δηλώσεις του είχε αναφέρει: «Δεν έχει γίνει απολύτως καμία κρούση. Έχω πει επανειλημμένα ότι είμαι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και η οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση μπορεί να λειτουργεί και αποπροσανατολιστικά». Σημείωσε δε ότι εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι η παρέμβαση της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Προοδευτικής Συνεργασίας στην πολιτική ζωή του τόπου, «διεκδικώντας μία δυναμική παρουσία προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας».