Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΘέματα Ιστορίας: Μέτριας δυσκολίας

Θέματα Ιστορίας: Μέτριας δυσκολίας

|

Η εκτίμηση των Πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα της Ιστορίας Προσανατολισμού σύμφωνα με το Φροντιστήριο «Παιδεία» θεωρούνται μέτριας δυσκολίας και απευθύνονται σε καλά διαβασμένους 

Πρώτη μέρα της δεύτερης εβδομάδας των Πανελλαδικών εξετάσεων και οι υποψήφιοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κλήθηκαν να απαντήσουν στα θέματα της Ιστορίας Προσανατολισμού… Ποια ήταν η εκτίμηση των θεμάτων; Ζητάμε την βοήθεια του φροντιστηρίου «Παιδεία» με επικεφαλής τον Γιώργο Βάβουλα ο οποίος και στην πρώτη αποτίμηση αναφέρει «Τα θέματα είναι μέτριας δυσκολίας και απευθύνονται σε καλά διαβασμένους μαθητές. Το θέμα Δ1 αποτελεί συνδυαστική ερώτηση, γεγονός που το καθιστά πιο δύσκολο».

Από εκεί και πέρα έχουμε ανάλογα με τις ομάδες…

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΘΕΜΑ Α1

α Ανήκε στα αντιβενιζελικά κόμματα , πιο διαλλακτικό σε σχέση με το ραλλικό κόμμα και το κόμμα του Κ.Μαυρομιχάλη. Ήταν πιο μετριοπαθές…τον πυρήνα των Αντιβενιζελικών. (σελ. 93)

β. Η επανάσταση είχε αποκτήσει ισχυρά ερείσματα σε όλη την Κρήτη. Οργανώθηκε από τους επαναστάτες «Προσωρινή Κυβέρνησις της Κρήτης» στο Θέρισο ….την εφημερίδα « Το Θέρισο» (σελ.213-4)

γ. 1) Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1914 μία Μικτή Επιτροπή που θα ρύθμιζε τα σχετικά με την ανταλλαγή Ελλήνων ορθοδόξων της Τουρκίας και Μουσουλμάνων της Ελλάδας, όμως αυτή δεν λειτούργησε, λόγω της εισόδου της Τουρκίας στον Ά Παγκόσμιο  Πόλεμο, τον Οκτώβριο του 1914 (σελ 139)

2) Με βάση το άρθρο 11 της Σύμβασης της Λοζάνης (1923), ιδρύθηκε η Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Την αποτελούσαν έντεκα μέλη…. περιουσίας των ανταλλαξίμων. (σελ 151-2)

ΘΕΜΑ Α2

α. Σ / β. Λ/ γ. Λ/ δ. Λ / ε. Σ

ΘΕΜΑ Β1.

«Η επιστροφή των προσφύγων στη Μ. Ασία….Ανατολική Θράκη (σελ. 142-3) και «Οι συνθήκες που βρήκαν… της προσφυγιάς» (σελ. 143)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η απάντηση για το πρώτο ερώτημα θα μπορούσε να λήξει και στο «Δυτικής Μικράς Ασίας».

Η απάντηση για το δεύτερο ερώτημα θα μπορούσε να λήξει στο σημείο «βαλκανικές χώρες»

ΘΕΜΑ Β2

«Την αστική αποκατάσταση … εύρεση εργασίας» (Προαιρετική εισαγωγή). 

«Η αστική στέγαση….επέκταση λιμανιών κ.α.»(σελ 157-8)

ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

ΘΕΜΑ Γ1

α. Βιβλίο σελ 78-79: «Παρά την αντίδραση του βασιλιά Γεωργίου Α ́ … αρχής της δεδηλωμένης το 1875.

ΚΕΙΜΕΝΟ Α:

Σύμφωνα με τις ιστορικές πληροφορίες, που αντλούμε από το παράθεμα του Ν. Μαρωνίτη, «Η εποχή του Γεωργίου Α ́», ο Χαρίλαος Τρικούπης με το άρθρο του «Τις πταίει;» , στην εφημερίδα «Καιροί» , λίγες μέρες μετά την εκλογική νοθεία, κατηγορεί ως αποκλειστικό υπεύθυνο της παρατεταμένης πολιτικής κρίσης τον βασιλιά , ο οποίος έχει διαστρεβλώσει τους συνταγματικούς θεσμούς και έχει συγκεντρώσει όλη την εξουσία. Ο Τρικούπης δεν επιρρίπτει ευθύνες στον λαό ή στα πολιτικά κόμματα , αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι το έθνος βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα της υποταγής στην αυθαιρεσία του βασιλιά ή της επανάστασης ενώ οι πολιτικοί είναι ανίκανοι να αντικρούσουν τον μοναρχικό τρόπο διακυβέρνησης του στέμματος εκτός από εκείνους που συνηγορούν και υποθάλπουν την βασιλική αυταρχικότητα.

β. Βιβλίο σελ. 79: « Η ιδέα “της αρχής της δεδηλωμένης” ανήκε στον νέο τότε πολιτικό, Χ. Τρικούπη, ο οποίος υποστήριξε δημόσια …. οδήγησε σε μεταβολή του πολιτικού τοπίου.»

(ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ :βιβλίο σελ 80 « Το διάστημα μεταξύ του 1875 και του 1880… το κοινοβουλευτικό σύστημα και ο δικομματισμός θεμελιώθηκαν»)

ΚΕΙΜΕΝΟ Α: Η πολιτική θέση του Τρικούπη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μόνη θεραπεία της νόσου της βασιλικής αυταρχικότητας είναι ο σχηματισμός κυβερνήσεων πλειοψηφίας και η διαμόρφωση δικομματικού συστήματος.

ΚΕΙΜΕΝΟ Β: Από τον βασιλικό λόγο στη Βουλή, στις 11 Αυγούστου 1875, πληροφορούμαστε την αποδοχή εκ μέρους του βασιλιά της αρχής της δεδηλωμένης ως μόνου προσόντος εκ του οποίου αποβαίνει δυνατή η εναρμόνιος λειτουργία του πολιτεύματος.

ΘΕΜΑ Δ1

α. Βιβλίο σελ .25 «Η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των “εθνικών γαιών” έγινε με νομοθετικές ρυθμίσεις κατά την περίοδο 1870-1 …δημητριακών.» και βιβλίο σελ. 42-44:

( «Στον ελληνικό χώρο, το πρόβλημα της έγγειας ιδιοκτησίας… μεγάλων εκτάσεων») και «Το αποφασιστικό βήμα… κοινωνικών εντάσεων στον αγροτικό χώρο.»

Σύμφωνα με το ΚΕΙΜΕΝΟ Α ́ του Θ.Καλαφάτη, οι λόγοι που ώθησαν την  κυβέρνηση Κουμουνδούρου στη θεσμική μεταβολή είναι πολλαπλοί:

i. Λόγοι οικονομικοί: Με την αγροτική μεταρρύθμιση του 1871, το κράτος επιχειρεί να αυξήσει τα έσοδά του από τα ποσά της εξαγοράς, ενισχύοντας τις φυτείες και τον μικρό ή μεσαίο οικογενειακό κλήρο. Επίσης, θα αναπτυχθούν οι εμπορικές ομάδες και θα ενισχυθεί ο ρόλος τους στη δανειοδότηση των αναγκών των νέων μικροπαραγωγών. Θα προκύψουν νέες πηγές εσόδων από τους φόρους και τους δασμούς καθώς θα υπάρχει επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και αύξηση της παραγωγής.

ii. Λόγοι κοινωνικοί: Οι καταπατήσεις εθνικών και εκκλησιαστικών γαιών εκ μέρους μη κληρούχων ή μικροϊδιοκτητών σε διάφορες περιοχές και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο , δημιουργούσαν εστίες εντάσεων και απαιτούσαν την άμεση προικοδότηση αυτών των κοινωνικών μονάδων με τεμάχια εθνικής γης. Το εγχείρημα αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Κουμουνδούρου κατά την 1860-1880 και αποσκοπεί μέσω της ανάπτυξης της γεωργίας στην εκβιομηχάνιση της Ελλάδας.

ΚΕΙΜΕΝΟ Β

Πρόθεση των Φιλελευθέρων ,καθώς μας πληροφορεί το παράθεμα του Πετμεζά, ήταν να ενισχύσουν το εθνικό φρόνημα των χωρικών και να ενισχύσουν την έλξη που  ασκούσε το ελληνικό εθνικό πρόγραμμα μεταξύ των διαφορετικών χριστιανικών πληθυσμών της Βόρειας Ελλάδας. Η υπόσχεση μιας εκτεταμένης αγροτικής μεταρρύθμισης είχε άμεσα θετικά αποτελέσματα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Η απαλλοτρίωση των τσιφλικιών θα γινόταν εκουσίως με αργούς ρυθμούς και με διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης των ακτημόνων αγοραστών. Ωστόσο, η όξυνση των ενδοαστικών συγκρούσεων και ο Διχασμός ανάγκασε την κυβέρνηση του Βενιζέλου να καταφύγει σε ένα πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα υποχρεωτικής απαλλοτρίωσης.

β. Βιβλίο σελ. 25: «Επρόκειτο όμως για σημαντική διανομή καλλιεργήσιμων γαιών….της εθνικής αυτής ιδιοκτησίας» και σελ. 44-45 : «Με βάση αυτά τα νομοθετήματα η απαλλοτρίωση των μεγάλων αγροτικών ιδιοκτησιών…. οδήγησε την αγροτική οικονομία της χώρας σε καθεστώς μικροϊδιοκτησίας»

ΚΕΙΜΕΝΟ Γ: Σύμφωνα με το παράθεμα του Φραγκιάδη, η λύση που επελέγη ήταν η αναπαραγωγή του νοτιοελλαδικού κοινωνικού προτύπου που στηριζόταν στη μικρή ιδιοκτησία και την οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση, το οποίο θα συνέβαλε όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά στη σταθεροποίηση της κρατικής εξουσίας και του πολιτεύματος. Μέση της διανομής γης, το ελληνικό κράτος θα νομιμοποιούσε την κυριαρχία του στη Βόρεια Ελλάδα . Η αγροτική μεταρρύθμιση άρχισε να υλοποιείται τελικά από το 1923 και ύστερα. Η γη που διένειμε το κράτος ανήκε παλαιότερα σε Τούρκους και Βουλγάρους αλλά και σε Έλληνες μεγαλογαιοκτήμονες.  

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Νάξος: Δεν “είδε” το αεροπλάνο της Olympic Air το αεροδρόμιο και γύρισε Αθήνα

Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να προσγειωθεί το αεροσκάφος της Olympic Air το αεροδρόμιο της Νάξου - Επέστρεψε στην Αθήνα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΠΝΟ: Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά (Μεγάλη Τετάρτη)

Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη 1η Μαΐου – Απεργία της ΠΝΟ (διαβάστε την ανακοίνωση)

ΥΠΑΑΤ: Σε ισχύ από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Θα διατεθεί στους παραγωγούς, δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του

Πάσχα: Εκπτώσεις για την μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ελληνική Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των “Σπαρτιατών”, Φλώρος, γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της “Ελληνικής Λύσης”

Πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, όταν γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Πώς έλιωσε ο (εκκλησιαστικός) πάγος με την κυβέρνηση

Βρέθηκε η χρυσή τομή... Ποιες ήταν οι κατάλληλες κινήσεις

Σίφνος: Το “Αρτεμις” νικήθηκε από τη Σοροκάδα, το “Ανεμος” κατάφερε και έδεσε (video)

Τρίτη 23 Απριλίου και στο λιμάνι της Σϊφνου με 11 μποφόρ οι ναυτικοί μας τα είδαν.,. όλα. Το "Αρτεμις" δεν τα κατάφερε, το "Ανεμος" μπήκε στο λιμάνι με τη 3η προσπάθεια (video)

Deadpool & Wolverine ενώνουν τις δυνάμεις τους, προσφέρουν γέλιο και θέαμα (video)

Ράιαν Ρέινολντς και Χιου Τζάκμαν ενώνουν τις δυνάμεις τους στο τρέιλερ της ταινίας - Το φιλμ της Marvel θα κυκλοφορήσει στις 26 Ιουλίου

Αττική: Κίνδυνος να χαθούν οι μέλισσες σε λιγότερο από 20 μέρες (!!!)

Η αντιπυρική περίοδος εξοντώνει τις μέλισσες: «Σε 20 ημέρες δεν θα υπάρχουν μελίσσια στην Αττική»

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia- Play Offs: Με σούπερ Χαρούνι, άλωσε τη Βούλα και βλέπει τελικό ανόδου

Εντυπωσιακός ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia κέρδισε τον Πρωτέα Βούλας (74-64) και το Σάββατο ετοιμάζεται για το παιχνίδι - τελικό... Αγωνία για τους τραυματίες παίκτες....

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος