Τήνο: Στην Βουλή το ..ακέφαλο του Ιδρύματος της Μεγαλόχαρης και η τοποθέτηση Δημάρχου

Τ Τήνος βρίσκεται μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οπως είχαμε αναφέρει και πριν από μερικές ημέρες "Για πρώτη φορά μετά από 195 χρόνια το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου είναι επί της ουσίας «ακέφαλο», ύστερα από νομοθετική τροπολογία που προωθήθηκε από τους Βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού". Και όπως είχε σημειωθεί "Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, παύεται η διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος και ο Μητροπολίτης πρόεδρός της, με αποτέλεσμα το Ίδρυμα της Παναγίας Τήνου να μην μπορεί να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις και να λειτουργήσει σε μια περίοδο που αναμένονται χιλιάδες προσκυνητών στο νησί, για την εορτή του Οράματος της Οσίας Πελαγίας (23 Ιουλίου) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου).

Σήμερα λοιπόν έχουμε ... συνέχεια και ενδεχομένως εξελίξεις. Κι αυτό γιατί ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε ερώτηση στην Ελληνική Βουλή. Και εκεί καταγγέλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που καθαίρεσε «αυθαίρετα και χωρίς καμία δικαιολογία» τη νομίμως εκλεγμένη διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου.

Ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει την τροπολογία που υπέγραψαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Συρμαλένιος, Α. Συρίγος, Ν. Μανιός, Ν. Ξυδάκης. Θ. Μεγαλοοικονόμου, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Ζουράρις και ο βουλευτής από το Ποτάμι Σπ. Δανέλλης και κάνει λόγο για «αντιδημοκρατικές» διαδικασίες που «καταδίκασαν το ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου σε ακυβερνησία και πλήρη αδυναμία να πράξει το καθήκον του απέναντι στους χιλιάδες προσκυνητές». Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζητά, επίσης, να ενημερωθεί αν το υπ. Παιδείας σκοπεύει να επανεκκινήσει τις διαδικασίες πρόσληψης 52 εποχικών συμβασιούχων «ώστε να προσληφθούν οι ημέτεροι».

Ομως, παρέμβαση είχαμε κι από τον Δήμαρχο Τήνου κο Γιάννη Σιώτο. Και ο οποίος σε ανοιχτή του επιστολή αναφέρει ότι " Η  συνεχής λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας αποτελεί, σύμφωνα και με τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκο Αλιβιζάτο, «θεμελιώδη αρχή που διέπει τη διοικητική δράση». Το ακέφαλο, συνεπώς, καθεστώς, στο οποίο επιχειρείται, να περιπέσει το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για την ομαλή του πορεία.

Ο Τηνιακός λαός δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχος σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, τη στιγμή μάλιστα, που έγκαιρα, ως Δημοτική Αρχή, είχαμε ζητήσει σχετική γνωμοδότηση από τον κο Νίκο Αλιβιζάτο, την οποία και υποβάλαμε προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, σύμφωνα με την οποία, οφείλουν να συνεχίσουν να ασκούν τη διαχείριση των τρεχουσών της υποθέσεων του Ιδρύματος,  έως την 30η Οκτωβρίου, οπότε και θα αναλάβει καθήκοντα η νέα Διοικούσα Επιτροπή.

Αναμένουμε να λάβουν θέση όλοι οι εμπλεκόμενοι και να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα που προσβάλει την ιστορία του Ιδρύματος και την ιερή του αποστολή με πανελλήνια αναγνώριση και απήχηση".

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Κοινή Γνώμη"