Τήνος - Ανεμογεννήτριες: Απορρίφθηκε το αίτημα για παύση εργασιών

Η Τήνος λέει «Όχι»… Όλα τα νησιά του Αιγαίου λένε «Όχι»… Είναι αρκετό όμως… Αναφερόμαστε στην υπόθεση “ανεμογεννήτριες στα νησιά του Αιγαίου» και πρόσφατα έχουμε την εμφάνισή τους τόσο στην Σίφνο, όσο και στην Τήνο. Μάλιστα, στο νησί των βόρειων Κυκλάδων, την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα tinostoday.gr είχαμε στο Ειρηνοδικείο (μετά από δύο αναβολές) την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο Δήμος Τήνου ενάντια στην Ενεργειακή Κυκλάδων. Όπως και το αίτημα του Δήμου για παύση εργασιών έως την γνωστοποίηση της απόφασης… Τι έγινε;

Το μεν αίτημα για παύση εργασιών απορρίφθηκε κι έτσι τα συνεργεία της Ενεργειακής  Κυκλάδων θα κάνουν κανονικά τη δουλειά τους. Η δε απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα θα ληφθεί μετά την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου και σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός μήνα… Όπως σημειώνεται «Κατά την διάρκεια της δίκης, πλήθος κόσμου ήταν συγκεντρωμένο μέσα και έξω από το ειρηνοδικείο Τήνου. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η ειρηνοδίκης ζήτησε επιτόπια θεώρηση του επιδίκου ώστε να κρίνει ιδίοις όμμασι τα όσα ειπώθηκαν στη αίθουσα του δικαστηρίου. Πράγματι η ειρηνοδίκης, παρουσία των αστυνομικών αρχών αλλά και αρκετών πολιτών μετέβησαν στο σημείο της εγκατάστασης του εν λόγω αιολικού πάρκου. Από όλους όσους περπάτησαν στην περιοχή διαπιστώθηκε ότι η φθορά και η αλλοίωση του τοπίου είναι πολύ σημαντική, μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα από το ξεκίνημα των εργασιών. Ήταν ξεκάθαρο για όποιον παρατήρησε την περιοχή ότι έχουν γίνει επιχωματώσεις, διαπλάτυνση στην λωρίδα από όπου περνάνε τα μηχανήματα, επικάλυψη των πετρωμάτων και γενικώς διάφορα έργα οδοποιίας».

Συνάντηση – Ενημέρωση

Να σημειώσουμε εδώ ότι την περασμένη Κυριακή 17 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση – συζήτηση που διοργάνωσαν οι διαχειριστές της σελίδας “Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών” στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου.  Οι παρευρισκόμενοι άκουσαν τις τοποθετήσεις του παπά -  Γιάννη και του Ιάσωνα από τον συντονισμό του αγώνα κατά των βΑΠΕ στο Ρέθυμνο, οι οποίοι μίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης και απάντησαν σε πολλά ερωτήματα.  Οι αρνητικές συνέπειες της εγκατάστασης των αιολικών στο νησί μας συζητήθηκαν εκτενώς και εξηγήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους η ζημιά που θα προκαλέσουν στον τουρισμό, στην οικονομία και στο περιβάλλον, θεωρείται τεράστια μπροστά στα σχεδόν ανύπαρκτα οφέλη τους.  Βασικός στόχος μας παραμένει η σχετική ενημέρωση των κατοίκων του νησιού. Η ανάγκη για άμεση ευαισθητοποίηση και δράση είναι μεγάλη αφού τα έργα πάνω από Υστέρνια και Καρδιανή προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς».