Τήνος: Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος

Ενα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έφυγε από κοντά μας.. Και μάλιστα, οι Κυκλάδες πενθούν καθότι η καταγωγή του Μακαριστού κ Νικόλαου ήταν από την Τήνο... Είχα την τύχη να τον γνωρίσω ως φοιτητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών (σ.σ. την εποχή εκείνη ήταν ως Διευθυντής στην Αποστολική Διακονία και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό) και θα θυμάμαι πάντα τις συμβουλές του και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονταν τις εξελίξεις σε κοινωνικό επίπεδο, παραμένοντας εντός της χριστιανικής και ελληνικής παράδοσης...  

Οπότε, η είδηση που ανακοινώθηκε μέσα από την ιστοσελίδα Romfea.gr μας αιφνιδίασε... Οπως διαβάζουμε "Εκοιμήθη σήμερα, Σάββατο 27 Ιουλίου 2019  ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος σε ηλικία 71 ετών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος υπέστη ανακοπή καρδιάς, ενώ βρίσκονταν στο σπίτι του μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπου οι γιατροί παρά τις προσπάθειές τους δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Να αναφερθεί ότι τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως αναλαμβάνει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Ο μακαριστός Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος Πρωτοπαπάς, εγεννήθη το 1948 εις Πλατειά Τήνου.

Εσπούδασεν εις την Ριζάρειον Εκκλη­σια­στι­κην Σχολήν και εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, λα­βων το πτυχίον με τον βαθ­μον «άριστα» εν έτει 1972. Διάκονος εχειροτονήθη το 1973 και Πρεσβύτερος το 1975. Διε­τέλεσε Αρχιδιάκονος και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μη­τροπόλεως Χαλκίδος (1973 - 1975).

Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Σχολής Τη­νου (1975 - 1978) και Ιεροκήρυξ του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος της Ευαγ­γελιστρίας Τήνου (1975 - 1984). Μετα­κλη­θείς υπό του μακαριστού Αρχιεπι­σκο­που Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Σεραφείμ εις την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Α­­θη­­νων, διετέλεσε Διευθυντής Υπηρεσιών και του θεο­λο­γι­κού Οικοτροφείου της Α­­πο­στολικής Διακονίας (1984 - 1996), Γενικός Διευ­θυ­ντης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας (1990 - 1996) και Ιεροκήρυξ του Ιερού Ναού Αγίου Ελευ­θε­ρίου Άρεως.

Συνέγραψε πολλάς μελέτας θεομη­το­ρι­κού, ιστορικού και λογοτε­χνι­κού περιεχομένου και εδημοσίευσε πολλά άρθρα εις εφημερίδας και πε­ριο­δικά. Μητροπολίτης Φθιώτιδος εξελέγη υπό της Ιεραρχίας την 1ην Οκτω­βρίου, εχειροτονήθη την 6ην Οκτωβρίου εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Ελευθερίου Α­­ρεως και ενεθρονίσθη εις Λαμίαν την 17ην Νοεμβρίου 1996.