Τήνος: Και οι κάτοικοι στα χωριά λένε όχι στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών

Και οι δράσεις από τα μέλη της ομάδας "Η Τήνος κατά των Ανεμογεννητριών" καλά κρατούν. Και το κυριότερο; Προχωρούν σε ενημέρωση και των κατοίκων που βρίσκονται τα χωριά και θα επηρεαστούν άμεσα από την εγκατάσταση των γιγαντιαίων αυτών αντικειμένων... Η πρώτη στάση έγινε την περασμένη Πέμπτη (211/03) στα Υστέρνια. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει ομιλία / ενημέρωση και για τους Τήνιους που ζουν στην Αθήνα.. .

Ας δούμε τι αναφέρουν τα σχετικά δελτία ενημέρωσης..  "Εχοντας θέσει εξαρχής ως πρωταρχικό στόχο, την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το θέμα των ανεμογεννητριών και έπειτα από την μεγάλη επιτυχία της ημερίδας που διοργάνωσε η ομάδα μας στις αρχές του μήνα στην πόλη της Τήνου, κατανοώντας την ανάγκη για πληροφόρηση, ξεκίνησε και επίσημα η ενημέρωση στα χωριά.

Η αρχή έγινε την Πέμπτη 21 Μαρτίου στα Υστέρνια, το χωριό που θα επηρεαστεί πιο άμεσα από το αιολικό πάρκο που βρίσκεται υπό κατασκευή, στην περιοχή Πολέμου Κάμπος και συγκεκριμένα στη θέση Πράσσα. Μεγάλης σημασίας υπήρξε η υποστήριξη του τοπικού συλλόγου, που απηύθυνε επί προσωπικού κάλεσμα προς τους κατοίκους οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά, πράγμα που επιβεβαιώνεται από την ιδιαίτερα ικανοποιητική προσέλευση.

Τα μέλη της ομάδας μας, αρχικά αναφέρθηκαν σε κάποιες παρανοήσεις οι οποίες αφορούν σε υποτιθέμενα οφέλη (δωρεάν διάθεση ρεύματος /μείωση στους λογαριασμούς, ενδεχόμενη παύση στις διακοπές ρεύματος) και παραθέτοντας στοιχεία, κατέρριψαν αυτούς τους μύθους. Στη συνέχεια, παρουσίασαν και ανέλυσαν βάσει μελετών τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η εγκατάσταση τόσο σε περιβαλλοντικό επίπεδο, όσο και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός και κατ’ επέκταση η τοπική οικονομία.

Οι κάτοικοι, αφού παρακολούθησαν την ενημέρωση και με αφορμή των όσων ειπώθηκαν, έθεσαν ερωτήσεις και ξεκίνησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Τέλος, όσοι παρευρέθηκαν έδειξαν έμπρακτα την στήριξή τους στον αγώνα μας, υπογράφοντας σχεδόν συνολικά το ψήφισμα εναντίωσης κατά των σχεδιαζόμενων αιολικών σταθμών, κλείνοντας ιδανικά με αυτόν τον τρόπο μια άκρως επιτυχημένη προσπάθεια από την πλευρά μας".

Και .."Σας προσκαλούμε στην ημερίδα με θέμα «Ανεμογεννήτριες στην Τήνο: Ποιους πραγματικά ωφελούν;» η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου και ώρα 18:30 μ.μ. στο κτίριο της Αδελφότητας Τηνίων εν Αθήναις (Ασημάκη Φωτήλα 40 και Λεωφ. Αλεξάνδρας, Αθήνα, 2ος όροφος). Θα μιλήσουν οι:

Τρύφωνας Κόλλιας Δικηγόρος Αθηνών, LLM, με εξειδίκευση σε ζητήματα Περιβαλλοντικού και Διοικητικού Δικαίου

Δημήτρης Παυλάκης Χημικός Μηχανικός, Σύμβουλος Επενδυτικής Τραπεζικής

Γεώργιος Στουρνάρας Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, Υδρογεωλογίας, Τεχνικής Γεωλογίας, Περιβαλλοντικής Γεωλογίας

Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση".