Τήνος: Στο ΣτΕ η ...ιερή κόντρα για το Ιδρυμα της Ευαγγελίστριας

Και τα επεισόδια καλά κρατούν, καθότι έχουμε νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αυτή τη φορά από την Εκκλησία της Ελλάδος, για το θέμα των εκλογών της διοικούσας επιτροπής του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας της Τήνου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για το θέμα έχει ήδη προσφύγει και ο ex officio πρόεδρος του Ιδρύματος, Μητροπολίτης Σύρου Δωροθέου Β’ και η αίτησή του έχει ήδη προσδιοριστεί να συζητηθεί την 7η Δεκεμβρίου 2018 στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Τώρα, η Εκκλησία της Ελλάδος στρέφεται κατά:

1) της από 27.7.2018 απόφασης της συντονιστικής επιτροπής αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου σχετικά με τις εκλογές στην διοικούσα επιτροπή του εν λόγω Ιδρύματος και

2) κατά της από 22.10.2018 συνεδρίασης της διοικούσας επιτροπής του επίμαχου Ιδρύματος κατά το σκέλος εκείνο που αφορά την εκλογή του αντιπρόεδρου και του γενικού γραμματέα της διοικούσας επιτροπής.

Η Εκκλησία της Ελλάδος ζητεί να κηρυχθεί αντισυνταγματική η τροπολογία που καθαίρεσε την προηγούμενη διοίκηση στο Ίδρυμα και αφαίρεσε το δικαίωμα στον εκάστοτε μητροπολίτη Σύρου να έχει ψήφο κατά την ψηφοφορία εκείνη από την οποία προκύπτει ο αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας στο του ΠΙΙΕΤ.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι το άρθρο 48 του νόμου 4521/2018, παραβιάζει την θρησκευτική αυτονομία της Εκκλησίας έναντι του κράτους και την αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του τελευταίου, με την έννοια της μη επέμβασης του κράτους σε εσωτερικά θρησκευτικά ζητήματα όπως την προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι παραβιάζονται τα άρθρα 3, 12 και 13 του Συντάγματος, καθώς πλήττεται η θρησκευτική αυτοδιοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος ως συλλογικό δικαίωμα, όπως παραβιάζονται επίσης τα άρθρα 9, 11 και 14 της ΕΣΔΑ που κατοχυρώνουν τη θρησκευτική αυτονομία της ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος και την αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.

Ενδιαφέρον έχει πάντως η άποψη και του Δημάρχου Τήνου κου Γιάννη Σιώτου, ο οποίος και μιλώντας στην ιστοσελίδα tinostoday.gr αναφέρει " Το ζήτημα του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου είναι νομικό, ηθικό και πολιτικό. Πάνω από όλα όμως είναι ένα ζήτημα που ακουμπά τις ψυχές όλων των κατοίκων του νησιού. Γιατί αφορά ένα σύμβολο με τεράστια θρησκευτική, πολιτιστική και σημειολογική αξία. Εγώ ως θεσμικός εκφραστής των συμπολιτών μου οφείλω να λειτουργώ με σεβασμό στη θέλησή τους, αλλά και στη διαθήκη των κτητόρων. Και θα συνεχίσω να το κάνω με παρρησία και υπευθυνότητα. Απέναντι σε όσους επιμένουν να παραβλέπουν την πραγματικότητα και κυρίως απέναντι σε όσους επιμένουν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Τηνίων".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News