Τραγωδία στη Μόρια - Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες από έκρηξη στο hot-spot

  • Δύο νεκροί και δύο σοβαρά τραυματισμένοι είναι ο απολογισμός από έκρηξη, πιθανά φιάλης υγραερίου, στο hot spot της Μόριας στη Μυτιλήνη. Από την έκρηξη έχουν σκοτωθεί μία γυναίκα και ένα παιδί, ενώ σοβαρά εγκαύματα έχουν υποστεί άλλη γυναίκα και ένα παιδί.
  • Η φωτιά που ακολούθησε της έκρηξης κατακαίει μεγάλο μέρος του καταυλισμού. Η ΜΚΟ Proactiva Open Arms κάνει λόγο για τρεις επιβεβαιωμένους νεκρούς, μια μητέρα και δυο παιδιά.
  • Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά το τραγικό γεγονός οι κρατούμενοι στο κέντρο μετανάστες εξεγέρθηκαν με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια ανάμεσα σε μετανάστες και αστυνομικές δυνάμεις.
  • Η φωτιά έχει εξαναγκάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να αναζητήσουν καταφύγιο εκτός του κέντρου, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

Πως ξεκίνησαν όλα

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 23:00 το βράδυ της Πέμπτης (24/11) όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, εξερράγη φιάλη υγραερίου την ώρα που μέσα στη σκηνή της μαγείρευε η 66χρονη και το εγγόνι της κοιμόταν δίπλα της. Και οι δυο εγκλωβίστηκαν μέσα στην καιόμενη πλαστική σκηνή και κάηκαν ζωντανοί. Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα στις διπλανές σκηνές, δεδομένου του ότι στο hot spot επικρατεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο. Σε καλοκαιρινές σκηνές οι περισσότεροι, διαμένουν συνολικά περισσότεροι από 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες κάθε ηλικίας και από δεκάδες εθνικότητες της Ασίας και της Αφρικής.

Έντρομες γυναίκες και παιδιά, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι από το Ιράκ, μια και η συγκεκριμένη φωτιά εκδηλώθηκε στο τμήμα όπου κατοικούν κυρίως πρόσφυγες αυτής της εθνικότητας, άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν από τη φωτιά που επεκτείνονταν γρήγορα. Κάποιοι πρόσφυγες μαζί με αστυνομικούς προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά.

Εξεγέρσεις

Την ίδια ώρα όμως υπήρξαν εξεγέρσεις σε διάφορα τμήματα του καταυλισμού ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να μπαίνουν και φωτιές από τους εξεγερμένους σε σκηνές και κοντέινερ.
Προς στιγμή η πυρκαγιά απείλησε να κάψει όλους τους χώρους, πράγμα που αποφεύχθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχείρησαν σε όλη την έκταση κατά μικρές ομάδες.

Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί οδήγησε στην εκκένωση των χώρων, κυρίως από τα γυναικόπαιδα που σκόρπισαν στα γύρω χωράφια. Εκκενώθηκε επίσης και η δομή των ανηλίκων προσφύγων που λειτουργεί μέσα στο hot spot, ενώ δεν αποφεύχθηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε Αφρικανούς κυρίως μετανάστες και δυνάμεις των ΜΑΤ που μπήκαν μέσα στον καταυλισμό.

Τελικά, περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα οι φωτιές έσβησαν, ένας μεγάλος όμως αριθμός ανθρώπων πέρασε τη νύχτα στην ύπαιθρο, αφού οι σκηνές τους με όλα τους τα υπάρχοντα κάηκαν.


 

Πηγή: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News