Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΒ. Αιγαίο: Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τους μετανάστες

Β. Αιγαίο: Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τους μετανάστες

|

Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται 13.600 άτομα όταν πέρυσι τέτοια εποχή δεν ξεπερνούσαν τις 6.000 – Τι λένε οι Δήμαρχοι των πέντε νησιών 

Εκτός ορίων είναι η κατάσταση στα νησιά σε ότι αφορά μετανάστες και πρόσφυγες σύμφωνα με τους εκπροσώπους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που κλήθηκαν στη Βουλή για να καταθέσουν τις απόψεις του επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στα νησιά του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται 13.600 άτομα όταν πέρυσι τέτοια εποχή δεν ξεπερνούσαν τις 6.000.. Οι δομές φιλοξενίας έχουν γίνει για να φιλοξενούν 5.500 άτομα Από τις αρχές Απριλίου έχουν έρθει 2.536 άτομα όταν αντίστοιχα πέρυσι είχαν έρθει 610 άτομα.

Στην Μυτιλήνη είναι εγκλωβισμένα 8.895 άτομα. Πέρυσι το ίδιο διάστημα στο νησί βρίσκονταν 3.050 μετανάστες  και πρόσφυγες. Η κυρία Καλογήρου αποκάλυψε ότι στην Μυτιλήνη απασχολούνται 45 άτομα στην υπηρεσία ασύλου. Από αυτούς εξετάζουν τα αιτήματα 18 άτομα, εννέα εκ των οποίων λήγουν οι συμβάσεις τους τις προσεχείς ημέρες.  Η υπηρεσία ασύλου στο νησί εξετάσει 12 αιτήσεις την ημέρα όταν μόνο σήμερα ήρθαν 137 μετανάστες οι οποίοι καταθέτουν στο σύνολο τους  αιτήματα χορήγησης ασύλου. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατατέθηκαν μόνο στην Μυτιλήνη 4.407 αιτήσεις χορήγησης ασύλου.

Όπως ανέφερε η κυρία Καλογήρου χρειάζονται τουλάχιστον 35 μήνες για να εξεταστούν οι αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. «Πάγια θέση όλων μας ήταν η ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών ασύλου. Οι αιτήσεις που εκκρεμούν είναι χιλιάδες. Το επίσημο στοιχείο είναι ότι το 2018 κατά το πρώτο τρίμηνο έχουν κατατεθεί στη Λέσβο μόνο 4.400 αιτήσεις ασύλου. Και για την κάθε μέρα που περνά με τις αυξανόμενες ροές που υπάρχουν χρειάζονται πάρα πολλές μέρες. Όσες νομοθετήσεις και αν γίνουν θα μείνουν στα χαρτιά αν δεν συνοδευτούν με την ανάλογη ενίσχυση των υπηρεσιών που εξετάζουν το άσυλο τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό». Επίσης τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας: «Χωρίς τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ χιλιάδες άνθρωποι θα έφταναν κάθε μέρα στις ακτές των νησιών μας. Τώρα σαφώς είναι πολύ λιγότερες οι ροές».

Η κυρία Δήμητρα Σπαθαρίδου από τη Διεθνή Αμνηστία μίλησε για τις τραγικές εικόνες από τη Σάμο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι κοιμούνται σε σκηνές και υποφέρουν από ψυχολογικές διαταραχές. «Είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές. Στη Σάμο η περιοχή είναι γεμάτη αρουραίους. Είδαμε δεκάδες άντρες με αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα λόγω του γεωγραφικού περιορισμού. Είδαμε ντόπιους που έχουν δώσει όλη τους την ψυχή για να σώσουν ζωές ,ανθρώπους που έχουν δείξει την ανθρωπιά τους ανοίγοντας τα σπίτια του να βλέπουν τα νησιά τους να κινδυνεύουν λόγω του γεωγραφικού περιορισμού. Οι συνθήκες διαμονής αποτελούν ανοικτή πληγή στα ανθρωπινά δικαιώματα. Κάθε μέρα οι γυναίκες υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση, μας καταγγέλλουν εκπρόσωποι οργανώσεων στους καταυλισμούς της Λέσβου και της Σάμου. Τα νησιά έχουν μετατραπεί από χώρους αλληλεγγύης σε σύγχρονες φυλακές. Οι συνθήκες διαμονής στα νησιά των αιτούντων άσυλο αποτελούν πληγή στα ανθρώπινα δικαιώματα». Η Αμάλ, μια γυναίκα μόνη που ζει στη Μόρια, είπε: «Αν θέλετε να μάθετε τι εστί φόβος, πείνα και κρύο, μην πάτε στη Συρία, ελάτε να μείνετε στο καταυλισμό της Μόριας».

Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελοπουλος δήλωσε: «Με τεράστιο κόπο στεκόμαστε όρθιοι. Η αστυνομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν. Η αστυνομία μας λέει δεν έχουμε δυνάμεις, δεν έχουμε κόσμο, δεν έχουμε βάρδιες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Τα νησιά είναι ένα καζάνι που βράζει δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη αναμονή. Δεν μπορεί η κατάσταση να προχωρήσει έτσι, υπάρχει μία προφανής πραγματικότητα. Το νομοσχέδιο για να λειτουργήσει προϋποθέτει την οργάνωση της πολιτείας, τη λήξη των τεχνικών δυσκολιών. Τα ασυνόδευτα παιδιά στη Σάμο είναι 58 αυτή τη στιγμή πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα γιατί τα νησιά δεν μπορούν να προσφέρουν πια υπηρεσίες». Και πρόσθεσε «Οι δήμοι έχουν εισπράξει όλα και όλα 5,5 εκατομμύρια ευρώ από τα 540 εκατομμύρια που προβλέπει η ευρωπαϊκή βοήθεια. Καταλαβαίνετε πως προκαλούνται αντιδράσεις στον τοπικό πληθυσμό όταν μαθαίνουν αυτά τα στοιχεία όπως μαθαίνονται και όπως ακούγονται».

Δυσοίωνη είναι και η κατάσταση στον Έβρο σύμφωνα με τον δήμαρχο Ορεστιάδας. Ο Βασίλης Μαυρίδης εκτίμησε ότι στην περιοχή η κατάσταση θα γίνει σύντομα ανεξέλεγκτη. Είπε ότι περνούν από την Τουρκιά 340 άτομα την ημέρα και υπαινίχθηκε ότι είναι περισσότεροι από την επίσημη καταγραφή. Ζήτησε να ενισχυθούν τα σύνορα, αλλά κυρίως οι υπηρεσίες ασύλου. 

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ελληνικού φόρουμ Προσφύγων.  Είπε ότι στα χότ σπότ διαβιούν διακινητές και μέσα από εκεί κάνουν τις δουλειές τους, ενώ μιλώντας για τα κυκλώματα αποκάλυψε ότι κατέβαλε 8.000 ευρώ για να φέρει τη γυναίκα του στην Ελλάδα αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Ρεκόρ στο λιμάνι Πάρου: 8.249 επιβάτες και 1.099 οχήματα την 1η Αυγούστου (!!!)

Ο Αύγουστος μπήκε εκρηκτικά για την Πάρο – Ημέρα με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου

Ανάσα για τη ΡΕΔΗΣΕ Σύρου, oριστική διευθέτηση 20ετούς οικονομικής εκκρεμότητας

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ανακοίνωσε την οριστική ρύθμιση προστίμων και προσαυξήσεων του ΕΦΚΑ – Διασφαλίζεται η λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου και του οπτικοακουστικού αρχείου

Η Πορτάρα αφύπνισε θεσμούς, αλλά όχι αιρετούς, η ανάρτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Οργισμένη αντίδραση από το μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου για την απουσία της πολιτικής ηγεσίας μετά τη βεβήλωση του αρχαιολογικού χώρου – Το “τυχαίο κλικ” που έφερε την ανατροπή

Παγκόσμια ημέρα φάρων 2025: Περιήγηση στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας

Στις 17 Αυγούστου, πολίτες και επισκέπτες καλούνται να γνωρίσουν από κοντά τη σημασία των φάρων και τη συμβολή των φαροφυλάκων.

Αεροδιακομιδή Φολεγάνδρου: Επίσημες διευκρινίσεις από το ΕΚΑΒ για το χρονικό και τις καθυστερήσεις

Το ΕΚΑΒ απαντά στις καταγγελίες για πολύωρη καθυστέρηση στη μεταφορά ασθενούς – Τι αναφέρει για τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας και τις καιρικές συνθήκες

16ο Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων: Στη Μύκονο ο διάλογος για τη βιωσιμότητα

Πάνω από 100 γυναίκες από όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα συζήτησαν για την αειφορία, την τοπική ταυτότητα και τη συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδριάζει (05/08), στην ατζέντα, καθαρισμοί ακτών, ναοί και αφαλάτωση στη Σχοινούσα

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα εξετάσουν σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις υποδομές στα νησιά του Δήμου.

6 νέα πυροσβεστικά οχήματα για τις Κυκλάδες – Παρέμβαση Μονογυιού

Τέσσερα ISUZU 4x4 και δύο υδροφόρα οχήματα ενισχύουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Κυκλάδες.

37 χρόνια “Απεραθίτικα”: Μια έκδοση–σύμβολο για την πολιτιστική ψυχή της Νάξου

Μιχάλης Φραγκίσκος: Αναδρομή στην πρώτη έκδοση του περιοδικού “Απεραθίτικα” (1η Αυγούστου 1988) και φόρος τιμής στους Μανώλη Γλέζο και Κώστα Κατσουρό

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.