Βόρεια Ελλάδα: Εδιωξαν μαθήτρια από το σχολείο λόγω ενέσεων ινσουλίνης

Περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς σε μαθήτρια σχολείου της Βόρειας Ελλάδας καταγγέλθηκε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)

Σύμφωνα με τους γονείς, συγκεκριμένη εκπαιδευτικός λειτουργός  με εξαιρετικά δηκτικό τόνο εξανάγκασε μαθήτρια να αποχωρήσει  από τη σχολική αίθουσα προκειμένου να ελέγξει την τιμή του σακχάρου ή να λάβει την ενέσιμη ινσουλίνη.

 Η δικαιολογία για αυτήν την απαράδεκτη συμπεριφορά  που φαίνεται να επικαλέστηκε η εκπαιδευτικός είναι «ότι η μέτρηση του σακχάρου ή η χορήγηση ινσουλίνης σε κοινό χώρο αποσπά την προσοχή των παιδιών και τα ωθεί στα ναρκωτικά»!!!

«Το σχολείο έχει την ευθύνη ως κοινωνικοποιητικός μηχανισμός να διδάσκει πρότυπα συμπεριφοράς, αξίες και κανόνες, να αίρει προκαταλήψεις και να προωθεί κοινωνικές  αρετές και ευαισθησίες» επισημαίνει σχετικά με το περιστατικό η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ .

«Αυτό συμβαίνει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Το κορίτσι είναι μαθήτρια της β’ λυκείου στο Χορτιάτη. Έχει διαβήτη τύπου 1 και εδώ και χρόνια κάνει ινσουλίνη. Οι συμμαθητές της είναι εξοικειωμένοι και δεν έχουν κανένα πρόβλημα, ενώ έχουν σταθεί στο πλευρό της και την στηρίζουν απέναντι στη συμπεριφορά της συγκεκριμένης καθηγήτριας», εξηγεί στην «Μ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, Χρήστος Δαραμήλας.

Παράλληλα, τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι η ρατσιστική αυτή συμπεριφορά έχει καταγγελθεί και στο λυκειάρχη, στηρίζει κι εκείνος την καθηγήτρια. Ωστόσο, η συμπεριφορά αυτή, που είναι ανεξήγητη εν έτει 2016, δημιουργεί όχι μόνο αίσθημα ντροπής και στενοχώριας στην ίδια τη μαθήτρια, αλλά προάγει την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό της από τη μαθητική κοινότητα.

 «Από το 2015 τα σχολεία μπορούν να έχουν σχολικό νοσηλευτή, ο οποίος σε περίπτωση ανάγκης, μπορεί να παρέχει βοήθεια σε κάποιο παιδί που την χρειάζεται. Επιπλέον, κι ο εκάστοτε καθηγητής το μόνο που έχει να κάνει είναι να υποστηρίξει το μαθητή που χρειάζεται βοήθεια και να ενημερώσει την οικογένειά του», τονίζει ο κ. Δαραμήλας και προσθέτει ότι για το περιστατικό έχει ενημερωθεί με επιστολή αλλά και τηλεφωνικώς ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης και έχει ζητηθεί η παρέμβασή του.

Θέμα bulling

Ενώ το  ζήτημα που τίθεται εν προκειμένω  σύμφωνα με το Σύλλογο είναι ότι οι συμπεριφορές που φέρεται να εκδηλώνονται στο σχολικό περιβάλλον υποθάλπουν και μπορούν να τροφοδοτήσουν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού –bullying.

 «Θεωρούμε ότι οι συμπεριφορές που καταγγέλλονται ότι παρατηρήθηκαν στο συγκεκριμένο σχολείο δεν ήταν κοινωνικά ενδεδειγμένες και ευθυγραμμισμένες με τους σκοπούς που πρέπει να επιτελεί η σχολική μονάδα» αναφέρει.

 Επίσης διερωτάται εάν θα αντιμετωπιζόταν με αντίστοιχο τρόπο ένα λιποθυμικό υπογλυκαιμικό ή υπεργλυκαιμικό σοκ ενός πάσχοντος μαθητή, συνέπεια της παράλειψης μέτρησης ή χορήγησης ινσουλίνης.

 «Περιστατικά, όπως αυτό, θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι μεμονωμένα και δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Δεν παύουν όμως να είναι από κάθε άποψη απαράδεκτα και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ανάλογο τρόπο από τους υπεύθυνους» καταλήγει ο Σύλλογος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κο Δαραμήλα κατά καιρούς έχουν καταγγελθεί κι άλλα παρόμοια περιστατικά. Ο ίδιος τονίζει ότι το σχολείο έχει την ευθύνη να διδάσκει πρότυπα συμπεριφοράς, αξίες και κανόνες, να αίρει προκαταλήψεις και να προωθεί κοινωνικές αρετές και ευαισθησίες. Και καταλήγει σημειώνοντας «περιστατικά όπως αυτό θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι μεμονωμένα και δε χαρακτηρίζουν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Δεν παύουν όμως να είναι από κάθε άποψη απαράδεκτα και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ανάλογο τρόπο από τους υπεύθυνους».

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Μακεδονία» 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News