Βρε βρε τώρα τρέχουν για την μεμβράνη στη λιμνοδεξαμενή

Τελικά όχι μόνο θέλει αλλά δεν σταματάει… Ο λόγος; Μα για τον Βίκτωρα που ήρθε και έφερε για τα καλά τη βροχή με αποτέλεσμα να αλλάξουν όλα τα δεδομένα που είχαμε έως το τέλος του Δεκεμβρίου. Και το πιο εντυπωσιακό; Τώρα ξύπνησε και ο Δήμος και προχωρεί σε κινήσεις για βελτίωση των εγκαταστάσεων στην Λιμνοδεξαμενή Εγγαρών. Προφανώς περίμενε κι αυτός τη βροχή για να ενεργοποιηθεί.

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Με το τέλος του 2016 μιλούσαμε για μία από τις χειρότερες χρονιές στην σύγχρονη ιστορία της Νάξου όσον αφορά τις βροχοπτώσεις. Ο Δεκέμβριος, ένας από τους πλέον βροχερούς μήνες του χρόνου για τη Νάξο, έκλεισε με μόλις 23,7 χιλιοστά, ήτοι επτά ημέρες βροχής και το πιο εντυπωσιακό; Το πρώτο τετράμηνο του υδρολογικού Έτους (από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο) καταγράφεται ως το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ στην σύγχρονη ιστορία της Νάξου. Με μόλις 56,9 χιλιοστά κανείς δεν μπορούσε να είναι αισιόδοξος. Το  χειρότερο ρεκόρ είναι αυτό του 1971 με 55.90 χιλιοστά ενώ πρέπει να υπολογίσουμε ότι πέρυσι τέτοιες ημέρες το …κοντέρ είχε δείξει μόλις 59 χιλιοστά, κάτι που δυστυχώς δεν λειτούργησε ως καμπανάκι για να ληφθούν μέτρα. Μάλιστα το 2016 ως υδρολογικό έτος έκλεισε με 250 χιλιοστά νερού (ρεκόρ προηγούμενο το 220 του 2000)  

Ο χορός έφερε βροχή

Κι όμως ήταν τελικά αρκετός ένας …χορός από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και όλα άλλαξαν. Από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου η βροχή δεν λέει να σταματήσει Και φτάσαμε να έχουμε ήδη πάνω από 90 χιλιοστά μ.ο. στη Νάξο που είναι το δεύτερο υψηλότερο στη Νάξο την τελευταία δεκαετία (!!!) και με το σκεπτικό ότι ο Γενάρης είναι χωρίς βροχή από το 1944.. Και έχουμε ακόμη γεμάτες δέκα ημέρες… Λέτε να αλλάξει κάτι τελικά; Ο Δήμος πάντως συνεχίζει την γνωστή τακτική. Πέρυσι που είχε 200.000 m3 ως αποθέματα νερού στους δύο ταμιευτήρες δεν έκανε τίποτα. Σου λέει φτάνει. Και έτσι τον Αύγουστο η μισή Νάξος δεν είχε νερό και το χειρότερο; Όλο το νερό σχεδόν προέρχονταν από γεωτρήσεις. Αυτή ήταν και η μοναδική κίνηση από το Δήμο για να βρει νερό. Γεωτρήσεις., Αποτέλεσμα; Ο κάμπος των Εγγαρών να φτάσει στα όρια της ξηρασίας και ο υδροφόρος ορίζοντας στα λιβάδια να εξαφανιστεί. Και οι άνθρωποι του Δήμου να θεωρούν ότι το μοναδικό που έχει σημασία είναι ο επισκέπτης. Να μην μάθουν οι τουρίστες ότι δεν έχουμε νερό. Την ώρα που η αύξηση πώλησης εμφιαλωμένων νερών στο νησί σε σχέση με πέρυσι έφτασε το 25% (!!!) Προφανώς τα εμφιαλωμένα νερά θα τα αγόρασαν τα χτήματα για να δροσιστούν…

Μίσθωση γεώτρησης

Και φέτος; Με τα αποθέματα νερού στο μηδέν ξεκινάμε για το 2017 την ίδια πολιτική. Προσευχή για να βρέξει. Και μετά …γεωτρήσεις. Ήδη έχουμε την πληροφορία ότι έγινε η πρώτη μίσθωση για το 2017 κάπου προς τις Εγγαρές ενώ το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τώρα που βρέχει καθημερινά αποφασίστηκε να γίνουν εργασίες συντήρησης στη λιμνοδεξαμενή. Τώρα; Τώρα που βρέχει. Ναι σήμερα λοιπόν όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που τραβήχτηκε το πρωί ιδιωτικό συνεργείο καθάρισε την χαλασμένη μεμβράνη και αναμένεται αύριο και έως το Σάββατο να την έχει τοποθετήσει. Και επαναλαμβάνουμε τώρα. Και λέμε «τώρα» γιατί πολύ απλά από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο δεν είχε ρίξει ούτε σταγόνα και βέβαια από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο είχε ρίξει μόλις 56 χιλιοστά νερού, που είπαμε; Τα χειρότερα ρεκόρ. Και τώρα; Που σε 19 μέρες έχει βρέξει σχεδόν 10 μέρες τον Γενάρη, αποφασίσαμε να φτιάξουμε την δεξαμενή. Οϊμέ….

Η βροχόπτωση τον Ιανουάριο

Περιοχή     Χιλιοστά

Απείρανθος  148.2 

Απόλλωνας   88.8 

Δαμαριώνας  96.2 

Κυνίδαρος     80.0 

Κόρωνος        107.4 

Μέλανες        86.6 

Μικρή Βίγλα           61.2 

Γαλανάδο      69,6

Νάξος 78.6