Υπόθεση "Γουρούνες"; Ο Δήμος Μυκόνου ζητάει περίοδο χάριτος

Και δια νόμου βάζει τέλος η Κυβέρνηση για τις γνωστές μας γουρούνες, κάτι που αναμφίβολα δημιουργεί νέα δεδομένα ενόψει της τουριστικής περιόδου… Συγκεκριμένα με άρθρο στο σχεδίου νόμου που κατατέθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών “οι τετράτροχες μοτοσικλέτες με κινητήρες έως 125 κ.εκ. δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ασφαλτοστρωμένες οδούς…”. Μπορούν όμως να τις διασχίζουν κάθετα (!!!) Ουσιαστικά από την πρώτη απόφαση που όριζε τη γενική απαγόρευση των τετράτροχων μοτοσικλετών, με το νομοσχέδιο απαγορεύονται οι μέχρι 125cc, ενώ επιτρέπονται η μεγαλύτερου κυβισμού. Σημειώστε βέβαια ότι η απαγόρευση ουσιαστικά βγάζει εκτός το σχεδόν 80% του στόλου των ATV που κυκλοφορούν στη χώρα μας και κυρίως στα νησιά.

Αυτό σημαίνει πως οι χιλιάδες εταιρείες ενοικιάσεων οχημάτων και μοτοσικλετών, για να μπορούν πλέον να ικανοποιούν τους πελάτες που είναι κάτοχοι διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτων (και όχι μοτοσικλέτας) θα πρέπει να προμηθευτούν αυτοκίνητα ή ATV μεγαλυτέρων των 125cc για να καλύψουν τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου. Σημειώστε πως η αξία ενός μεγάλου κυβισμού ATV μπορεί να φτάσει ακόμα και αυτή ενός μικρού αυτοκινήτου (κινέζικη “γουρούνα” 400cc κοστίζει 5.500€). Επιπλέον στο άρθρο ξεκαθαρίζεται πως αν εκμισθωθεί «γουρούνα» σε πρόσωπο που δεν έχει απαιτούμενη άδεια οδήγησης, επιβάλλεται στον εκμισθωτή, στον μισθωτή και στον οδηγό, πρόστιμο 1.000€. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται ενώ γίνεται και κατάσχεση του οχήματος…

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις; Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς μιλώντας στην ιστοσελίδα newpost.gr το είδε ως θετικό μέτρο σημειώνοντας «Εμείς υποδεχόμαστε 1.000.000 τουρίστες το χρόνο που έρχονται να κάνουν διακοπές και όχι να σκοτωθούν. Έχουμε υποφέρει. Είχαμε δεκάδες ατυχήματα τα τελευταία χρόνια. Έβλεπες μεθυσμένους τουρίστες να κυκλοφορούν μεθυσμένοι τη νύχτα, χωρίς κράνος, να πέφτουν και να τραυματίζονται. Ήταν μια άναρχη, ανεξέλεγκτη κατάσταση. Αυτό το μέτρο θα περιορίσει τα ατυχήματα». Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει μια πρόνοια για τους επιχειρηματίες, που είχαν μεγάλα κέρδη και επένδυσαν σε αυτά τα τετράτροχα. «Πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο, γιατί οι επιχειρηματίες επένδυσαν, χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτό θα σταματήσει απότομα. Πρέπει να ληφθεί ένα μέτρο απόσυρσης ή μια αποζημίωση».

Παράλληλα, ο δήμος Μυκόνου έχει λάβει ήδη μια απόφαση για τις «γουρούνες» την οποία απέστειλε στο υπουργείο, με την οποία ζητά "περίοδο χάριτος" ή το μέτρο της απόσυρσης για τους επιχειρηματίες, με τον δήμαρχο κ. Κωνσταντίνος Κουκά να λέει στο newpost.gr, «Έχουμε ήδη λάβει απόφαση. Είμαστε αρνητικοί στο πως εισάγεται και πως γίνεται βίαια».

Σημειώνεται ότι τα θανατηφόρα δυστυχήματα για όλες τις τετράτροχες μοτοσικλέτες ήταν 47 το 2013, 11 το 2015, δύο το 2016 και δύο για το πρώτο εξάμηνο του 2017. Πολλά περισσότερα βεβαίως ήταν τα ατυχήματα με σοβαρούς τραυματισμούς. Στις Κυκλάδες είχε γίνει Περιφερειακό συνέδριο γιατί ήταν τόσα τα ατυχήματα από τις γουρούνες που «πλημμύριζαν» τα νοσοκομεία και δεν υπήρχαν περιθώρια νοσηλείας για πολίτες που ήθελαν να κάνουν εξετάσεις ή είχαν τραυματισμούς.