Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΖάκυνθος: Δύσκολη νύχτα, μέτωπο φωτιάς 10 χιλιομέτρων και η αγωνία

Ζάκυνθος: Δύσκολη νύχτα, μέτωπο φωτιάς 10 χιλιομέτρων και η αγωνία

|

Η μάχη με τη φωτιά σκληρή για ένα ακόμη βράδυ … Η εμφάνιση όμως των εναέριων μέσων δίνει ελπίδες ότι σύντομα θα έρθουν τα αποτελέσματα 

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους στο Κερί Ζακύνθου, καθώς η φωτιά που μαίνεται από την Κυριακή το πρωί στο νησί, έφτασε στο χωριό, το οποίο εκκενώθηκε έγκαιρα, καίγοντας δύο σπίτια. Η φωτιά είχε ξεκινήσει στο χωριό Αγαλάς, το οποίο επίσης εκκενώθηκε, αλλά εξαπλώθηκε γρήγορα, φτάνοντας ως το Κερί. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα ErmisNews, το ένα από τα δύο σπίτια, στην θέση Απελάτη, ήταν κατοικήσιμο και παρά τις προσπάθειες της πυροσβεστικής, δεν κατάφεραν να το σώσουν. Οι ιδιοκτήτες του πάντως, είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα. Το σπίτι μάλιστα βρισκόταν πολύ κοντά στο ξενοδοχείο που εκκενώθηκε και το οποίο υπέστη ζημιές στη σκεπή του από την φωτιά, όπως επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης.

Ζάκυνθος: Αρχισαν οι ρίψεις νερού από αέρος, καλύτερη η κατάσταση
Με το πρώτο φως άρχισαν και οι ρίψεις νερού από αέρος, με τους ανέμους τις πρώτες πρωινές ώρες να έχουν μειωθεί σε ένταση. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ζακύνθου στο ΘΕΜΑ 104,6, νωρίς το πρωί, όμως έχουν γίνει ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται στο Κερί. Ο κ. Αρετάκης, χθες το βράδυ, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ανέφερε πως εκτός από τα δύο σπίτια και το ξενοδοχείο, έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες, με την καταστροφή να είναι τεράστια για την περιοχή.

Είχε προβλέψει πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη τη νύχτα, καθώς θεωρεί πως τα αεροπλάνα άργησαν να φτάσουν μετά τον ανεφοδιασμό τους και το μέτωπο επεκτάθηκε. «Αργησαν τα αεροπλάνα γιατί πήγαν για ανεφοδιασμό και καθυστέρησαν. Ηταν καταστροφικό αυτό. Μιλάμε για μέτωπο χιλιομέτρων. Το 90% των πυρκαγιών στο νησί προέρχονται από εμπρησμό και πιστεύω ότι το ίδιο έγινε εδώ», δήλωσε στο One ο κ. Αρετάκης.

Υπαρχηγός Πυροσβεστικής: Σε ύφεση η φωτιά, δεν έχει τελειώσει τίποτε
Σε δηλώσεις το πρωί στον ΣΚΑΪ, αξιωματικός της Πυροσβεστικής τόνισε πως η φωτιά είναι σε ύφεση, αλλά δεν έχει τελειώσει τίποτε, αφού ακόμη δεν έχει οριοθετηθεί. «Ηταν λίγο πιο ήρεμο το βράδυ, αλλά ακόμη υπάρχουν καπνοί. Έρχονται τα εναέρια μέσα για να μας βοηθήσουν. Δεν εφησυχάζουμε. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Δώσαμε μεγάλη μάχη με τις φλόγες. Πάλεψαν με τη ψυχή τους όλη τη νύχτα. Η φωτιά έφτασε στα σπίτια, αλλά έγινε η ελάχιστη πιθανή ζημιά. Η φωτιά είναι σε ύφεση, αλλά ακόμη δεν έχει οριοθετηθεί», είπε ο κ. Κυριακόπουλος.

Φωτιά στη Ζάκυνθο: Δεν ήθελαν να αφήσουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι

Το θετικό είναι πως οι Αρχές της περιοχής αντέδρασαν γρήγορα και εκκένωσαν τα δύο χωριά. Μαζί και 120 άτομα που έμεναν στο ξενοδοχείο της περιοχής, του οποίου η σκεπή κάηκε. Λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ζακύνθου εκκένωσαν το μέρος και τους μετέφεραν σε ασφαλή τοποθεσία. Αρκετοί ήταν αυτοί πάντως που αρνούνταν να φύγουν, κυρίως ηλικιωμένοι, καθώς φοβόντουσαν πως θα καούν οι περιουσίες τους, όμως ήταν επιτακτική η ανάγκη να αποχωρήσουν, καθώς συνεχίζονταν οι αναζωπυρώσεις.

Οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα μακριά από την περιοχή, όπου τοπικοί φορείς ανέφεραν πως η καταστροφές είναι μεγάλες. Η φωτιά έφτασε μέσα στο χωριό και στις αυλές των σπιτιών, με τους πυροσβέστες να δίνουν μεγάλη μάχη να την κρατήσουν μακριά από αυτά, όμως σε δύο περιπτώσεις δεν τα κατάφεραν.

Η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα όλη τη νύχτα, με την πυροσβεστική να ενισχύει σημαντικά τις δυνάμεις της. Στην διάρκεια της νύχτας υπήρχαν στο σημείο 171 πυροσβέστες με 52 οχήματα, 2 μηχανοκίνητες και 9 πεζοπόρες ομάδες, καθώς και 13 υδροφόρες και 5 μηχανήματα έργου της περιφέρειας και του ΟΤΑ. Οι δυνάμεις στη περιοχή ενισχύθηκαν με ομάδες πυροσβεστών από Πελοπόννησο και Θεσσαλονίκη. Στη περιοχή έφτασε και τμήμα του Ερυθρού Σταυρού από την Πάτρα.

Στην περιοχή βρίσκεται και ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για τον συντονισμό των επιχειρήσεων, καθώς το έργο της πυροσβεστικής ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Είναι χαρακτηριστικό πως στην διάρκεια της ημέρας, τα εναέρια μέσα κατάσβεσης δυσκολευόντουσαν να πλησιάσουν τα μέτωπα, λόγω των ισχυρών ανέμων. Το κέντρο επιχειρήσεων στήθηκε στη πλατεία του χωριού, το οποίο έχει εκκενωθεί πλήρως, ενώ έγιναν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο νησί, όπου απαγορεύτηκε η πρόσβαση κοντά ή γύρω από το Κερί, σε οχήματα.

Κράτσα: Δεν κινδύνεψαν ζωές
Σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, ανέφερε πως το πύρινο μέτωπο είναι μεγάλο και ότι κάηκε ένα μεγάλο μέρος του πευκοδάσους στην περιοχή. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπρησμού, ενώ στάθηκε στο ότι είχε καεί ένα σπίτι (στην πορεία μαθεύτηκε πως κάηκε και δεύτερο), αλλά δεν κινδύνεψαν άνθρωποι. «Δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Κάηκε ένα σπίτι. Αλλά ευτυχώς είναι ασφαλείς οι συμπολίτες μας. Σε κάθε φωτιά εικάζεται ο εμπρησμός. Θα περιμένουμε όμως την έρευνα», σχολίασε χθες το απόγευμα.

Εκπρόσωπος Τύπου πυροσβεστικής: Οι φλόγες έφτασαν τα 20 μέτρα
Οι διαστάσεις της φωτιάς είναι τρομακτικές και είναι χαρακτηριστική και η ατάκα του εκπροσώπου Τύπου της πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, σε δηλώσεις που έκανε στο OPEN TV. Ο κ. Βαθρακογιάννης, ανέφερε πως οι φλόγες από τους ισχυρούς ανέμους, έφτασαν τα 20 μέτρα και γι’ αυτό ήταν αναγκαία η απομάκρυνση των κατοίκων.

«Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των κατοίκων. Οι φλόγες ξεπέρασαν και τα 20 μέτρα. Αξιολογήσαμε τη φωτιά και γι’ αυτό δόθηκε η εντολή να εκκενωθούν προληπτικά τα δύο χωριά. Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι με πούλμαν του δήμου», είπε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες: iefimerida.gr / Φωτογραφία: ermisnews.gr 
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη