Έκπτωτη μεν η ΝΕΛ αλλά…

 

Όσοι περίμεναν άμεσες εξελίξεις στο θέμα των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων απογοητεύτηκαν… Ναι μεν το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) προχώρησε τη Παρασκευή στην έκπτωση της εταιρίας από τις γραμμές των δυτικών Κυκλάδων, όμως η οριστική απόφαση θα ληφθεί από τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας που φαίνεται να κρατάει στάση αναμονής. Παράλληλα, το «Άρτεμις» βρίσκεται στη Σύρο και ανακοινώθηκε ότι τη Δευτέρα 22 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει έκτακτο δρομολόγιο από τη Σύρο προς Πάρο και Νάξο για να μεταφέρει τους αθλητές που βρίσκονται στην πρωτεύουσα του νομού για το 10ο Πανκυκλαδικό τουρνουά. Κάτι που έχει κι αυτό τη σημασία του. Οι εξελίξεις μάλλον θα δρομολογηθούν από την επόμενη εβδομάδα και με δεδομένο ότι οι άνθρωποι της ΝΕΛ ποντάρουν στο γεγονός ότι έρχονται νέες επενδυτές που θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς ναυτικούς και κράτος… Η ουσία όμως είναι ότι χάνεται χρόνο, οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι στα νησιά των Κυκλάδων αρχίζουν να πιέζονται έντονα ενώ και από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι της Hellenic Seaways αισθάνονται … άβολα από το γεγονός ότι εδώ και έξι μήνες καλύπτουν τα ..νώτα άλλων χωρίς να έχουν μία επιβεβαίωση ότι μπορεί κάτι να αλλάξει…

Ας δούμε όμως πως παρουσιάζει τις εξελίξεις το ΑΜΠΕ…

«Την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΛ υπέβαλε ο Γιάννης Αβραντίνης σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ηλίας Σταυριανός κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στο υπουργείο Ναυτιλίας και απηύθυνε έκκληση προς τα μέλη να μην προχωρήσουν σε έκπτωση της εταιρείας από τις γραμμές στις δυτικές Κυκλάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ το υπουργείο αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής στο αν θα κηρυχθεί άμεσα έκπτωτη από τις γραμμές των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων, η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου και παρά τη σημερινή θετική γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία, του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος τη ΝΕΛ Ηλίας Σταυριανός έκανε γνωστό ότι την εταιρεία αναλαμβάνει μια ομάδα νέων επενδυτών, καθώς από τις 11 Ιουνίου του 2015 η ΝΕΛ είναι αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μέχρι του ποσού των 25.545.960 ευρώ με έκδοση μέχρι 85.153.200 νέων μετοχών της Εταιρείας.

«Μετά από ολονύχτιες συζητήσεις ο κ. Αβραντίνης προκειμένου να διευκολύνει την κατάσταση και την εξόφληση των οφειλομένων προς τους ναυτικούς και τη συνέχιση των γραμμών της εταιρείας υπέβαλε την παραίτησή του και τη ΝΕΛ αναλαμβάνει μια ομάδα νέων επενδυτών που εντός της ημέρας θα γνωστοποιήσουν τα ονόματά τους και την ιδιότητά τους ενώ αύριο το πρωί θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα,» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΕΛ.

Είπε επίσης ότι «γνωρίζοντας πλήρως τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες τους τελευταίες μήνες και την αποκοπή των νησιών από τη μεταξύ τους ακτοπλοϊκή σύνδεση, απευθύνει έκκληση προς το ΣΑΣ, επειδή η συγκεκριμένη εταιρεία είναι 43 χρόνια και έχει 500 εργαζόμενους επί πολλούς μήνες απλήρωτους, να δοθεί μια ευκαιρία για μερικά 24ωρα για μια αναβολή στη συζήτηση για την ερχόμενη Τρίτη ή το αργότερο Τετάρτη.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι νέοι επενδυτές θα πληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους και κρατικούς φορείς, ενώ θα ξεκινήσει η εκτέλεση των δρομολογίων των δύο γραμμών.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaways Αντώνης Αγαπητός, είπε ότι ήδη έχουμε φθάσει στο μέσον της καλοκαιρινής σεζόν και η εταιρεία κλήθηκε να καλύψει την πρώτη γραμμή της ΝΕΛ λόγω μηχανικής βλάβης πλοίου της, με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Άρτεμις» για 6 μήνες συνέχεια.

Πρόσθεσε ότι έως σήμερα «η εταιρεία έχει συνάψει 6 συμβάσεις με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς γραφειοκρατίας αλλά κυρίως της αβεβαιότητας για την εταιρία για το που θα βρίσκεται το πλοίο της αυτή τη σεζόν».

Δήλωσε ότι η αβεβαιότητα αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια και η Hellenic ενδιαφέρεται να καλύψει τη γραμμή με πιο μακρόχρονη σύμβαση μέχρι τέλος του χρόνου και στη συνέχεια να γίνει ένα νέος διαγωνισμός.

Η γνωμοδότηση του ΣΑΣ που ήταν θετική για έκπτωση της ΝΕΛ θα τεθεί υπόψιν του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, ο οποίος θα πάρει και την τελική απόφαση».