Η Ψηφιακή εποχή είναι ...πραγματικότητα

Το έκτο και τελευταίο, καθώς και το μεγαλύτερο σε πλήθος αναμεταδοτών, περιοχικό switch-off στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη έχει προγραμματιστεί για τη Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015. Αρχικά, και μετά από τις προηγούμενες πολλαπλές αναβολές, το switch off αυτό είχε οριστεί για τις 29 Δεκεμβρίου, μία ημερομηνία...

Του Σωτήρη Χατζηστρατή

Το έκτο και τελευταίο, καθώς και το μεγαλύτερο σε πλήθος αναμεταδοτών, περιοχικό switch-off στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη έχει προγραμματιστεί για τις 6 Φεβρουαρίου 2015. Αρχικά, και μετά από τις προηγούμενες πολλαπλές αναβολές, το switch off αυτό είχε οριστεί για τις 29 Δεκεμβρίου, μία ημερομηνία που μετατέθηκε αναγκαστικά αφού ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί δέκα μόλις ημέρες μετά τη ψηφιακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2014, μία μετάβαση που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές [13 Ιανουαρίου 2015].

Στις 6 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται η ενεργοποίηση 53 κέντρων εκπομπής, σχεδόν το 1/3 του συνόλου των 156 κέντρων εκπομπής που λαμβάνουν μέρος στην ψηφιακή μετάβαση όλης της χώρας, που θα καλύψουν με ψηφιακό σήμα τους περίπου 900.000 κατοίκους των νομών Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Σάμου. Οι καιρικές συνθήκες της χειμερινής περιόδου στο Αιγαίο και στην Κρήτη, η εκτεταμένη νησιωτική περιοχή που πρέπει να καλυφθεί, και άλλοι λόγοι (πιθανή έλλειψη χρηματοδότησης, υλικών και τεχνικών συνεργείων, αλλά ακόμα και οι επερχόμενες εκλογές) καθιστούν πολύ πιθανή τη σταδιακή / τμηματική ενεργοποίηση αυτών των κέντρων, λαμβάνοντας υπόψη την αντίστοιχη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο switch off της 19ης Δεκεμβρίου.

Είναι πολύ πιθανό η ΝΕΡΙΤ να χρησιμοποιήσει και αυτή τη φορά συχνότητα της Digea για την εκπομπή μίας πολυπλεξίας μόνο στα περισσότερα κέντρα εκπομπής, αφού δεν υπάρχει ακόμα δορυφορική μετάδοση της δεύτερης πολυπλεξίας, ενώ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια των απαραίτητων πομπών.

Αναλυτικότερα, η ψηφιακή μετάβαση θα πραγματοποιηθεί στα οκτώ παρακάτω μονοσυχνικά δίκτυα SFN (Single Frequency Network).

Περιφερειακή Ζώνη Κρήτης (ΠΖ10)

Το SFN 27 «ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ» καλύπτει το νομό Χανίων και το βόρειο/βορειοδυτικό τμήμα του νομού Ρεθύμνης, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης του Ρεθύμνου, με τέσσερα κέντρα εκπομπής: Μαλάξα, Πλακάλωνα, Βίγλα και Κοτσυφιανά. Για την εκπομπή των ιδιωτικών καναλιών της Digea προβλέπεται η χρήση των συχνοτήτων 31 και 34. Τα κανάλια της ΝΕΡΙΤ θα χρησιμοποιούν τις συχνότητες 21 και 38 UHF, και τα περιφερειακά κανάλια της Κρήτης τη συχνότητα 54.

Το SFN 28 «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΡΗΤΗ» εξυπηρετεί τον νομό Ηρακλείου, τις ανατολικές και νότιες περιοχές του νομού Ρεθύμνης, τμήμα του νομού Λασιθίου και τμήμα του νησιού της Γαύδου, με πέντε κέντρα εκπομπής: Αχεντριάς, Ρογδιά, Πόμπια, Αμάρι και Λιβάδια.Τα πανελλήνια ιδιωτικά κανάλια της Digea θα εκπέμπουν από τις συχνότητες 25 και 37, για τις δύο πολυπλεξίες της ΝΕΡΙΤ προβλέπεται η χρήση των συχνοτήτων 24 και 39, ενώ τα περιφερειακά κανάλια της Κρήτης τη συχνότητα 55 UHF.

Το SFN 29 «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ» εξυπηρετεί τον νομό Λασιθίου και μικρό τμήμα του νομού Ηρακλείου.Σε αυτό το δίκτυο έχουν ενταχθεί πέντε κέντρα εκπομπής: Φανερωμένη, Λιθίνες, Περιστεράς, Σητεία και Σταυρός Νεάπολης. Για τα κανάλια της δημόσιας/κρατικής τηλεόρασης ΝΕΡΙΤ προβλέπεται η χρήση των συχνοτήτων 27 και 35, τα ιδιωτικά πανελλαδικά κανάλια της Digea θα χρησιμοποιούν τις συχνότητες 24 και 39 UHF και τα περιφερειακά κανάλια της Κρήτης, τη συχνότητα 40 UHF.

Τα εννέα περιφερειακά κανάλια που έχουν άδεια ψηφιακής εκπομπής στην Περιφερειακή Ζώνη Κρήτης είναι τα: Channel 4U, Κρήτη TV1, Κρήτη TV, Κύδων TV, Νέα Τηλεόραση, TV Creta, My Television, Σητεία TV, Tele Κρήτη. Για τα εννέα κανάλια προβλέπεται μόνο μία συχνότητα εκπομπής και στα τρία SFN της Κρήτης.

Περιφερειακή Ζώνη Δωδεκανήσου, Σάμου (ΠΖ11)

Το SFN 30 «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ» καλύπτει με τον νομό Δωδεκανήσου, και με τα 19 κέντρα εκπομπής είναι το SFN με τα περισσότερα κέντρα εκπομπής πανελλαδικά. Αναλυτικότερα, το SFN 30 περιλαμβάνει τα κέντρα εκπομπής: Άξονας, Μόντε Σμίθ, Γέρακας, Κέφαλος, Σύμπετρο, Άγιοι Πάντες, Αρχάγγελος, Αστυπάλαια, Βαθύ (Κάλυμνος), Βίγλα (Κάλυμνος), Βίγλα (Ρόδος), Βίγλα (Σύμη), Καλυθιές, Κλειδί, Προφήτης Ηλίας (Πάτμος), Φούρκες, Φαληράκι (Ρόδος), Κάρπαθος και Νίσυρος. Τα πανελλαδικά κανάλια της Digea θα εκπέμπουν από τις συχνότητες 24 και 26 UHF, τα κανάλια της ΝΕΡΙΤ τις συχνότητες 21 και 32 και τα περιφερειακά κανάλια του Νοτίου Αιγαίου τη συχνότητα 41 UHF.

Το SFN 32 «ΣΑΜΟΣ» θα καλύψει με ψηφιακό σήμα τα νησιά της Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων, και μικρότερων γειτονικών τους νησιών με πέντε κέντρα εκπομπής: Παγώνδας, Ικαρία, Σάμος (Βαθύ), Καρλόβασι και Φούρνοι. Οι συχνότητες 31 και 34 UHF είναι δεσμευμένες για τα ιδιωτικά κανάλια της Digea, οι συχνότητες 27 και 35 για τα κανάλια της ΝΕΡΙΤ, και η συχνότητα 44 για τα περιφερειακά κανάλια του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Το SFN 34 «ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ» καλύπτει το νησί του Καστελόριζου με το ομώνυμο κέντρο εκπομπής. Θα χρησιμοποιηθούν οι συχνότητες 27 και 33 για τις πολυπλεξίες της Digea, η συχνότητα 51 για τα περιφερειακά κανάλια, ενώ προβλέπεται η χρήση των συχνοτήτων 25 και 25 UHF για τις δύο πολυπλεξίες της ΝΕΡΙΤ.

Τα εννέα περιφερειακά κανάλια που έχουν άδεια ψηφιακής εκπομπής στην ΠΖ11 είναι τα: Αιγαίο TV (Κάλυμνος), ΔΗ.ΡΑ.Σ., TV Θάρρι, Ίριδα TV, Ρόδος TV4, Σαμιακή Τηλεόραση, TV12, TV Κόσμος, Ωμέγα TV. Για τα εννέα αυτά κανάλια προβλέπεται μόνο μία συχνότητα εκπομπής και στα δύο SFN της Περιφερειακής Ζώνης 11.

Περιφερειακή Ζώνη Κυκλάδων (ΠΖ12)

Το SFN 31a «ΚΥΚΛΑΔΕΣ» (Βόρειο SFN-1) καλύπτει το βόρειο τμήμα του νομού Κυκλάδων με έξι κέντρα εκπομπής: Αιγιάλη, Σύρος, Άνδρος, Εξώμβουργο, Άνω Μερά και Φοίνικας. Η Digea θα χρησιμοποιήσει τις συχνότητες 29 και 37 για τις πολυπλεξίες της, τα περιφερειακά κανάλια των Κυκλάδων θα εκπέμψουν από τη συχνότητα 48 και η ΝΕΡΙΤ τις συχνότητες 28 και 41.

Το SFN 31b «ΚΥΚΛΑΔΕΣ» (Νότιο SFN-2) εξυπηρετεί κυρίως τα νότια νησιά του νομού Κυκλάδων με οκτώ κέντρα εκπομπής: Πάρος, Αρτεμώνας, Φιλώτι, Βαθύ (Σίφνος), Θήρα, Ίος, Καμάρες και Μήλος. Η Digea προβλέπεται να χρησιμοποιήσει για τις πολυπλεξίες της τις συχνότητες 33 και 39 UHF, η ΝΕΡΙΤ τις συχνότητες 25 και 42, και τα περιφερειακά κανάλια των Κυκλάδων τη συχνότητα 53 UHF.

Τα τέσσερα περιφερειακά κανάλια που έχουν άδεια ψηφιακής εκπομπής στην Περιφερειακή Ζώνη Κυκλάδων είναι τα: Αιγαίο TV, ΖΕΥΣ Τηλεόραση Κυκλάδων, Volcano TV και Σύρος TV1, και θα φιλοξενούνται σε μία συχνότητα στα δύο SFN της ΠΖ Κυκλάδων.
Το αναλογικό switch off της 6ης Φεβρουαρίου ολοκληρώνει την επίσημη διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης, με τα 156 κέντρα εκπομπής. Παραμένει όμως ανοιχτό για τους επόμενους μήνες το ζήτημα της κάλυψης των λεγόμενων λευκών περιοχών, των περιοχών δηλαδή χωρίς ψηφιακή κάλυψη, που αφήνει αυτή η διαδικασία. Το πόσο σύντομα θα ολοκληρωθεί και με τι κόστος τελικά στους κατοίκους πολλών δήμων της χώρας, είναι κάτι που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλεφθεί, αφού δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ας ελπίσουμε μόνο να αποφευχθεί μία αντίστοιχη αναρχία με το αναλογικό παρελθόν.

Πηγή: digitaltvinfo.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News