Και οι Κυκλάδες στον χάρτη των Hot Spot

Η νησιωτική Ελλάδα σε συναγερμό…. Μπορεί τον περασμένο Νοέμβριο στη σύσκεψη που έγινε στου Μαξίμου με την παρουσία των Περιφερειαρχών όλης της Ελλάδας να αποφασίστηκε ότι θα υπάρξουν μόνο 5 hot Spot στα νησιά του Αιγαίου και δη σε Κω, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λέρο όμως από τότε πολλά άλλαξαν και το κυριότερο; Έκλεισαν τα σύνορα από Βορρά και η Βαλκανική Οδός αποτελεί πλέον οριστικά παρελθόν. Με δεδομένο ότι στην Τουρκία περιμένουν τουλάχιστον 3 εκατομμύρια πρόσφυγες για να περάσουν …απέναντι, στο Υπουργείο Εσωτερικών έχει σημάνει συναγερμός και δυστυχώς οι κινήσεις που γίνονται είναι σπασμωδικές και μέσω …λαγών γίνεται προσπάθεια να βρεθούν λύσεις.

Χρονικό

Από τις 25 Φεβρουαρίου στην Κρήτη υπάρχει έγγραφο από το Υπουργείο Εσωτερικών που ζητάει από την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους του νησιού να υποδείξουν χώρους όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν πρόσφυγες… Ανάλογο έγγραφο στέλνεται στις 2 Μαρτίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στους Δημάρχους του νησιού, όπου ζητείται η συνδρομή τους στην καταγραφή χώρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί. Παράλληλα, ζητείται η συνδρομή των ΜΚΟ για την ενεργοποίηση εθελοντών, οι οποίοι θα προσφέρουν υπηρεσίες για την περίθαλψη των προσφύγων, υγειονομική και φαρμακευτική, τη σίτισή τους καθώς και διερμηνείς.

Και έρχεται από χθες το κερασάκι στην …τούρτα όπου με έγγραφό του το Υπουργείο Εσωτερικών προς το σύνολο των Περιφερειών και τους Δήμους ζητά από τους φορείς της αυτοδιοίκησης να υποδείξουν τους "κατάλληλους" προς στέγαση των προσφύγων χώρους δίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένες προδιαγραφές. Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι χώροι αυτοί θα πρέπει να είναι αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακοί χώροι, κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία κ.α., που δεν χρησιμοποιούνται και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Σημειώνουν δε ότι οι χώροι αυτοί "θα πρέπει να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, αποχετευτικό δίκτυο και ύδρευση, να είναι δίπλα σε αστικά κέντρα και να έχουν άμεση πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς".Και μάλιστα για πρώτη φορά έχει και την υπογραφή του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Μπαλάφα….

Αντίδραση

Μάλιστα έχουμε και τις πρώτες δηλώσεις ενώ περιμένουμε με αγωνία και την αντίδραση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κου Χατζημάρκου καθότι πρόσφατα είχε δηλώσει ότι οι Κυκλάδες δεν θα μπουν στο χάρτη των hot Spot… Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε ότι : «Θα επικοινωνήσω άμεσα με όλους τους Δημάρχους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την Εκκλησία και άλλους φορείς. Την ερχόμενη Δευτέρα προγραμματίζουμε συνάντηση των φορέων στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα», ενώ η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου απέστειλε επιστολή όπου είναι ξεκάθαρη: «Σε απάντηση σχετικού εγγράφου σας για το θέμα της αναζήτησης κατάλληλων χώρων για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων, σας γνωρίζουμε ότι στην Περιφέρειά μας έχει ήδη γίνει το μέγιστο δυνατό. Στα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν δομές καταγραφής & προσωρινής φιλοξενίας (Hot Spots) και η δυνατότητά μας έχει απολύτως εξαντληθεί. Με βάση τα παραπάνω και δεδομένης της οικονομικής και κοινωνικής επιβάρυνσης πέραν κάθε ορίου, δεν υπάρχει καμία περαιτέρω διαθεσιμότητα».

Ακολουθεί το χθεσινό έγγραφο που βρίσκεται ήδη στις περιφέρειας και Δήμους όλης της Ελλάδας… 

φωτο: altsantiri.gr 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News