Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚυκλάδες"Οχι" Δήμου Πάρου στη μεταφορά των ταμειακών αποθεμάτων

“Οχι” Δήμου Πάρου στη μεταφορά των ταμειακών αποθεμάτων

|

Αρνητική ήταν η απόφαση του Δήμου Πάρου στην έκτακτη συνεδρίαση της 22ης Απριλίου για τη μεταφορά των ταμειακών αποθεμάτων – Στα 8,2 εκατ. ευρώ τα αποθέματα – Τι αναφέρει το ψήφισμα  

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως τη Τετάρτη 22 Απριλίου, αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία να καταγγελθεί ως απαράδεκτη η μεθόδευση της Κυβέρνησης καθώς ο Δήμος δεν προτίθεται να εφαρμόσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων.

Στην εισήγησή του, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κωβαίος, ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι χρήματα του Παριανού λαού, προσθέτοντας ότι ως δημοτική αρχή είμαστε υποχρεωμένοι να τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να αναπτύξουμε τις υποδομές στο νησί, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και να καλυτερεύσουμε την διαβίωση των κατοίκων στο νησί της Πάρου.

Συνεχίζοντας. αναφέρθηκε στο άρθρο 102 του συντάγματος και στην διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια όπως αυτές ορίζονται σχετικά, καταλήγοντας στο ότι χωρίς να ερωτηθούμε, η κυβέρνηση προχώρησε σε μονομερή απόφαση αφαίμαξης των οικονομικών του Δήμου χωρίς να έχει προσδιοριστεί πότε θα επιστραφούν, όπως και με πιο τρόπο.
Στη συνέχεια ο κ. Κωβαίος σημείωσε ότι φυσικά προτιθέμεθα να στηρίξουμε την Εθνική προσπάθεια και την Ελληνική οικονομία αλλά όχι με μονομερείς αποφάσεις, χωρίς καμιά ειδοποίηση, χωρίς κανένα προηγούμενο διάλογο.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, το ταμείο του Δήμου έχει υπόλοιπο 3,788,476 € εκ των οποίων τα 1,800,000 € βρίσκονται σε προθεσμιακές καταθέσεις (τα οποία και πλήτονται άμεσα).
Οι υποχρεώσεις του Δήμου για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι 1,302,744.
Οι μισθοδοτικέςς καταστάσεις που θα εξοφληθούν εντός Μαΐου είναι 228,654 €.
Το συνολικό ποσό υποχρεώσεων αγγίζει περίπου το 1,600,000 €

Εκτός του Δήμου πλήτονται οικονομικά όλα τα νομικά πρόσωπα εκτός της ΚΔΕΠΑΠ και της ΔΕΥΑΠ. Δηλαδή το Λιμενικό Ταμείο Πάρου – Αντιπάρου, το Νομικό Πρόσωπο Πρόνοιας και Αλληλεγγύης και ο ΣΥΔΙΣΑΠΑ.

Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου κ. Σταύρος Καραχάλιος είπε ότι το ταμειακό υπόλοιπο του Νομικού Προσώπου ανέρχεται στο ποσό των 4, 338,578 €.
Κάνουμε ότι μπορούμε για να τα διαθέσουμε δήλωσε σχετικά, αλλά δεν μας βοηθά η Κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση, είναι τόσο πολύπλοκη η γραφειοκρατία ώστε αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα. Πριν από λίγες ημέρες και μετά από δέκα χρόνια προσπάθειας, πήραμε τη χερσαία και θαλάσσια ζώνη. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να παράξουμε έργο, χρειάζονται όμως χρονοβόρες μελέτες και πολύπλοκες διαδικασίες που μας καθυστερούν ακόμα και χρόνια.
Καταδικάζω την πρόταση της Κυβέρνησης και δεν πρόκειται εγώ να υπογράψω προκειμένου να δοθούν τα χρήματα, έστω και αν υποστώ συνέπειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι πρόεδροι των νομικών προσώπων ενώ ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στην ομιλία του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου κ. Ροκονίδας.
Ο κ. Βλαχογιάννης, επικεφαλής της μειοψηφίας που απουσίαζε στη Σύρο για υπόθεση που αφορά το Δήμο, τοποθετήθηκε μέσω επιστολής με το σχετικό κείμενο που αναγράφεται παρακάτω:

«Για λόγους αρχής διαφωνώ με την Π.Ν.Π, διαφωνώ γενικότερα με την μεθόδευση που ακολούθησε η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση διότι ενήργησε μονομερώς χωρίς να ενημερώσει και να συζητήσει με την ΚΕΔΕ.
Όμως με την ουσία της υπόθεσης συμφωνώ, λέω ναι στην μεταφορά διαθεσίμων στην κεντρική τράπεζα της Ελλάδας διότι αυτό επιβάλλει η εθνική ανάγκη και προκειμένου η χώρας μας αυτή τη δύσκολη ώρα να διαπραγματευθεί με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους , θεωρώ ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση και το όλοι μαζί πρέπει να ισχύσει στην κυριολεξία και όχι μόνο στα λόγια».

Στη διαδικασία της ψηφοφορίας ψήφισαν ναι, δηλαδή στήριξαν το ψήφισμα Πάρου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Καραχάλιος, Μαρινόπουλος, Πετρόπουλος, Ραγκούσης, Ρούσσος, Καλακώνας, Λουκής, Αντιπαριώτης, Άγουρος, Ροκονίδας, Πούλιος, Μαλαματένιος, Λεοντής, Τριπολιτσιώτης, Ρούσσος Βατίστας, Χριστόφορος, Σαρρή, Σαραντινός.
Παρών ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Κόγκας, Χανιώτη, Κάγκανη.
Όσα ονόματα δεν αναφέρονται απουσίαζαν.

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου συνεδρίασε εκτάκτως χθες, Τετάρτη 22 Απριλίου, μετά την γνωστοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος» με ΦΕΚ 41-20/4/2015. Με την παραπάνω ΠΝΠ οι ΟΤΑ A΄ Bαθμού, μεταξύ όλων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, υποχρεούνται να καταθέσουν τα ταμειακά του διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους. Με την 112/2015 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου:

1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.
2. Καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π.
3. Αποφασίζει τη μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών του, καθώς και η δυνατότητά του να ανταποκριθεί στη στοιχειώδη λειτουργία του.
4. Επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του, προκειμένου να προστατευθούν τα χρήματα των πολιτών εξαντλώντας κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί, με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.
5. Αποφασίζει να συμμετάσχει ο Δήμος Πάρου σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό του, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το παρόν ψήφισμα θα κοινοποιηθεί:
• Στην Κεντρική Ένωση Δήμων(Κ.Ε.Δ.Ε.)
• Στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων(Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου
• Στον Τύπο
• Στο διαδίκτυο

Πηγή: parianostypos.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

ΣΥΡΙΖΑ – Ευρωεκλογές: Η Κυκλαδίτισσα Κατερίνα Γιαννακά συμμετέχει στο ευροψηφοδέλτιο

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη υποψήφιων ευρωβουλευτών - Τι δήλωσε η Κατερίνα Γιαννακά που εκλέχτηκε από το Νότιο Αιγαίο στους προκριματικούς

ΣτΕ – Αμοργός: Ακύρωσε την απόφαση του ΥΠΕΝ για τα ύψη κτιρίων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει απόφαση του ΥΠΕΝ για το ύψος των κτιρίων σε παραδοσιακό οικισμό με φόντο την Αμοργό

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Γιατί πρέπει να ταξιδεύετε έχοντας κατά νου την άνεσή σας;

ποια είναι η τέλεια ισορροπία μεταξύ άνεσης και οικονομίας για ένα ταξίδι ...

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia- Play Offs: Με σούπερ Χαρούνι, άλωσε τη Βούλα και βλέπει τελικό ανόδου

Εντυπωσιακός ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia κέρδισε τον Πρωτέα Βούλας (74-64) και το Σάββατο ετοιμάζεται για το παιχνίδι - τελικό... Αγωνία για τους τραυματίες παίκτες....

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024