Οι πρόσφυγες ήρθαν για να ..μείνουν

Αντιγράφω χωρίς σχόλιο από την ιστοσελίδα «enandro.gr” περί της φημολογίας για τους πρόσφυγες στα νησιά των Κυκλάδων «Είναι απίστευτη η φημολογία για έλευση προσφύγων στο νησί μας. Μιλάμε για τερατώδεις φήμες που σαρώνουν σαν ριπές καταιγίδας την Άνδρο. Ακόμα και εμείς που ρωτήσαμε πολύ αξιόπιστες κεντρικές πηγές (πιο κεντρικές δεν γίνεται) μας έχουν αφήσει άφωνους. Άνθρωποι κατά κανόνα σοβαροί λένε απίθανα: "Φέρνουνε 1000 στο Γαύριο"! "Ήρθαν απόψε 500 στο Γαύριο"!!!

 Αλλά παντού είναι έτσι. Να σας μεταφέρουμε ένα στιγμιότυπο: χτες το βράδυ σε μαγαζί της Χώρας χτυπά το τηλέφωνο: Καλός συνάδελφος από μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα με φωνή γεμάτη ένταση λέει: "παράτατα όλα. Μαθαίνω πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δέχθηκε ρωτά τους δημάρχους των νησιών πόσους μπορούν να φιλοξενήσουν. Ο δήμαρχος Πάρου δέχτηκε 5.000!!! Πάρε τις αρχές και ρώτα τι θα απαντήσει η Άνδρος"!!!

Βάζω τις φωνές: "μα τρελαθήκατε όλοι στην Αθήνα; Εντάξει τρελάθηκαν στο νησί, αλλά κι εσείς; Λες παράλογα πράγματα. Τους κουβαλάνε από τα νησιά για να τους στείλουν στα σύνορα και θα τους ξαναπάνε στα νησιά; Για σκέψου το;" Κλείνω το τηλέφωνο νευριασμένος και για να του αποδείξω το απίθανο παίρνω τηλέφωνο σύμβουλο του δημάρχου Πάρου και ζητώ να ελέγξει αυτή την απίθανη πληροφορία! Παθαίνει σοκ από τα γέλια. Και πέντε λεπτά αργότερα με παίρνει πίσω και λέει βαριεστημένα: ΑΡΝΗΤΙΚΟΝ!!!!!
 

Ήρθαν για να μείνουν

Η Ελλάδα στην παράνοια της… Κάθε νησί κι ένα hot Spot με μίνιμουμ 5.000 επισκέπτες… Και όμως έχει βάση εάν σκεφτεί κανείς ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να προχωρεί χωρίς σχέδιο… Η μήπως έχει τελικά; Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα από χώρα transit μεταναστών-προσφύγων μετατρέπεται πλέον σε χώρα εγκατάστασής τους. Όπως είπε, «μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση πρέπει να τους μαζέψουμε, να μην είναι στους δρόμους», ενώ είπε ότι το πέρασμα της Ειδομένης θα παραμείνει κλειστό, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει μέχρι πότε. «Η προσφυγική κρίση είναι σαν σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα ταυτόχρονα» είπε ο κ. Μουζάλας επιχειρώντας να τονίσει το έκτακτο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός είχε παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ. Εν τω μεταξύ ο αρμόδιος υπουργός υπολογίζει ότι θα εγκλωβιστούν στη χώρα περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τους υπολογίζει σε 150.000. Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη. Πολιτικός παράγοντας που γνωρίζει τις παραμέτρους του θέματος λέει ότι «όσο ο Ερντογάν θα στέλνει πρόσφυγες, ο αριθμός τους θα αυξάνεται».

Απελπιστική η κατάσταση σε όλη τη χώρα

Στην Ειδομένη συνωστίζονται περί τους 11.000 πρόσφυγες χωρίς φαγητό στοιχειώδεις και με πολλούς να μην βρίσκουν χώρο ούτε σε σκηνή για να κοιμηθούν και κοιμούνται στην ύπαιθρο.

Το λιμάνι του Πειραιά έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο καταυλισμό που φιλοξενεί περί τους 3.000 ανθρώπους.

Στην πλατεία Βικτωρίας έχει βρει καταφύγιο μετανάστες από το Αφγανιστάν.

Στο Ελληνικό, στο πρώην αεροδρόμιο ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει φτάσει  τους 4.500

Στο Σχιστό 1.400

Στον Ελαιώνα 2.000

Στα Διαβατά περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες

Στον Χέρσο είναι 2.600

Στη Νέα Καβάλα 2.300

Στα νησιά και κυρίως στη Λέσβος έχουν εγκλωβιστεί περί τους 4.000-5.000

Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι από τον Μουζάλα

Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΚΕΔΕ, «ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέλαβε προσωπικά όλη την ευθύνη για τις μέχρι τώρα ατέλειες και δυσλειτουργίες στη διαχείριση του προσφυγικού από πλευράς κυβέρνησης».

Όσοι δεν δώσουν χώρους, να δώσουν προσωπικό

Ο κ. Πατούλης εξήγησε εξάλλου ότι ζητήθηκε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε σε όσους δήμους αναλάβουν τη φιλοξενία να διατεθούν υπάλληλοι που να βοηθήσουν το έργο τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σε 1.600 προσλήψεις υπαλλήλων από τον Μάιο γι’ αυτό το σκοπό. Οι προσλήψεις θα έχουν πεντάμηνη διάρκεια. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν από τους δημάρχους και άλλα ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης επισήμανε ότι πρέπει η ΚΕΔΕ να συμμετάσχει στον κεντρικό σχεδιασμό μαζί με το κράτος, καθώς «είναι εσφαλμένη τακτική το υπουργείο να μιλάει χωριστά με τον κάθε δήμο».

Κίνητρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Επίσης, ζήτησε να δοθούν κίνητρα στους δήμους για τη φιλοξενία προσφύγων. «Ο δήμος Αθηναίων θα προσφέρει περαιτέρω χώρους από αυτούς που ήδη προσφέρει, εφόσον έχει εγγυήσεις ότι δεν θα ξαναπαρουσιαστεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο ενός άναρχου καταυλισμού σε κεντρική πλατεία της πόλης». Σύμφωνα με πηγές, ζητήθηκε από το δήμο Αθηναίων να διαθέσει τις παιδικές κατασκηνώσεις του, ωστόσο ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι θα πρέπει να ανοίξουν και άλλες κατασκηνώσεις, όπως αυτές του στρατού.

Αλλά είχαν συμφωνήσει και άλλα ισχύουν για το Ελληνικό

Τη χρήση κατασκηνώσεων του στρατού ζήτησε και ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος και επανέλαβε ότι υπάρχει δέσμευση του υπουργείου ότι το γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό θα σταματήσει να λειτουργεί ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας στο τέλος Μαρτίου. Ωστόσο, «η πράξη δείχνει ότι αυτό δεν τηρείται και στο Ελληνικό έχουν ανοίξει και το γήπεδο του μπέιζμπολ και η αίθουσα αναχωρήσεων του δυτικού αερολιμένα».  Ο κ. Κωνσταντάτος κατήγγειλε τραγικές συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στους χώρους αυτούς, κατάσταση «που μας προσβάλλει όλους ως ανθρώπους, ως πολιτισμό και ως φιλοξενία, διότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν στοιχειωδώς τις βασικές ανθρώπινες υποδομές, όπως να κάνουν μπάνιο, να έχουν φαγητό ή να έχουν τη δυνατότητα αφόδευσης σε ανθρώπινα σημεία».

Μώραλης: Ο Πειραιάς δεν μπορεί να δεχθεί και άλλους πρόσφυγες

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, έθεσε και αυτός το αίτημα η ΚΕΔΕ να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός, αλλά πιθανόν να μην μπορούσε και να υπάρξει, όταν το πρόβλημα είναι τόσο έντονο και πολυσύνθετο. Ζήτησε, επίσης, να μη δέχεται όλους τους πρόσφυγες το λιμάνι του Πειραιά, καθώς ξεκινάει η τουριστική σεζόν, αλλά να γίνει διαμοιρασμός και στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ισόρροπη κατανομή κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης σε διαφορετικούς νομούς και περιφέρειες «με βάση ένα σχέδιο που όμως δεν μπορούμε να εκπονήσουμε ως δήμοι». Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία «νομίμως να δαπανούμε κονδύλια και να διαθέτουμε προσωπικό και εξοπλισμό στους χώρους φιλοξενίας» ζήτησε από το υπουργείο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη να υποδείξει και άλλους οκτώ-εννιά χώρους σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, που θα είναι παλιά στρατόπεδα και υπάρχουσες δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να διαμορφωθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Κουρουμπλής σε τράπεζες: Διαθέστε τις κατασκηνώσεις

Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, απέστειλε σχετική επιστολή προς τις τράπεζες, με την οποία ζητά να παραχωρήσουν τις κατασκηνώσεις που διαθέτουν για τα παιδιά των υπαλλήλων τους, προκειμένου σε αυτές να φιλοξενηθούν πρόσφυγες. Στην επιστολή του, ο υπουργός κάνει έκκληση στα φιλάνθρωπα συναισθήματα και στην ευαισθησία και αλληλεγγύη των τραπεζών μπροστά στο δράμα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην πατρίδα μας.

Αρνητικόν

Και τελειώνουμε όπως αρχίσαμε… Στην χθεσινή έκδοση της εφημερίδας «Κοινή Γνώμη» είχαμε δημοσίευμα σχετικά με την έλευση προσφύγων σε νησιά των Κυκλάδων με την ηγεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να απαντά αρνητικά στην περιρρέουσα φημολογία: «Καμία συζήτηση και καμία σύνδεση του προσφυγικού με τις Κυκλάδες, σε κανένα επίπεδο», δήλωσε κατηγορηματικά ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, αποκλείοντας την όποια εμπλοκή των νησιών των Κυκλάδων στον σχεδιασμό φιλοξενίας προσφύγων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος «δεν υπάρχει η λέξη Κυκλάδες στον χάρτη του προσφυγικού. Δεν υπάρχει σχετική αναφορά. Δεν έχει τεθεί από κανέναν».

Όσον αφορά στις έκτακτες προσεγγίσεις προσφύγων/μεταναστών σε νησιά των Κυκλάδων, αυτές που σημειώθηκαν εντός της προηγούμενης χρονιάς σε Μύκονο, Κουφονήσι και Αμοργό ήταν περιορισμένου αριθμού, περίπου στα 200 άτομα, όπως επιβεβαίωσε και ο Περιφερειάρχης. Ανάλογης κατηγορηματικότητας ήταν και η διάψευση εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, για την οποιαδήποτε συζήτηση έστω μίας πιθανής φιλοξενίας προσφύγων στις Κυκλάδες. Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης «Δεν έχω καμία επικοινωνία με κανέναν, ούτε καν διερευνητικά για την Πολιτική Προστασία στις Κυκλάδες» και συμπλήρωσε ότι «τα νησιά των Κυκλάδων δεν είναι χώροι που μπορούν να υποδεχθούν πρόσφυγες. Είναι πολύ μικρές κοινωνίες για να αντέξουν κάτι τέτοιο».

Με πληροφορίες από enandro.gr, «Κοινή Γνώμη» και iefimerida.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News