«Πακέτο» υδατοδρομίων με επίκεντρο τη Σύρο

Την προσεχή άνοιξη όπως όλα δείχνουν τα υδροπλάνα θα πετάνε στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα με βάση τις λίμνες. Τα νησιά των Κυκλάδων μπαίνουν κι αυτά στο …παιχνίδι και πρόσφατα το Λιμενικό Ταμείο Σύρου (με τη νέα του ηγεσία) δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα τους εκπροσώπους (σε διαφορετικές συναντήσεις) των δύο εταιριών (“Ελληνικά Υδατοδρόμια” και Hellenic Seaplanes) ώστε να ακούσουν τις προτάσεις τους και να πάρουν τις τελικές αποφάσεις με χρονοδιάγραμμα την άνοιξη του 2015. Και με το σκεπτικό ότι η Σύρος έχει υπό τη σκέπη της μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου τα νησιά Σέριφος, Κύθνος και Κέα, ενώ συν τοις άλλοις λόγω θέσης θα έχει ηγετικό ρόλο στις Κυκλάδες, είναι κατανοητό ότι οι δύο εταιρίες καίγονται να πάρουν το «ναι» από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της Σύρου…  Στις συναντήσεις το παρών έδωσαν στελέχη και εκπρόσωποι του Δήμου από το νέο αλλά και το παλιό συμβούλιο, ο νέος πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Δημήτριος Κοσμάς αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Γιώργος Βελισσάριος καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Μετά την αναλυτική παρουσίαση της εταιρείας Υδροπλάνα Ελλάδας (Hellenic Seaplanes), ακολούθησε η πρόταση της εταιρείας προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, όπου η εταιρεία ως επενδυτής θα προχωρούσε σε δημιουργία δύο υδατοδρομίων στην Σύρο (ένα κύριο στην Ερμούπολη και ένα δευτερεύων στον Φοίνικα) μάλιστα το κεντρικό στην Ερμούπολη θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 10 υδροπλάνα  ενώ το υδατοδρόμιο στο Φοίνικα θα είναι περιφερειακό 1-2 θέσεων υδροπλάνων. Ανάλογο σκεπτικό (με αυτό του Φοίνικα) για Σέριφο, Κέα και Κύθνο, ενώ τονίστηκε ότι στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων μπορεί να δημιουργηθεί τεχνικής βάση. Για την πιο πάνω επενδυτική πρόταση η εταιρεία θα αδειοδοτήσει , κατασκευάσει και λειτουργήσει χωρίς να επιβαρύνει με οποιοδήποτε κόστος το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο ή τον Δήμο. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος  της εταιρείας Hellenic Seaplanes S.A. κ. Χαραλάμπους  αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή και πόσο μπορεί να ωφεληθεί ο δήμος από το δίκτυο υδατοδρομίων, την ευκαιρία να προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές για περεταίρω τουριστικές δραστηριότητες αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Από τη πλευρά της, η πρόταση της εταιρίας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» ήταν για την δημιουργία υδατοδρομίου τόσο στο λιμάνι της Ερμούπολης όσο και στον όρμο του Φοίνικα και τονίστηκε ότι το συμφέρων του «Δ. Λ. Τ. Σύρου» είναι να αποκτήσει την Άδεια στην ιδιοκτησία του, επιλέγοντας ταυτόχρονα τον καταλληλότερο ανάδοχο για τη λειτουργία του. Τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει το συγκεκριμένο μοντέλο υδατοδρομίου εξασφαλίζουν την διαχρονικότητα ισχύος της Άδειας αλλά και τα μέγιστα δυνατά οικονομικά οφέλη για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου. Μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρόεδρος της, κος Γκόβας δήλωσε: «Είχαμε μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση με την επιτροπή διαβούλευσης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου. Ως εταιρεία πιστεύουμε ότι ο ρόλος του Υδατοδρομίου της Σύρου θα είναι κομβικός για την βιώσιμη λειτουργία των Υδροπλάνων στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου. Η Σύρος, ως πρωτεύουσα των Κυκλάδων, θα αποτελεί τον κεντρικό προορισμό στο δίκτυο πτήσεων Υδροπλάνων που θα πραγματοποιεί η Ελληνική αεροπορική εταιρεία “K2 SmartJets” (η οποία είναι στρατηγικός εταίρος της “Ελληνικά Υδατοδρόμια”)»