Πλημμύρες και σύσκεψη

Η Σύρος στο σκοτάδι… θα μπορούσε να είναι και τίτλος σίριαλ με δεδομένο ότι φέτος η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει την τιμητική της καθώς πραγματοποιούνται γυρίσματα για σίριαλ της Ελληνικής τηλεόρασης… Όμως, το «σκοτάδι» είναι η σκληρή πραγματικότητα και η 2η φορά μέσα στην εβδομάδα που η «Αρχόντισσα» του Αιγαίου βυθίζεται στο σκοτάδι εξαιτίας σοβαρής βλάβης στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Και με δεδομένο ότι το βράδυ της Παρασκευής καταιγίδα έπληξε το νησί, η ζημιές ήταν ουκ ολίγες…

Μάλιστα, στο κέντρο της Ερμούπολης, στην οδό Χίου, μια τεράστια βοκαμβίλια ξεριζώθηκε πέφτοντας στο δρόμο, αλλά ευτυχώς δεν τραυματίσθηκε κανένας περαστικός. Συνεργείο της καθαριότητας του Δήμου Σύρου Ερμούπολης βρέθηκε στην περιοχή και επιχείρησε το ''άνοιγμα'' του δρόμου. Παράλληλα, προβλήματα αντιμετώπισαν και αρκετά χωριά του νησιού όπου έμεινα στον «σκοτάδι» για περίπου δύο ώρες, με τα συνεργεία της ΔΕΗ να αποκαθιστούν το πρόβλημα σταδιακά μέχρι τις 10 το βράδυ…

Όπως ήταν λογικό άμεσα είχαμε σύσκεψη και εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τα καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν προβλήματα… Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή; «Παρουσιάστηκε και πάλι το σύνηθες φαινόμενο αδυναμίας απορροής υδάτων, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου στη λιμενική ζώνη Ερμούπολης και στον πεζόδρομο,  το οποίο οφείλεται στην ανεπάρκεια των διατομών για την απορρόφηση των όμβριων υδάτων.

Η παραπάνω αδυναμία, σε συνδυασμό με την υψηλή στάθμη της θάλασσας που παρουσιάζεται την περίοδο του φθινοπώρου (μόλις 20 εκατοστά κάτω από την στάθμη του δρόμου), μετέφερε το πρόβλημα και σε παράλληλους κεντρικούς δρόμους της πόλης που πλημμύρισαν από τα νερά της βροχής. Ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής ότι πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο δε σχετίζεται με τον καθαρισμό των φρεατίων, αλλά είναι αποτέλεσμα λανθασμένου σχεδιασμού και κακοτεχνιών κατά την υλοποίηση των έργων … Η μοναδική αξιόπιστη λύση είναι ο προγραμματισμός τεχνικού έργου, για την ανακατασκευή του δικτύου όμβριων υδάτων, κάτι που απαιτεί εύλογο χρονικό διάστημα για να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έδειξαν ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση άλλων έκτακτων και σοβαρών προβλημάτων που δημιούργησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Συνεργεία του Δήμου απομάκρυναν μια τεράστια μποκαμβίλια, που κατέρρευσε στη συμβολή των οδών Χίου και Αντωνίου Μητροπολίτη στην Ερμούπολη, η οποία έκλεισε την πρόσβαση οχημάτων και πεζών. Για την απομάκρυνσή της απαιτήθηκαν αρκετές ώρες, ενώ πολύτιμη υπήρξε και η συμβολή εθελοντών τους οποίους ο Δήμος ευχαριστεί θερμά.

Επιπλέον, το πρωί του Σαββάτου εκτελέστηκαν εργασίες αποκατάστασης σε σημεία που παρουσιάστηκαν προβλήματα απότην κακοκαιρία και πραγματοποιήθηκε έλεγχος των ρεμάτων του νησιού από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται από το βράδυ του Σαββάτου, ο Δήμος εφιστά την προσοχή των πολιτών και ενημερώνει ότι οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα».

Πηγή: Κοινή Γνώμη