Πράσινο φως για επεκτάσεις σε Πάρο και Σύρο

Την ώρα που στη Νάξο δίνεται αγώνας δρόμου ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να ξεκινήσουν οι απαλλοτριώσεις για την επέκταση του διαδρόμου προς Νότο στο αεροδρόμιο του νησιού, σε Πάρο και Σύρο, η υπουργική επίσκεψη του κ. Χρυσοχοϊδη (Υποδομών και Μεταφορών) φέρνει άνεμο αισιοδοξίας ότι όλα θα πάνε ακόμη καλύτερα τα προσεχή χρόνια. Πέμπτη και Παρασκευή ο υπουργός βρέθηκε σε Πάρο και Σύρο αντίστοιχα, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τη πορεία των εργασιών στα δύο αεροδρόμια, να μιλήσει με όλους τους τοπικούς φορείς (αιρετούς ή μέλη της ΥΠΑ) και να σχεδιάσουν από κοινού τις επόμενες κινήσεις τους…

Το βάρος όπως ήταν λογικό έπεσε στο υπό κατασκευή νέο αεροδρόμιο της Πάρου, για το οποίο ο Υπουργός τόνισε σε δηλώσεις του ότι θα είναι έτοιμο στα τέλη Μαρτίου του 2015…  Επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών στο νέο αεροδρόμιο που βρίσκεται στη θέση Μάγγανο, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το 2012 (διάδρομος μήκους 1400 μέτρων) και στο αντικείμενό του περιλαμβάνονται οι κύριες εργασίες για την κατασκευή τού νέου πεδίου ελιγμών που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2015 (διάδρομος, δύο λοξοί συνδετήριοι τροχόδρομοι, δάπεδο στάθμευσης αεροσκαφών, εσωτερική περιμετρική υπηρεσιακή οδός, έργα αποστράγγισης - αποχέτευσης, περίφραξη ασφαλείας, φωτοσήμανση). Στα πλαίσια της επίσκεψης, ο Υπουργός αναφερόμενος στις προσπάθειες του Υπουργείου για την ολοκλήρωση του έργου, υπογράμμισε ότι πρόκειται να συνταχθεί μελέτη ώστε σύντομα να ληφθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών για την άμεση λειτουργία του αεροδρομίου. Το έργο της οριστικής υποδομής του νέου αεροδρομίου έχει ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Δεδομένης της αυξημένης τουριστικής κίνησης το 2014, διερευνάται η δυνατότητα άμεσης λειτουργίας του νέου αεροδρομίου την τουριστική περίοδο 2015 σε προσωρινές εγκαταστάσεις. Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της άμεσης λειτουργίας του αεροδρομίου, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Αποστολή μας είναι να υπάρξει πλήρης λειτουργία του αεροδρομίου τον Απρίλιο του 2015 έτσι ώστε τη νέα τουριστική σεζόν, η Πάρος να διαθέτει ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, στο οποίο να μπορούν να προσγειώνονται όλων των κατηγοριών τα αεροσκάφη». Και το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι το Υπουργείο εξετάζει ακόμη και τη προοπτική το αεροδρόμιο να λειτουργήσει σε προσωρινές εγκαταστάσεις αρκεί να …πετάει το 2015.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή, ο υπουργός Υποδομών κ. Χρυσοχοϊδης επιθεώρησε το αεροδρόμιο της Σύρου όπου είναι προς δημοπράτηση η επέκταση του διαδρόμου κατά 140 μέτρα. «Το έργο θα δημοπρατηθεί άμεσα, πολύ σύντομα θα έχουμε κατασκευαστεί και υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση». Παράλληλα,  ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης φάσης του έργου. Στόχος είναι η επέκταση του αεροδρομίου ώστε ο διάδρομος να φθάνει τα 1200 μέτρα και να φιλοξενεί κάθε είδους αεροπλάνο και πλέον και πτήσεις τσάρτερ. ​Στη σύσκεψη που είχε με τοπικούς φορείς αναφέρθηκε στο έργο της αναβάθμισης του διαδρόμου προσαπογείωσης, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, το οποίο και έχει προταθεί για ένταξη στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, με σκοπό τη βελτίωση των δυνατοτήτων του.

Η πρώτη (Α' φάση), αφορά στην επέκταση του ωφέλιμου μήκους του διαδρόμου κατά 140 μέτρα (60 μέτρα βόρεια, 80 μέτρα νότια) και η δεύτερη (Β' φάση), στην επιπλέον επέκταση του διαδρόμου κατά 100 μέτρα στην βόρεια πλευρά του. Για το σκοπό αυτό ο κ. Χρυσοχοίδης θα επανέλθει στη Σύρο, εντός του επόμενου 10ημέρου, με εξειδικευμένο μελετητικό δυναμικό, προκειμένου να εξεταστούν ορισμένες επιμέρους παράμετροι και δεδομένα. Η συγκεκριμένη επέκταση, θα επιτρέψει την εξυπηρέτηση αεροσκαφών 78 θέσεων με πληρότητα επιβατών και καυσίμων 100% γεγονός το οποίο θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα απευθείας αεροπορικής διασύνδεσης της Σύρου με αεροδρόμια της  Ελλάδας και του εξωτερικού.