Στα "κάγκελα" οι Αστυνομικοί

Η κραυγή αγωνίας μοιάζει πλέον ως …δεδομένη. Από το 2013 τέτοια εποχή οι αρμόδιοι των Αστυνομικών Υπηρεσιών όχι μόνο στις Κυκλάδες αλλά σε όλα τα νησιωτικά συμπλέγματα είναι στα …κάγκελα και ζητούν τι άλλο από ενίσχυση των κατά τόπους τμημάτων από τη στιγμή που τα κενά είναι τεράστια. Και το χειρότερο; Οι επισκέπτες κατά εκατοντάδες συρρέουν στα νησιά… Οπότε η αστυνόμευση αγγίζει τα όρια του μύθων του Ηρακλή αλλά σε καθημερινή βάση…

Οι Κυκλάδες είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς σε Παγκόσμιο Επίπεδο κι όμως όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι φορείς το ποσοστό κάλυψης των αστυνομικών τμημάτων σπάνια ξεπερνάει τέτοια εποχή το 40%. Φέτος μάλιστα έχει πέσει στο 31% κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε αρκετούς Αστυνομικούς Σταθμούς ή τμήματα μικρών νησιών να μην υπάρχει αστυνομικός ή να είναι μόνο ένας (!!!) Και το φιλότιμο δεν είναι πάντα αρκετό για να καλύψει τις αδυναμίες που εμφανίζονται… Και αυτές τις ελλείψεις έρχεται για μία ακόμη χρονιά να αναδείξει με επιστολή της προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. ΤΣΟΥΒΑΛΑ Κωνσταντίνο, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων. Ζητά την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των Αστυνομικών Υπηρεσιών των Κυκλάδων και σημειώνει «Η έλλειψη προσωπικού, που παρουσιάζουν οι Υπηρεσίες των νησιών μας, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε σχέση με το παρελθόν και αγγίζει συνολικά το ποσοστό του 31% (!!!!)» .

Τι αναφέρεται στην επιστολή που έχει σταλεί προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας 

Κϋριε Αρχηγέ 
Όπως είναι ευρέως γνωστό, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, αποτελεί προορισμό με μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα. Η μέχρι σήμερα πληροφόρηση, που υπάρχει από τους τουριστικούς πράκτορες, αλλά και με όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, καταδεικνύει ότι, την τρέχουσα θερινή περίοδο, θα υπάρξει αλματώδης αύξηση στις αφίξεις τουριστών, ειδικά από το εξωτερικό, σε ποσοστό περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι την αντίστοιχη χρονική περίοδο.
Όσον αφορά μάλιστα στα νησιά Μυκόνου και Θήρας, τα οποία αποτελούν δύο από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς διεθνώς με προσέλκυση χιλιάδων τουριστών ετησίως, κρίνεται επιτακτικά αναγκαία η ενίσχυση των Α.Τ. που εδρεύουν στα νησιά της Μυκόνου και της Θήρας, όπου έχουν επιπλέον και Κρατικούς - Διεθνής Αερολιμένες στην αρμοδιότητά τους, ώστε πέραν της ενίσχυσης των δεκαπέντε αστυνομικών που έγινε από το μήνα Απρίλιο, να ενισχυθούν περαιτέρω με αστυνομικό προσωπικό, καθόσον η τουριστική κίνηση ξεκίνησε ήδη με την άφιξη τουριστών, τόσο με πτήσεις εσωτερικού, όσο και εξωτερικού, με αυξητική τάση στις πτήσεις τύπου τσάρτερ αλλά και μέσω κρουαζιερόπλοιων.
Αν θέλουμε να μιλάμε για στήριξη του τουρισμού και ποιοτική ανάπτυξη των παροχών μας προς τους επισκέπτες μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον σημαντικό τομέα της ασφάλειας. Κατά γενική ομολογία, ο τουρισμός είναι η  βαριά βιομηχανία της Χώρας ,από την οποία προσδοκούμε κέρδη στην δύσκολη οικονομική περίοδο, που διανύουμε και οι Κυκλάδες αποτελούν την  ναυαρχίδα του τουρισμού μας.
Η πιθανή ανεπαρκής αστυνόμευση, σ’ αυτήν την γεωγραφική περιοχή, που θα οφείλεται καθαρά σε έλλειψη αστυνομικού δυναμικού, και κάθε σημαντικό γεγονός αστυνομικής φύσεως, που θα προκύψει ένεκα αυτής, δύναται να αποτελέσει παγκόσμια είδηση με αρνητικά αποτελέσματα για το τουριστικό προϊόν  της Χώρας και την εν γένει εικόνα του Σώματος της ΕΛ.ΑΣ.
Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η  Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων έχει στην εδαφική της αρμοδιότητα και αστυνομεύει εικοσιτέσσερα (24) κατοικημένα νησιά,
στα οποία λειτουργούν έντεκα (11) Αστυνομικά Τμήματα, ένα (1) Τμήμα Ασφαλείας  και δεκατέσσερις (14) Αστυνομικοί Σταθμοί.
Λόγω της εδαφικής νησιωτικής ιδιομορφίας αλλά και της προβληματικής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, μεταξύ των νησιών, δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η μη έγκαιρη ενίσχυση με αστυνομικό προσωπικό των νησιών μας,  τόσο σε τακτικά όσο και σε έκτακτα περιστατικά.
 Η έλλειψη προσωπικού, που παρουσιάζουν οι Υπηρεσίες των νησιών μας, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε σχέση με το παρελθόν και αγγίζει συνολικά το ποσοστό του 31%. Αξίζει να σας αναφέρουμε την παρουσία ενός (1) και μόνο αστυνομικού σε Αστυνομικούς Σταθμούς όπως αυτός της Σικίνου, της Φολεγάνδρου και της Ανάφης.
 
Ο παρακάτω πίνακας, απεικονίζει τα ποσοστά, επί τοις εκατό, της έλλειψης αστυνομικού προσωπικού σε όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες των Κυκλάδων:
 
α) Γίνεται μνεία ότι δεν έχει γίνει έναρξη λειτουργιάς των Τ.Α ΘΗΡΑΣ, Τ.Α ΝΑΞΟΥ, Τ.Α ΜΥΚΟΝΟΥ, Α.Σ ΔΟΝΟΥΣΑΣ, Α.Σ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ και ο Α.Σ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας.
β) H ποσόστωση προκύπτει από την προβλεπόμενη – οργανική δύναμη σε σχέση με την παρούσα – πραγματική που εκτελεί υπηρεσία (χωρίς τους αποσπασμένους στο Α.Τ Θήρας & Μυκόνου).

Η υποστελέχωση που υπάρχει σε αστυνομικό προσωπικό στα αστυνομικά τμήματα των νησιών μας,  έχει γνωστοποιηθεί και στο παρελθόν στη πολιτική και φυσική ηγεσία, αλλά τα αιτήματά μας για περαιτέρω ενίσχυση δεν έλαβαν δυστυχώς την αναμενόμενης και ανάλογης, των πραγματικών αναγκών της περιοχής μας, απόκριση.
Ευελπιστούμε την τρέχουσα χρονιά, να γίνει μέριμνα ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες μας, με επαρκή αριθμό συναδέλφων, ώστε να επιτευχθεί στο μέγιστο δυνατό η αστυνόμευση στα νησιά μας.
Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ με τις υπ΄ αριθμ. 6001/7/5673-ιγ΄ από 21-03-2016 & 6502/24/99 από 19-5-2016 Διαταγές του, γνωστοποίησε πως θα υπάρξει ενίσχυση μόνο των Αστυνομικών Υπηρεσιών που αστυνομεύουν Κρατικούς Αερολιμένες (Τ.Α Ερμούπολης, Α.Τ Μυκόνου, Α.Τ Πάρου, Α.Τ Μήλου, Α.Τ Θήρας) με μόνιμο αστυνομικό προσωπικό καθώς και με δόκιμους αστυφύλακες. Ως ημερομηνία άφιξης των δόκιμων ορίζεται η 21/06/2016, ημερομηνία που κρίνεται ετεροχρονισμένη με βάση τις πραγματικές ανάγκες (η τουριστική περίοδο στη Μύκονο & Θήρα ξεκίνησε ήδη και μέχρι τον Ιούνιο θα φτάσει στο ζενίθ).
Στην σχετική Διαταγή ενίσχυσης των αστυνομικών υπηρεσιών, ΔΕΝ συμπεριλήφθηκαν Αστυνομικά Τμήματα και Αστυνομικοί Σταθμοί, του συμπλέγματος των Κυκλάδων, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη τουριστική κίνηση, πλην όμως δεν έχουν Αερολιμένες, ενισχύονταν όμως στο παρελθόν πάντοτε με μόνιμο προσωπικό και δόκιμους αστυφύλακες.
Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό τουλάχιστον την θερινή περίοδο από 01-06-2016 έως 31-08-2016 όλων των Αστυνομικών Τμημάτων και Αστυνομικών Σταθμών των Κυκλάδων.
Η Ένωση μας είναι σε θέση να γνωρίζει ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων επιθυμεί να αποσπαστεί αδαπάνως στα νησιά μας από διάφορες υπηρεσίες της Χώρας .
Κύριε Αρχηγέ, στο έγγραφο μας, όπως βλέπετε δεν κάνουμε καμιά αναφορά για την καταστρατήγηση των ωραρίων εργασίας και άλλων παραβιάσεων των δικαιωμάτων μας, δεν είμαστε φυγόπονοι, είμαστε ευσυνείδητοι δημόσιοι λειτουργοί και αγαπάμε την Πατρίδα μας  αλλά οι αντοχές και το φιλότιμο μας έχουν αρχίσει να στερεύουν.
Για τους λόγους αυτούς και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω ενδελεχώς εκτεθειμένα, κύριε Αρχηγέ, σας καλούμε να ενισχύσετε άμεσα με μόνιμο αστυνομικό προσωπικό όλες τις Υπηρεσίες των νησιών μας και ακόμη οι Δόκιμοι Αστυφύλακες που πρόκειται να τοποθετηθούν σε αυτές από 21-06-2016 να τοποθετηθούν από αρχές Ιουνίου, ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και φέτος στις απαιτήσεις της τουριστικής περιόδου και να παρέχουμε στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες το αγαθό της ασφάλειας που δικαιούνται και αξίζουν.