Αμερική: Δικαίωση για το «All I want for Christmas is you» μετά από 25 χρόνια

Ελα πείτε το.. Δεν έχετε τραγουδήσει αυτές τις ημέρες το «All I want for Christmas is you» της Mariah Carey; Και βέβαια γνωρίζετε ότι είναι το πλέον δημοφιλής τραγούδι των ημερών... Κι όμως αυτό το τραγούδι ποτέ δεν ανέβηκε - στα 24 χρόνια ζωής του - στο Νο 1 του the Billboard Hot 100...  Στην κορυφή δηλαδή των κορυφών... Εφτασε έως το Νο 2, έγινε Νο 1 σε όλο σχεδόν τον κόσμο από το 1994 έως πέρυσι, έσπασε κάθε ρεκόρ που βρήκε στο δρόμο του αλλά στο Νο1 του Billboard Hot, του Εβερεστ της μουσικής δεν τα κατάφερε.. 

Ομως, έφτασε ο καιρός, συνεπικουρούμενο από το Spotify. Πρόκειται για το 19ο No 1 τραγούδι της Μαράια Κάρεϊ, γεγονός που τη φέρνει εγγύτερα στο ρεκόρ των Μπιτλς, που είχαν 20 No 1 σινγκλ στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.

Είναι επίσης το πρώτο χριστουγεννιάτικο τραγούδι που φιγουράρει στην πρώτη θέση των αμερικανικών τσαρτ, μετά το «The Chipmunk Song» (Christmas Don’t Be Late), το 1958. «Τα καταφέραμε», ήταν το πανηγυρικό τουίτ της Κάρεϊ. «Είναι κάτι που σκέφτονταν διαρκώς οι φανατικοί οπαδοί μου. Αυτό μου λένε και οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά μου, όλο τον χρόνο. Δεν χρειάζομαι πλέον κάτι άλλο για να επιβεβαιώσω την ύπαρξη του τραγουδιού αυτού. Παλιά συνήθιζα να το αναλύω κάθε φορά που το άκουγα, αλλά τώρα, σε αυτό το σημείο, αισθάνομαι ότι πλέον μπορώ να το διασκεδάσω. Αγαπώ τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, αληθινά. Ξέρω ότι είναι μελό, αλλά δεν με νοιάζει», είπε σε συνέντευξή της στους Τimes της Νέας Υόρκης.

Η Κάρεϊ ευεργετήθηκε από την άνοδο του streaming, καθώς το τραγούδι περιλαμβάνεται στις χριστουγεννιάτικες λίστες των Spotify, Apple Music και άλλων εφαρμογών. Οι αναλυτές της Nielsen ανέφεραν χθες ότι οι ακροάσεις του τραγουδιού μέσω streaming αυξήθηκαν από 12,6 εκατ. το 2014, σε 61 εκατ. το 2016 και σε 185 εκατ. το 2018. Εφέτος, η Κάρεϊ κυκλοφόρησε μια νέα εκδοχή του μουσικού βίντεο του τραγουδιού, του οποίου η θέαση, μαζί με εκείνη των δύο προηγούμενων βίντεο κλιπ, μετρούν για την κατάταξή του στο τοπ 10.

Εως το Νο 2 στη Βρετανία

Εκτός από τη δημιουργία ενός παιδικού βιβλίου και μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων βασισμένης στο τραγούδι, η Κάρεϊ το χρησιμοποίησε ως κεντρικό θέμα για τις χριστουγεννιάτικες περιοδείες της τα τελευταία χρόνια. Οπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο του ο Guardian, το κομμάτι γράφτηκε σε λιγότερη από μία ώρα, από την Κάρεϊ και τον Ουόλτερ Αφανάσιεφ, και δεν κατόρθωσε να γίνει ποτέ Νο 1 ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρέμεινε όμως τρεις εβδομάδες στο Νο 2, το 1994.

Οπως στις ΗΠΑ, έτσι και στη Βρετανία, το «All I Want for Christmas Is You» γνώρισε τεράστια επιτυχία τα τελευταία χρόνια, ελέω streaming. Επέστρεψε στα τσαρτ, για πρώτη φορά, το 2008, φθάνοντας στο νούμερο 4, και τις δύο προηγούμενες χρονιές ήταν στο Νο 2. Εφέτος βρίσκεται στο Νο 6, καθώς χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση τσιπς στο Ηνωμένο Βασίλειο.