Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήLifestyleΑμερική: "Εφυγε" ο μουσικός παραγωγός Phil Spector

Αμερική: “Εφυγε” ο μουσικός παραγωγός Phil Spector

|

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή ο … Μότσαρτ της Αμερικής, ο Phil Spector …

Τον αποκάλεσαν και όχι άδικα “Μότσαρτ”.. Ηταν ο άνθρωπος που άλλαξε τη μουσική στην Αμερική…. Ο λόγος για τον μουσικό παραγωγό Phil Spector, ο άνθρωπος που άλλαξε τον ήχο της ποπ μουσικής στην δεκαετία του 1960 με τις ηχογραφήσεις Wall of Sound, πέθανε σήμερα Κυριακή 17 Ιανουαρίου σε ηλικία 81 ετών.

Ο Harvey Phillip Spector παιδί του Bronx, ήταν ο παραγωγός 20 top 40 hits στην περίοδο 1961 και 1965  – συνολικά είναι 13 Νο 1 στην ψηλότερη θέση της μουσικής παραγωγής – και δούλεψε με τους The Ronettes, The Beatles, Righteous Brothers και Ike and Tina Turner.

Ξεκίνησε την καριέρα του στη μουσική όταν ήταν ακόμα στο σχολείο με το πρώτο του hit το «To Know Him is To Love Him» από τον Teddy Bears. Ακολούθησαν οι The Righteous Brothers με το θρυλικό «You Lost that Lovin’ Feeling» το οποίο έχει γράψει ιστορία και σε σκηνή της ταινίας «Top Gun».

Τα «Unchained Melody», «You’re My Soul and Inspiration», «Be My Baby», «He’s a Rebel» των The Ronettes. και πολλά άλλα άνοιξαν τον δρόμο της δόξας για τον Phil Spector και γρήγορα άρχισε το ταξίδι της δόξας…. Είχε συνεργασία με τους The Beatles και έκανε την παραγωγή στο τελευταίο τους άλμπουμ «Let It Be». Παραγωγή έκανε και στον Τζον Λένον για τα «Instant Karma» και «Imagine».

Άσκησε την επιρροή του σε μεγάλη σειρά καλλιτεχνών, από τους Beach Boys μέχρι τον Bruce Springsteen , που ενέταξε τον «ήχο Spector» στο Born to Run.  Πρόκειται για τη μέθοδο παραγωγής, κατά την οποία, η ηχογράφηση του κάθε μουσικού οργάνου και των φωνητικών γίνεται ξεχωριστά στο στούντιο και μετά προσθέτονται το ένα πάνω στο άλλο, σε ηχητικά «στρώματα».

O ιδιαίτερος χαρακτήρας του ξεχώριζε αμέσως…  Όταν το 1966 βγήκε το single της Tina Turner «River Deep, Mountain High», με την υπογραφή του, το κομμάτι έφτασε στο No3 των βρετανικών charts και στο No 88 των αμερικάνικων. Εξοργίστηκε και κλείστηκε στη βίλα του, αποφεύγοντας να δει οποιονδήποτε. Δύο χρόνια αργότερα έμεινε στην απομόνωση (!!!) . Απάντηση; Η συνεργασία του με τους Beatles έφερε την δικαίωση για την μουσική του ιδιοφυϊα όταν το 1971 με το «Let It Βe» πήρε το Όσκαρ καλύτερου soundtrack….

Και το 2003 βρέθηκε ξαφνικά στην πρώτη σελίδα για πολύ διαφορετικούς λόγους. Στις 3 Φεβρουαρίου του 2003, μια γυναίκα, η ηθοποιός Lana Clarkson, βρέθηκε νεκρή στο Κάστρο του Spector, την περίφημη βίλα του στο L.A με τα 33 δωμάτια, τα ηλεκτροφόρα σύρματα, τα σκυλιά, και τα δεκάδες πιστόλια τα οποία ήταν το φετίχ του.

Ο Spector ισχυρίζόταν ότι η Clarkson, που εργαζόταν σε εστιατόριο του Λος Άντζελες και είχε φύγει μαζί του νωρίτερα το ίδιο βράδυ από τη δουλειά της για να τον συνοδεύσει στην έπαυλη του, είχε αυτοκτονήσει. Η αστυνομία όμως είχε διαφορετική άποψη.

Διαγνώσθηκε με COVID-19 πριν από τέσσερις εβδομάδες και μεταφέρθηκε από το κελί της φυλακής στην Καλιφόρνια, όπου εξέτιε 19χρονη ποινή φυλάκισης σε νοσοκομείο αλλά τελικά δεν τα κατάφερε .

Να σημειωθεί ότι το 2013 ο David Mamet γύρισε την ταινία Phil Spector για την τηλεόραση, με πρωταγωνιστή τον Al Pacino ενώ είχε εμφανιστεί και στην ταινία Easy Rider σε ένα μικρό ρόλο…

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, REUTERS


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν