Ανδρος - Di Caprio: " Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας στο βυθό της θάλασσας"

Ποιος είδε τον γνωστό αμερικανό ηθοποιό Leonadro Di Caprio και δεν φοβήθηκε. Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στις Κυκλάδες για διακοπές (κυρίως στη Πάρο) και πληροφορήθηκε μέσω πρακτορείων ειδήσεων και το διαδίκτυο για την εικόνα του βυθού της Ανδρου. Ε και η αντιδρασή του δεν ήταν και η καλύτερη.. Μέσω των social media και δη της ιστοσελίδας του στο istangram άστραψε και βρόντηξε για την Ελλάδα και την εικόνα που παρουσιάζει .. 

Τι έγραψε; "Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας. Εκατοντάδες πεταμένα αλιευτικά δίχτυα. Όλα αυτά ήταν κολλημένα στον βυθό της θάλασσας στο νησί της Άνδρου στην Ελλάδα. Οι εθελοντές συγκέντρωσαν περίπου 300 κιλά πλαστικών σκουπιδιών. Κάποιοι λένε ότι τα μικροπλαστικά αφήνουν αόρατες επιπτώσεις στο περιβάλλον και εμάς επίσης. Μπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια και μετά να γίνουν μέρος της τροφής μας".

Ο βραβευμένος με Οσκαρ, Leonardo Di Caprio τιμάει σχεδόν κάθε χρόνο την χώρα μας για τις διακοπές του,  είναι γνωστός για την μεγάλη ευαισθητοποίηση που έχει για το περιβάλλον, έχοντας ιδρύσει το Leonardo DiCaprio Foundation, που χρηματοδοτεί εκατοντάδες projects για την προστασία του πλανήτη μας. 

Να προσθέσουμε ότι το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες...  Και όπως είχαμε αναφέρει και στην ιστοσελίδα μας, "Έχετε δει ποτέ έναν κόλπο γεμάτο «πλαστικά κοράλλια»; Αυτή την πολύ άσχημη εμπειρία είχαμε κατά τη διάρκεια της πρώτης δράσης μας στην Άνδρο, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κοινωφελές Ίδρυμα Α Κ Λασκαρίδη - A C Laskaridis Charitable Foundation. Η ομάδα μας σοκαρίστηκε στη θέα των «πλαστικών υφάλων» που πλήρως κάλυπταν το βυθό της θάλασσας. Ένα ακόμα ξεκάθαρο παράδειγμα από την ύπαρξη των παράνομων χωματερών που προκαλούν τεράστια προβλήματα στις γειτονικές περιοχές. Όπως πιθανόν να γνωρίζετε η χωματερή κατέρρευσε το 2011 και κατέληξε στη θάλασσα! Θα επιστρέψουμε με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που θα κινηθούμε σε αυτό το ζήτημα!" Αυτό ήταν το κείμενο που ειχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των εθελοντών δυτών Aegean Rebreath που βρέθηκαν μπροστά σε εικόνες χωρίς προηγούμενο και τις οποίες μετέφεραν όχι μόνο εντός της Ελλάδας αλλά κι εκτός... 

Κι εδώ έβαλε το χεράκι του ο Στέλιος Μισίνας σε άρθρο του στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters με αποτέλεσμα, όλη η Ευρώπη να γνωρίζει για τις .. ομορφιές της Ελλάδας, των Κυκλάδων και δη της Ανδρου..   Η εθελοντική ομάδα δυτών Aegean Rebreath επισκέφθηκε το νησί και καταδύθηκε στο σημείο για να διαπιστώσει ποια ήταν η κατάσταση. «Μείναμε άναυδοι», λέει ο επικεφαλής της ομάδας, Γιώργος Σαρελάκος. «Παντού λόφοι από σκουπίδια, οι σακούλες να βγαίνουν σαν κοράλλια μέσα από τις πέτρες. Πολλοί από τους δύτες της ομάδας απογοητεύθηκαν, δεν ξέραμε από πού να ξεκινήσουμε. Με κάθε σακούλα που τραβούσαμε, ξεθάβαμε κι άλλα σκουπίδια. Πολλά από τα μέλη της ομάδας μας έχουμε βουτήξει και σε άλλες χώρες, αλλά τέτοια απερίγραπτη κατάσταση δεν έχουμε αντικρίσει ούτε σε χώρες της Ασίας». Οι δύτες συνέλεξαν εκείνη την ημέρα από τον βυθό 20 μεγάλα σακιά με πλαστικές σακούλες. Αποφάσισαν δε να επιστρέψουν στα μέσα Αυγούστου, προκειμένου να εκτιμήσουν καλύτερα την κατάσταση. «Επειδή κατέρρευσε η πλαγιά, μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών πρέπει να παραμένουν θαμμένα στο σημείο. Νομίζω ότι μόνο με πλωτό γερανό μπορεί να καθαριστεί η περιοχή», εκτιμά ο κ. Σαρελάκος. «Τα υπόλοιπα σκουπίδια πρέπει να παρασύρθηκαν από τα ρεύματα. Είναι μεγάλη η ζημιά που προκλήθηκε». 

Την επιχείρηση των δυτών κάλυψε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και οι φωτογραφίες από την υποθαλάσσια χωματερή ταξιδεύουν από χθες πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο. «Είχαμε την εντύπωση ότι ο βυθός είχε καθαριστεί μετά την κατάρρευση», υποστηρίζει ο απερχόμενος δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης (ο οποίος ανέλαβε το 2014). «Ηρθα σε επαφή με μια εταιρεία που ασχολείται με καθαρισμούς ναυαγίων και θα μας κάνουν μια αποτύπωση της κατάστασης και μια εκτίμηση του κόστους, ώστε ο νέος δήμαρχος να αποφασίσει τι θα κάνει». Να σημειώσουμε ότι έγιναν οι σχετικές ενέργειες από το Δήμο μερικές ημέρες αργότερα, όμως το κακό είχε γίνει...