Di Caprio Προσφέρει 5 εκατ. δολάρια για την σωτηρία του Αμαζόνιου

Η κρίση με το δάσος που καίγεται στην Αμαζονία είναι «απίστευτα τραγική», δήλωσε σήμερα ο ηθοποιός  Leonardo DiCaprio, απευθύνοντας επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα, εν μέσω της αυξανόμενης διεθνούς κατακραυγής για τη ζημιά στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο.

Αριθμός ρεκόρ πυρκαγιών μαίνονται στο τροπικό δάσος προκαλώντας ανησυχία λόγω της σημαντικότητας της Αμαζονίας για το παγκόσμιο περιβάλλον. Το τροπικό δάσος φέρεται να παράγει το ένα πέμπτο του παγκόσμιου οξυγόνου.

Ο DiCaprio μιλούσε μία ημέρα αφότου η Earth Alliance, μια πρωτοβουλία που ίδρυσε με τους φιλάνθρωπους Laurene Powell Jobs και Brian Sheth, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης 5 εκατ. δολαρίων με σκοπό να βοηθήσει τη διατήρηση του τροπικού δάσους.   Το ποσό αυτό θα πάει στο «Amazon Forest Fund», το οποίο θα παρέχει οικονομική βοήθεια και στήριξη στους τοπικούς συνεργάτες της και στις αυτόχθονες κοινότητες που προσπαθούν να σώσουν τον Αμαζόνιο. Οπως τονίζεται ...  

«Η Earth Alliance που ιδρύθηκε από τους Leonardo DiCaprio, Laurene Powell Jobs και Brian Sheth τον Ιούλιο, δημιούργησαν το «Amazon Forest Fund» με την δέσμευση ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων που θα βοηθήσει τις αυτόχθονες κοινότητες και τους τοπικούς συνεργάτες που εργάζονται για την προστασία του Αμαζονίου. Έλα μαζί μας. Το 100% της δωρεάς σου θα πάει στους συνεργάτες που εργάζονται για να προστατεύσουν τον Αμαζόνιο. Η Earth Alliance δεσμεύεται να βοηθήσει την προστασία του φυσικού κόσμου. Ανησυχούμε βαθύτατα για τη συνεχιζόμενη κρίση στον Αμαζόνιο, η οποία επισημαίνει την λεπτή ισορροπία του κλίματος, της βιοποικιλότητας και της ευημερίας των αυτοχθόνων πληθυσμών», ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο πασίγνωστος ηθοποιός.

Και συνέχισε μιλώνας στον πρακτορείο Ειδήσεων Reuters «Υπάρχει μια μεγάλη τραγωδία σε εξέλιξη παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και αυτού που συμβαίνει στην Αμαζονία, που είναι πράγματι οι πνεύμονες της Γης και ζωτικής σημασίας για να προστατευθούμε στο μέλλον. Προσπαθούμε να πείσουμε και άλλους να εμπλακούν, να ενημερωθούν και να συνεισφέρουν αν μπορούν», είπε, μιλώντας στο κόκκινο χαλί κατά την πρεμιέρα στην Ιαπωνία της ταινίας του «Κάποτε στο... Χόλιγουντ».

Περισσότερες από 78.000 δασικές πυρκαγιές έχουν καταγραφεί φέτος στη Βραζιλία, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον περσινό. Οι περιβαλλοντολόγοι επιρρίπτουν την ευθύνη σε κερδοσκόπους που καίνε τη βλάστηση με την ελπίδα ότι θα πωλήσουν τη γη σε αγρότες και ιδιοκτήτες ράντσων. Η κυβέρνηση του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου αποφάσισε να στείλει τον στρατό για να βοηθήσει να κατασβεστούν οι πυρκαγιές, αλλά επικρίθηκε γιατί δεν το έκανε αρκετά νωρίτερα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς, δήλωσε πως οι ηγέτες των μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για το πώς θα καταπολεμηθούν οι πυρκαγιές και θα επιδιορθωθεί η καταστροφή. «Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Βραζιλίας, πρέπει να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Di Caprio.

Να σημειωσουμε ότι είχε επισκεφθεί τη Βραζιλία πριν από δύο χρόνια για να σβήσει πυρκαγιές μαζί με μια φυλή εκεί και πρόσθεσε είπε πως σχεδιάζει να επιστρέψει για να βοηθήσει και πάλι. «Αυτό που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία αυτών των δασών είναι να προστατευθούν οι αυτόχθονες πολιτισμοί εκεί».

Εμείς να τονίσουμε ότι πρόσφατα ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός είχε αναφερθεί και σε θέματα περιβάλλοντος που αφορούν τις Κυκλάδες με επίκεντρο την Ανδρο... Είχε γράψει στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ότι " "Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας. Εκατοντάδες πεταμένα αλιευτικά δίχτυα. Όλα αυτά ήταν κολλημένα στον βυθό της θάλασσας στο νησί της Άνδρου στην Ελλάδα. Οι εθελοντές συγκέντρωσαν περίπου 300 κιλά πλαστικών σκουπιδιών. Κάποιοι λένε ότι τα μικροπλαστικά αφήνουν αόρατες επιπτώσεις στο περιβάλλον και εμάς επίσης. Μπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια και μετά να γίνουν μέρος της τροφής μας".  Εεε και οι αντιδράσεις ήταν άμεσες.. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters