Ελλάδα: "Εφυγε" ο ηθοποιός Γιώργος Τζώρτζης

Το όνομά του μπορεί να μην κέρδισε πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας και την πρώτη σειρά στην μαρκίζα του θεάτρου ή στον κινηματογράφο, όμως χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πλέον εργατικούς και σίγουρα έκανε …κλικ στον γυναικείο πληθυσμό. Αναφερόμαστε στον ηθοποιό Γιώργο Τζώρτζη, ο οποίος έφυγε σε ηλικία 81 ετών στις 14 Ιανουαρίου. Γεννημένος στην Αθήνα στις 30 Ιουλίου 1938 πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1960, στον κινηματογράφο το 1961 (με συμμετοχή στο «Ποτέ την Κυριακή») και στην τηλεόραση ξεκίνησε με τη συμμετοχή στη γνωστή σειρά «'Άγνωστος Πόλεμος».

Την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο πραγματοποίησε με το θίασο Βασίλη Διαμαντόπουλου - Μαρίας Αλκαίου, στο έργο του Αλ. Κασσόνα «Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια», για να ακολουθήσουν συμμετοχές σε πολλούς άλλους θιάσους, με πιο μακροχρόνια αυτήν στο θίασο Δημήτρη Μυράτ -Βούλας Ζουμπουλάκη.

Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε στον «'Άγνωστο πόλεμο», αργότερα στη «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου ως αρχηγός της … Αστυνομίας, για να κλείσει τον τηλεοπτικό του κύκλο με τις «Μάγισσες της Σμύρνης» και με τα «Ματωμένα Χώματα» (2008), συμπρωταγωνιστώντας με την 'Άννα Συνοδινού.

Ο Γιώργος Τζώρτζης υπήρξε παντρεμένος με την πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου, Τόνια Καζιάνη (απέκτησαν μία κόρη, την Ευγενία που όμως επέλεξε να μείνει έξω από την υποκριτική), με την οποία είχαν συναντηθεί στα γυρίσματα της ταινίας «Ένας Γερμανός στα Καλάβρυτα». Μάλιστα, στα μέσα της δεκαετίας του 70 δημιούργησαν (ως ζευγάρι) δικό τους θίασο, ανεβάζοντας σημαντικά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου…

Φιλμογραφία

 «Ποτέ την Κυριακή» (1960)

«Συνοικία το "όνειρο"» (1961)

«Τα δίχτυα της ντροπής» (1965)

«Εγκατάλειψη» (1965)

«Γεύση από ερώτα» (1966)

«Η 7η ημέρα της δημιουργίας» (1966)

«Η ώρα της οργής» (1968)

«Το κανόνι και τ' αηδόνι» (1968)

«Θυμήσου αγάπη μου» (1969)

«Eνας Γερμανός στα Καλάβρυτα» (1970)

«Μαυροφόροι του βουνού και του κάμπου» (1970)

«Oμορφες μέρες» (1970)

«Σταυραετοί στα Μετέωρα» (1970)

«Στη μάχη της Κρήτης» (1970)

«Εσχάτη προδοσία» (1971)

«Ελευθερία ή θάνατος» (1972)

«Ο βάλτος» (1973)

«Παύλος Μελάς» (1973)

«Τα χρόνια της οργής» (1973)

«Γιάννης και Μαρία» (1982)

«Αδέξιος εραστής» (1984)

«Ο Ταμτάκος στο Ναυτικό» (1985)

«Και δειλός και τολμηρός» (1988)

«Οι σκλάβοι στα δεσμά τους» (2008)

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ