Ευρώπη: Αλλαγή ώρας ήταν και ... τελείωσε

Τέλος εποχής ή η αρχή μίας άλλης; Αναφερόμαστε στην εξαμηνιαία αλλαγή ώρας, την περίφημη Θερινή και Χειμερινή... Κι αυτό γιατί υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση για την κατάργηση της εποχικής αλλαγής ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωσης. Στην πρόταση της η Επιτροπή προτείνει μόνο να καταργηθούν οι δύο αλλαγές ώρας που γίνονται κάθε χρόνο.

Με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά η ολομέλεια ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ της εποχής του καλοκαιριού και του χειμώνα.  

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν σε δύο χρόνια. Θα είναι ελεύθερα να παραμείνουν είτε στη θερινή ώρα είτε στη χειμερινή ώρα, αφού αυτό έγκειται στις αρμοδιότητές τους.  Και τα 28 κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιλογή τους πριν από την προτεινόμενη αλλαγή έως τον Απρίλιο του 2020. Στη συνέχεια, θα συντονίσουν έτσι ώστε οι αποφάσεις τους να μην διαταράξουν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. 

Είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι του 2018, στην οποία συμμετείχαν 4,6 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες, εκ των οποίων το 84% τάχθηκε υπέρ και το 16% κατά.

Πότε αλλάζει η ώρα

Προς το παρόν και μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη, τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου 2019 θα πρέπει να γυρίσουμε όλοι τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.

Συγκεκριμένα, στις 03:00 τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου θα γυρίσουμε το ρολόι μας ώστε να δείχνει 04:00. Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).

Με πληροφορίες (και φωτογραφία) από το ΑΠΕ - ΜΠΕ